Kuvapohja_800_415_vish_puri_kaikki

Vish Puri on elämänhaluinen intialaisetsivä

Tarquin Hallin luoma intialaisetsivä Vish Puri – lempinimeltään Pullukka – on voittanut jo monet suomalaiset lukijat puolelleen. Vish Puri -dekkareissa lukijoita viehättävät nojatuolimatka Intiaan ja leppoisa ja rento meininki. Lukijoiden suosikiksi on noussut Purin jämäkkä ja viisas äiti.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Maailmankiertäjä kuvaa Intiaa lämmöllä

 

Englantilainen Tarquin Hall ehti kiertää ympäri maailmaa ennen asettumistaan Intiaan. Hän on työskennellyt toimittajana muun muassa The Guardianille ja BBC:lle. Ennen Vish Purin luomista Hall on kirjoittanut omaelämäkerrallisia muistelmateoksia ja toimittanut tietokirjoja. Näitä ei ole suomennettu, mutta ensimmäiset neljä Vish Puri -dekkaria on julkaistu suomeksi Tero Valkosen kääntäminä.

 

vishpurikannet

 

Sarjan yleisvire on hyväntuulinen ja viihdyttävä, mutta Hall nostaa esiin myös kiperiä kysymyksiä viihteen varjolla. Sarjan avausosa, Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus, valottaa Intian jyrkkiä yhteiskuntaluokkien välisiä eroja. Hyväosaiset elävät luksuksen keskellä, huono-osaisilla menee todella huonosti. Avausosa esittelee myös keskeiset sivuhenkilöt, kuten Vish Purin Mitä yksityisimmät etsivät -toimiston henkilökunnan, miehensä painoa vahtivan Rumpi-vaimon ja niin ikään etsivätoimintaa – Purin harmiksi – harrastavan Purin äidin. Lue kirjan lukunäyte.

Toinen osa, Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus, peilaa Intian monenkirjavaa hengellistä elämää uskontoineen, kultteineen ja guruineen. Samaan aikaan Puri vaimoineen saa iloisia perheuutisia. Lue kirjan lukunäyte.

Kolmas osa, Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus, sukeltaa Intiassa huippusuositun urheilulajin pariin. Krikettisankarin isä menehtyy ja Vish Puri matkustaa Intiaan murhaa tutkimaan. Intian ja Pakistanin poliittiset välit ovat ajoittain varsin kireät ja etsivä joutuu kohtaamaan myös kummankin maan järjestäytyneen rikollisuuden… Lue kirjan lukunäyte.

Uusin osa, Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus, on ilmestynyt tänä keväänä. Mitä yksityisimpien etsivien rutiinitoimeksiantoihin kuuluvat avioliittoaikeisiin liittyvät taustaselvitykset, mutta tässä kirjassa Vish Puri kohtaa erikastisten paheksuntaakin herättävän rakkaustarinan. Lue kirjan lukunäyte.

 

Tarquin Hall Suomessa

 

Tarquin Hall vierailee Suomessa 23.-25.3.2015. Kerro kommenttikentässä, mihin kysymykseen sinä haluaisit Tarquin Hallin vastaavan Lukulampun haastattelussa!

Suomalaisen Kirjakaupan kanta-asiakkailla on mahdollisuus osallistua Tarquin Hallin kirjailijatreffeille Bar Sociksessa Kaivohuoneella tiistaina 24.3. klo 17.30 alkaen. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 19.3.2015 mennessä täällä.

 

TarquinHallCredit_rightscleared_creditAntonioOlmos2

 

Vish Puri suosittelee: Pullukan herkkupakorat

 

Herkullisesta intialaisesta ruoasta nauttiminen on olennainen osa Vish Purin tutkimuksia. Kokkaa kotona Vish Purin makuja! Resepti on kirjasta Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus.

Pakorat ovat intialaisille samaa mitä perunalastut ja ranskalaiset perunat länsimaalaisille. Niitä voidaan tehdä kasviksista, kanasta, kalasta tai jopa leivästä, ja niitä voidaan tarjoilla minkä tahansa herkkudipin kanssa – myös alla kuvatun tulisen korianterichutneyn! (Vinkki: korianterichutneyn ohje löytyy samasta kirjasta.)

Kymmenelle

– 5 dl kikhernejauhoja
– 1 rkl sitruuna- tai limettimehua
– vettä

– jos kaipaat tulisuutta, lisää pilkottu vihreä chili tai puoli tl punaista chilijauhetta
– suolaa maun mukaan

Voit myös lisätä

– 1,5 tl garam masalaa
– 1 tl jeeraa
– ½ tl kurkumaa
– auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen*

  • Valitse pakora: kukkakaali, sipuli, pinaatti, peruna, kokonaiset chilit… vain mielikuvitus on rajana. Varmista vain, että se on suupalan kokoinen ja kypsyy nopeasti. On tietysti myös mahdollista sekoittaa aineksia, kuten kukkakaalin päitä, herneitä ja maissinjyviä.
  • Siivilöi kikhernejauhot. Lisää sitruunamehu, kuivat mausteet ja sen verran vettä, että saat paksun taikinan, joka tarttuu lusikan takapinnalle. Lisää liha tai kasvikset.
  • Kuumenna öljy syvässä astiassa tai wok-pannussa, kunnes taikinapala rätisee kosketuksesta. (Varovaisuutta: kuuma öljy on vaarallista. Älä koskaan jätä sitä valvomatta.)
  • Paista pakorasekoituspalasia osina, kunnes ne ovat kypsiä ja tumman kullanvärisiä – tähän menee 5-6 minuuttia. Tarjoile kuumina chutneyn tai dippikastikkeen kera.

* Terveellisempi mutta vähemmän rapea vaihtoehto on pakoroiden paahtaminen. Lämmitä uuni 260 asteeseen. Valele leivinpaperi oliiviöljyllä. Noudata yllä olevia ohjeita, mutta uppopaistamisen sijasta paahda pakoroita 8-9 minuuttia. Käännä ja jatka paahtamista, kunnes väri on kauniin kullanruskea. Rumpi arvostaisi tätä valintaa!

 

1094122739_838c399a5a_z

 

Osallistu arvontaan ja tutustu kirjoihin

 

Osallistu kirja-arvontaan: voita Tarquin Hallin Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus (3 kpl)!

Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Vish Puri ja nauruun kuolleen miehen tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Vish Puri ja kohtalokkaan voikanan tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: kansikuvat kustantajalta. Tarquin Hall: Antonio Olmos / Gummerus. Pakorat: Scott Dexter, CC BY-SA 2.0. Vihreä chili: Jeremy Keith, CC BY 2.0.

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: genrekirjallisuus, kirjallista ruokaa, mainos, uutuudet.

 

Tunnetko Intiaan sijoittuvia kirjoja? Mikä on suosikkisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.