KV_fi_rgb - Copy

Vuosi 2015 on Kirjan vuosi

Toiminnanjohtaja Laura Karlsson vetää Kirjan vuosi -hanketta. Kirjailija Laila Hirvisaaren ideasta syntyi teemavuosi: vuotta 2015 juhlitaan Kirjan vuotena, jolloin kampanjoidaan kirjan ja lukemisen puolesta.

 

Laura Karlsson kertoi Lukulampulle, mitä kaikkea Kirjan vuonna tapahtuu. Lukutoukat voivat mainiosti ottaa varaslähdön Kirjan vuoteen jo nyt, sillä lokakuussa 2014 Frankfurtin kansainvälisillä kirjamessuilla suomalainen kirjallisuus näkyy vahvasti teemalla ”Finnland. Cool”.

 

fili_frankfurt2012_graphics2

 

Jokainen voi osallistua

– Kirja-alan toimijoilla on suunnitteilla mitä moninaisimpia tapahtumia ja hankkeita, kertoo Laura Karlsson. – Mukana on festivaaleja, messuja, kilpailuja, lastentapahtumia, luentoja, kiertueita, klubeja. Olemme kutsuneet myös muita kuin kirja-alan toimijoita osallistumaan Kirjan vuoteen järjestämällä tapahtumia tai liittämään kirjallisuutta jo olemassaoleviin tapahtumiin ja tuomaan kirjoja esiin omaan toimintaan sopivalla tavalla.

 

Kirjaleivoksia ja vanhuksille lukemista

– Kirjan vuoden logo tulee vapaasti ladattavaksi kirjanvuosi.fi-sivustolle. Tapahtuma tai hanke voi olla mitä vain vaikkapa naapuruston avoimesta lukupiiristä tai kirjojenvaihtopisteestä Kirjan vuosi -leivokseen tai kirjakahvilaan tai kirjalliseen konserttiin. Pienimmillään kyse voi olla vaikka siitä, että käy lukemassa naapurin vanhukselle. Tai että kertoo kerran viikossa sosiaalisessa mediassa mitä paraikaa lukee. Kirjailijoita voi kutsua vieraaksi erilaisiin tilaisuuksiin, poikkitaiteellisia tilaisuuksia voisi järjestää vaikka gallerioissa – mitä vain. Haastamme ihmisiä ideoimaan uusia asioita ja liittymään osaksi Kirjan vuotta!

 

KV_rgb

 

Pöhinällä passiivilukijat mukaan

– Himolukijat löytävät kirjat ja kirjallisuustapahtumat jokseenkin hyvin. Kirjan vuoden tapahtumakalenteri kokoaa tapahtumat yhteen paikkaan. Se helpottaa tapahtumien löytämistä paikkakunnittain ja teemoittain. Itse iloitsen siitä, että ensi kesänä Suomessa liikkuessani voin tarkistaa kirjallisuustapahtumat alueelta helposti.

– Passiiviset lukijat toivottavasti heräävät lukemaan, kun kirjan ympärille syntyy moninaista positiivista pöhinää, kirjan näkyvyys kasvaa ja kun me kirjanystävät jaamme iloamme ja kokemustamme kirjoista. Moni on todennut vain unohtaneensa kirjojen lukemisen, kun kirja ei ole enää silmissä samalla tavalla kuin ennen ja internet vie aikaa. Sosiaalinen media onkin yksi kanava tavoittaa passiivisia lukijoita. Miten juuri sinä voisit innostaa passiivisia lukijoita lukemaan? Tarvitsemme positiivisia lukemisen roolimalleja. Sellaisena voi toimia kuka tahansa. Esimerkiksi lukemista vältellyt naapurin poika saattaa yllättäen linnoittautua huoneeseensa talviseksi lauantaiksi, kun hänelle on onnistuttu suosittelemaan oikeaa kirjaa, joka sytyttää kipinän.

 

Virkistyspäiviä lukemiseen?

– Parasta mitä kirjalle voi tapahtua on että kirja löytää lukijansa, reilusti kasvavassa määrin. Kirjan vuonna peräänkuulutetaan myös kulttuuritahtoa: kirjan arvonlisäveroa tulee alentaa, kirjastomäärärahoja ei saa leikata, kotimaisen kirjallisuuden asema on turvattava. Kirjoja tavataan pitää itsestäänselvyytenä, mutta mitä jos 30 vuoden päästä ei olisikaan enää uutta kirjallisuutta kotimaisilla kielillämme saatavilla? Kotimaisen ja äidinkielisen kirjallisuuden arvo on maallemme ja itseymmärryksellemme määrätön. Kirjalla on myös arvo vientituotteena. Suomi on teemamaana Frankfurtin kirjamessuilla tänä vuonna ja siellä on viety kirjallisuuttamme hienosti maailmalle. Viennin soisi kasvavan.

fc-logo-6-lines-outline-rgb-english-1– Olisi hienoa, jos kirjan tarjoamisesta drinkin sijaan tulisi yleinen tapa tehdä aloite suhteessa mielenkiintoiseen ihmiseen. Ja työpaikoilla vietettäisiin virkistyspäiviä kirjojen parissa. Kaikkiaan olisi hienoa, jos kirja tulisi näkyväksi kaikkialla siellä, missä se jo on.

– Toivon, että kirja edelleen herättäisi ajatuksia, tunteita, jakaisi tietoa, laajentaisi maailmankuvaa, loisi uusia maailmoja, toimisi vertaistukena, lohduttajana, rakastajana, viihdyttäjänä, opastajana, opettajana, ystävänä. Että kirja kuluisi mahdollisimman monissa käsissä ja siitä nautittaisiin ja sen arvo nähtäisiin.

– Haluaisin kysyä näin päin: mikä on parasta, mitä lukijalle voi tapahtua? Siitä kaikki lähtee ja siihen palataan.

 

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Kirjan vuosi -logot:  Jaakko Pietiläinen, Tsto Oy / Kirjan vuosi.  Finnland. Cool -logon suunnittelijat Anssi Kokkonen, Jinhee Kim, Tommi Leskinen: Finnland. Cool.
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Kerro villein ideasi Kirjan vuoden kirjatapahtumaksi! Entä mikä sinusta on parasta, mitä lukijalle voi tapahtua?

2 comments

 1. Jan

  Hei!

  Olen terveysalan oppikijojen kirjoittaja. Osallistun mielelläni tapahtumiin ja niiden suunnitteluun.

  Voisiko jotain osaa kamppanjasta suunnata potilaille, sairaanhoidon opiskelijoille ja sairaanhoitajille? Voisi vaikka piilottaa terveysaiheisia kirjoja ammattikorkeakouluihin, sairaaloihin ja potilaiden odotustiloihin. Tempaukselle voisi olla oma verkkosivu, johon kirjan löytäjä kirjoittaa kirjan löytämisen kokemuksestaan ja saa palkkioksi pitää kirjan. Tempaus tarvitsisi terveysalan kirjojen kustantajista sponsorin ja toimittajia jutuntekijöiksi lehtiin

  Ystävälisin terveisin
  Jan Holmberg
  janholmberg.weebly.com

  Ystävällisin terveisin

  Jan Holmberg
  janholmberg.weebly.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.