toukka-vauvakirjat

Vauvakin oppii lukemisen tavan

Esittelimme viime joulukuussa Toukka Lastenkirjakioskin. Toukan Leena Virtanen kertoo, millaisilla kirjoilla vauvan lukuharrastus kannattaa aloittaa.

 

Vanhemman esimerkki on lukemaan innostumisessa tärkeää. Monet vanhemmat vievätkin nykyään ahkerasti lapsiaan kulttuuriharrastuksiin ja opastavat myös kirjojen pariin. Moni vauva saa kirjalahjoja jo ennen syntymäänsä. Toukassa käy ostoksilla jopa raskaana olevia naisia, jotka kaipaavat kirjoja tuleville vauvoilleen. Lisäksi Toukasta ostetaan kirjalahjoja ristiäisiin ja nimiäisiin.

 

Print

 

Loruile, katsele ja koskettele

 

– Lorut toimivat kaikenikäisille, ihan pienillekin vauvoille, vinkkaa Leena Virtanen.  Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu (WSOY 1956) on suomalainen loruklassikko. Hannele Huovin vauvarunot ovat myös kauniita. Vanhempia varten ostetaan täytettäviä vauvakirjoja.

Virtasen mielestä vauvalle voi jo yksivuotispäivän aikoihin opettaa, mitä lukeminen tarkoittaa: että istutaan paikallaan ja katsotaan, kokeillaan ja kuunnellaan kirjaa. Sylissä istuminen ja mielikuvituksen käyttäminen rauhoittavat villimmänkin lapsen paikalleen. Kirjojen materiaali on pienimmille lukijoille tärkeää: kangas- ja pahvikirjat tuntuvat kiinnostavilta pienissä käsissä, samoin avattavat luukut ovat jännittäviä.

– Pahvikirjoja julkaistaan tällä hetkellä melko vähän, ilmeisesti syynä on se, että pahvikirjoja painetaan lähinnä Kiinassa, eikä siellä ole aina helppo varmistua tuotantotapojen eettisyydestä, kertoo Virtanen. – Uusia hyviä pahvikirjoja, joissa on avattavia luukkuja, ovat Aino-Maija Metsolan Värit (Nemo 2015) ja Numerot (Nemo 2015). Myös Leena Junnilan pahvikirjat, kuten Lits läts lätäkkö (WSOY 2013), ovat houkuttelevia.

– Englanninkielisissä maissa julkaistaan jonkun verran ”äänettömiä lastenkirjoja” (silent books), joissa ei ole ollenkaan tekstiä. Vastaavia kotimaisia kirjoja on vain vähän, mutta Emmi Jormalaisen Puu (Studio Panama 2013) on tällainen. Kirjassa seurataan puun elämää latvasta juuriin ja lukijat saavat itse tutkiskella ja kertoa, mitä kaikkea puussa tapahtuu.

– Kuvien hahmottamisen lapsi oppii vähitellen. Lapsille lukemisesta on myös ilmestynyt juuri uusi tietokirja, Päivi Heikkilä-Halttusen Lue lapselle (Atena 2015), Virtanen vinkkaa.

 

IMG_0787

 

Vanhoja suosikkeja ja uusia tuttavuuksia

 

– Vuonna 2014 perustettu Etana Editions haluaa julkaista laadukkaita lastenkirjoja ja meiltä löytyvätkin kaikki Etanan kirjat, kertoo Virtanen. – Esimerkiksi Jenni Erkintalon Värejä meressä (Etana 2014) kiinnostaa pieniä lukijoita.

Suvi-Tuuli Junttilan Missä, tässä jossakin… (WSOY 2011) ja Minne matka, lapanen (Schildts & Söderströms 2014) tarjoavat paljon katseltavaa. Junttila on toteuttanut kirjansa rakentamalla huikeita pienoismaailmoja ja valokuvaamalla ne.

Julia Vuoren lastenkirjat, kuten Sika (Otava), toimivat aina. Myös Kristiina Louhen Aino- ja Tomppa-kirjoja (Tammi) luetaan paljon vieläkin. Tämän vuoden kirjoista pienelle sopivat vaikkapa Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Pulmu keinuu (Schildts & Söderströms 2015) ja Nina Ruokosen Pöö Pöö pöllö (Aarre Design 2015).

 

vestalinneat

 

Tule tutustumaan lastenkirjoihin paikan päällä

 

Toukkaan on helppo piipahtaa tutustumaan lastenkirjoihin ja myynnissä on myös kuvitustöitä. Toukassa on järjestetty jonkun verran kirjatapahtumia, mutta pienten tilojen ja yleisön tavoittamisen vuoksi tulevia tapahtumia on suunniteltu muualle. Ainakin Kallion kirjaston kanssa on suunnitteilla yhteistapahtumia lastenkirjoihin liittyen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Tutustu kirjoihin Lukulampun kaupassa

 

Voit ostaa artikkelissa mainittuja kirjoja myös Lukulampun kaupasta.

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: Toukka Lastenkirjakauppa.

Muutos: lisätty mainosmerkintä ja linkki Lukulampun kauppaan 13.12.2015.

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

 

Mitä kirjaa suosittelet vauvan ensikirjaksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.