mika_rissanen_lukulamppu (kuva Emmi Hietala)

Vieraskynä Mika Rissanen: Taustoitusta ja tarinankerrontaa, eli miten fakta ja fiktio syntyvät

Lukulamppu pyysi tieto- ja nuortenkirjailija Mika Rissasta kertomaan omin sanoin työmenetelmistään ja pohtimaan, tarvitseeko tietokirjailija luovuutta. 

 

”Kirjoittajalle tulee hetkiä, jolloin omien tietojen raja tulee vastaan.

Kuten: missä taidehistorioitsija Tadeusz Penderetzki olikaan syntynyt? Jokin hiilikaivoskaupunki Ala-Sleesiassa, ammoin Saksalle kuuluneella seudulla – mutta mikä? Wikipediasta ei Penderetzki-artikkelia löydy, joten lähdin jäljittämään vastausta toista tietä. Lueskelin tutkimusta 1990-luvun alun hiiliteollisuuden alasajosta Puolassa sekä artikkelia toisen maailmansodan tuhoista alueella. Eksyinpä tutustumaan myös Sudeettien vuoristoon ja sorbin kieleen. Ja löytyihän lopulta vastauskin: Wałbrzych.

Tutkimusretkellä hurahti vajaa tunti, ennen kuin palasin jatkamaan kirjoitustyötäni. Loppujen lopuksi kirjassani ei mainita Penderetzkin kotipaikkaa, mutta tulipahan selvitettyä.

Toinen tapaus: mitä koomikko Janusz Rewińskin mielessä liikkui, kun hän päätti perustaa oluenystävien puolueen? Suuntasin jälleen tiedon lähteille. Youtubesta 80-luvun puolalaisviihdettä. Tilastotietoja Puolan vuoden 1991 parlamenttivaalien äänestyskäyttäytymisestä. Poliittista historiaa kommunismin kaatumisen vuosilta. Kuvahaulla olutpuolueen vaalimainoksia. Aloin päästä sisälle Rewińskin maailmaan.

 

Yllä olevat esimerkit ovat molemmat todellisia. Olen taustoittanut niin Penderetzkin kuin Rewinskinkin vaiheita, jotta pystyisin kirjoittamaan heistä mahdollisimman uskottavasti.

Tosin, toista heistä ei oikeasti ole olemassa.

Janusz Rewiński (s. 1949) kyllä perusti puolueen, josta kerron tietokirjassa Kuohuvaa historiaa. Tarinoita tuopin takaa (Atena 2014, yhdessä Juha Tahvanaisen kanssa), mutta Tadeusz Penderetzki on pelkästään yksi nuortenromaanin Mafian linnut (Myllylahti 2014, yhdessä Juha Tahvanaisen kanssa kirjailijanimellä Nemo Rossi) sivuhenkilöistä.

 

Esitelmätilaisuuksissa tai kirjakauppavierailuilla minulta kysytään usein, kuinka on mahdollista kirjoittaa samaan aikaan kahta aivan eri lajityyppiä. Olen vastannut, että kyse on eri lajeista, mutta ei aivan eri.

Arkeomysteeri-nuortendekkarisarjan seikkailut sijoittuvat reaalimaailmaan, oikeasti olemissa oleviin paikkoihin ja todellisiin historiallis-mytologisiin kehyksiin. Tällöin taustojen on oltava kunnossa. Kirjoittaessa olen tarkistanut lukemattomia yksityiskohtia, jopa turhia, – ja samalla oppinut kiinnostavia knoppeja: nyt tiedän Rooman liikennelaitoksen bussien  moottorivaihtoehdoista, tunnin ratapyöräilyn maailmanennätyskehityksestä tai MD5-suojausalgoritmin perusteista.

Tietokirjoissakaan pelkkä faktojen peräkkäin luetteleminen ei tee teoksesta julkaisukelpoista. Tietoa on valikoitava, on päätettävä näkökulmasta ja lopuksi kerrottava asia kiinnostavasti. Kirjailijan on luotava faktoista tarina, joka kantaa. Tavoitteenani on antaa lukijalle lukuelämys, jonka vuoksi kannattaa kääntää vielä yksi sivu – ja taas yksi.

 

Kirjoitinpa sitten tieto- tai kaunokirjallisuutta, perusajatus työssäni on sama. Ensin on tehtävä perusteellinen taustatyö ja sitten kerrottava faktojen päälle sujuva tarina. Pohjimmiltaan reaalimaailmaan sijoittuva historiaväritteinen seikkailufiktio ja tarinoiva kulttuurihistoria lyövät helposti kättä keskenään.  Jos taas tyylilajini olisivat esimerkiksi vampyyrifantasia ja tekniset ohjekirjat, ei kirjoitusmaailmasta toiseen siirryttäisikään yhtä sulavasti.

Tai, no, olen kyllä joskus lukenut muutaman aika surrealistisen käyttöohjeenkin…”

 

Teksti: Mika Rissanen, kuva: Emmi Hietala

 

Tutustu kirjoittajaan

 

Mika Rissanen on kirjailija ja historiantutkija. Hän on kirjoittanut historiaa käsitteleviä tietokirjoja sekä kirjailijanimellä Nemo Rossi (yhdessä Juha Tahvanaisen kanssa) nuorten Arkeomysteeri-jännitysromaaneja.

Mika Rissasen kirjailijaesittely Atena-kustantamon sivustolla
Nemo Rossin esittely Myllylahti-kustantamojen sivustolla

Teokset Mafian linnut ja Kuohuvaa historiaa Lukulampussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.