kirjailijanpuisto_paakuva

Vuoden verran Kirjailijan kintereillä

Lukulamppu on jo vuoden ajan kulkenut Kirjailijan kintereillä. Olemme vaeltaneet katsomaan kirjoista tuttuja paikkoja tai tutustuneet paikkoihin, joissa kirjailijat ovat eläneet ja vaikuttaneet.

 

Kuopiosta Oxfordiin

 

Sarja alkoi maaliskuussa Kuopiosta Minna Canthin maisemista. Kuopiossa on säilynyt hieman vanhaa puukaupunkia, jossa pääsee Canthin kirjojen tunnelmaan.

 

1b.Puu-Kuopio

 

Jäätyään leskeksi Canth muutti takaisin Kuopioon, omaan synnyinkotiinsa. Hän otti vastuun niin ikään leskeksi jääneen äitinsä ja veljensä hoitamista lanka- ja sekatavarapuodeista 1880-luvulla.

Johan Ludvig Runebergin ja hänen vaimonsa Fredrikan jäljillä olemme kiertäneet kahteenkin kertaan. Elokuussa esittelimme Runebergien Paraisen.

 

Runebergien Parainen

 

Parainen ei ole vain portti Turun saaristoon, vaan hyvä vierailukohde kulttuurista ja historiasta kiinnostuneelle. Viehättävä Vanha Malmi on hyvin säilynyt puutaloalue ja Paraisten historiallinen keskus. Siellä voi myös tutustua Runebergien elämään: sekä Johan Ludvig että Fredrika asuivat  jonkin aikaa Paraisilla, ja siellä he myös kihlautuivat syksyllä 1828.

Elokuussa kävimme myös Porvoossa tutustumassa Fredrika Runebergin puutarhaan.

 

Fredrika Runebergin puutarha

 

Fredrika Runeberg oli aikansa edelläkävijä puutarha-asioissa, ja hän halusi pihalleen hyötykasvien ohella myös koristekasveja, etenkin sen jälkeen kun perhe oli saanut kesäpaikan, jonne hyötykasvien kasvatuksen saattoi keskittää. Tänään Fredrika Runebergin 1800-luvun puolivälissä perustama kotipuutarha on pitkälti vanhassa asussaan ja parhaiten Suomessa säilynyt historiallinen kaupunkipuutarha.

Lukulamppu on ehtinyt kirjailijan kintereille myös Brittein saarille. Dorothy L. Sayersin luoma klassinen herrasmiesetsivä lordi Peter Wimsey seikkaili eräässä romaanissa Oxfordissa.

 

Sayers

 

Sayers kuvaa Oxfordia niin suurella lämmöllä, että lukijan on vaikea olla ihastumatta kaupunkiin. Kuvailu on myös niin eloisaa ja tarkkaa, että Oxfordissa on helppo kulkea Sayersin – sekä Peter Wimseyn ja Harriet Vanen – jalanjäljillä. Juhlaillan tunnelmiin siirtymistä auttaa kaupungin ajaton tunnelma: Oxfordissa on helppo siirtyä mielessään vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja ajassa taaksepäin.

 

Monipuolinen Helsinki

 

Anni Swanin Iris rukka on tyttökirjojen klassikko. Kirja ilmestyi vuonna 1916. Lukulamppu kiersi viime huhtikuussa Iriksen hengessä raitiovaunulla puistoissa ja kahviloissa.

 

Irisrukka1_fazer

 

Kirjassa ei mainita tarkasti, missä Iris tai hänen sukulaisensa asuvat, mutta siitäkin huolimatta Iriksen ajan Helsinki oli helppo löytää: lyhtyjä, taloja ja laivoja on yhä. Fazerin kahvila Kluuvikadulla on edelleen ylevä, ja Kaivopuistossa voi vieläkin kokea samaan aikaan vapauden tunnetta ja kaukokaipuuta horisonttia katsoessaan. Sen mitä ei tarkasti tiedä, voi Helsingissä kävellessään kuvitella.

Vierailimme Töölön kirjailijapuistossa viime toukokuussa. Pienessä puistossa voi bongailla kirjasitaatteja ja nimikkopenkkejä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jättilaukat huojahtelevat tuulessa, atsaleat kukkivat, Kirjailijanpuiston oma omenapuulajike, koristeomenapuu Kirjailija malus ’Kirjailija’, on kukassa sekin. Ruusujen aika on vielä edessä.

Kesäkuussa kuljimme Tove Janssonin lapsuudenmaisemissa Katajanokalla.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Monen Tove Janssonin ihailijan toive toteutui, kun Helsingin Katajanokan puisto muutettiin Tove Janssonin puistoksi keväällä 2014. Tove Jansson -seura julkaisi  kesäkuun alussa verkkosivuillaan kävelyreittikartan Pikku-Toven koulumatka.

Syyskuussa seurasimme Enni Mustosen Lapsenpiian jalanjälkiä. Kirjan lapsenpiika palveli Jean Sibeliuksen perheessä ja kirjan myötä pääsee tutustumaan Sibeliuksen vanhoihin kotitaloihin ja kulttuurimaisemiin.

 

Lapsenpiika5_Kappeli

 

Lapsenpiian miljöössä on paljon tuttua ja paljon vierasta. Vuosiin 1898-1900 sijoittuvan kirjan aikana monet Helsingin tunnetut rakennukset olivat vielä rakentamatta – ja monet kirjassa esiintyvät talot on sittemmin purettu. Mutta paikat ovat tallella.

Joulukuussa kiersimme Janne Kuusen Etelä-Helsinkiä Kasvoista kasvoihin –romaanin maisemissa.

 

12_vuorimiehenpuistikko

 

Kirjassa on useita aikatasoja ja tapahtumat sijoittuvat ympäri Suomen, mutta lastenkotiin joutuvan Simo-pojan juuret ovat 1960-luvun eteläisessä Helsingissä. Poikajoukon arki on täynnä pienempiä ja suurempia seikkailuja. 

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi,  kuvat: ks. alkuperäisartikkelien kuvatiedot.
Artikkeli  on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Lukulamppu liikkuu sekä kirjailijoiden että kirjallisten hahmojen kintereillä kameran kanssa. Kirjailijan kintereillä -artikkelimme löydät hakusanan kirjailijan kintereillä alta.

 

Minne haluaisit päästä kulkemaan kirjailijan kintereille?

3 comments

  1. Iris Holthöfer

    Luin innolla jutut aiemmista kirjailijoiden/kirjojen paikoista. Viime kesänä kiertelin Sillanpään maisemissa Hämeenkyrössä, mutta eniten kiinnostaa Eeva-Kaarina Aronen, Kirsi Kunnas, Iiris Uurto, Aino Kallas ja Maria Jotuni.

  2. Lukulamppu
    Author

    Kiitos kommenteista ja hyvistä ideoista! Katsotaan, mitä saamme aikaan kevään ja kesän aikana, kun säätkin ovat taas suopeita kuvaamiselle ja tulee harrastettua kotimaanmatkailua enemmän kuin talvella. Toukokuun loppupuolelle on ainakin tulossa juttua suomalaisesta klassikkokirjailijoista, ja alan nyt tutkailla mm. Maria Jotunin elämänvaiheita tämän keskustelun innostamana.

    t. Jenni / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.