Paperiruusu

Tuunaajamutsi Annakaisa Kilpinen: Kierrätysaskartelu on tapa kunnioittaa kirjaa

Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema on askartelu ja käsityöt. Haastattelimme Annakaisa Kilpistä, Tuunaajamutsia, joka järjestää kierrätysmateriaaleja hyödyntäviä tuunaustyöpajoja. Miksi käsillä tekeminen on mukavaa ja tärkeää? Entä miten vanhoja kirjoja voi hyödyntää askartelussa? Katso myös Tuunaajamutsin käsityökirjavinkit.

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

dav

Käsillä tekeminen on tärkeää

 Annakaisa Kilpisen ohjelmapalveluyritys Tuunaajamutsi konkretisoi kestävän kehityksen arvoja hauskasti ja luovasti.

– Tuunaajamutsin ohjelmat ovat tuunaustyöpajoja, joissa uusiokäytetään asiakasyrityksen omaa, osallistujien tuomaa tai Tuunajamutsin hankkimaa poistomateriaalia. Tavoitteena on innostaa luovaan tuunaamiseen, käsillä tekemiseen ja poistomateriaalin uusiokäyttöön, Kilpinen kertoo.

Tuunauspajoja tilataan esimerkiksi yritysten virkistyspäiville, kokousten oheisohjelmaksi ja asiakastilaisuuksiin. Kilpinen suunnittelee työpajan aina asiakaskohtaisesti.

– Työpajan tavoitteena voi olla lisätä vuorovaikutusta, avata tietä luovuudelle, tehdä kestävän kehityksen arvoja näkyviksi tai tarjota mieleenpainuva kädentaitoelämys digitalisaation vastapainoksi, Kilpinen esittelee. – Työelämä on hektistä ja työn tulokset katoavat bittiavaruuteen, kaivataan konkretiaa ja tuntoaistille töitä. Itse oman uusiotuotteen tekeminen on iso elämys ja antaa onnistumisen tunteen. Itse tehdyllä tuotteella on tarina.

– Erityisesti työpajat, joissa työstetään kierrätysnahkaa, farkkuja tai messumattoa ovat suosittuja. Näitä materiaaleja on myös helposti saatavilla. Mutta lähes kaikesta voi tuunata, biojätteestä metalliromuun. Kaikkein antoisinta on suunnitella uusiokäyttöä yrityksen omalle poistomateriaalille.
Kirjanmerkki

 

Kirjasta ruusuksi

Tuunaajamutsin kädentaitopajoissa hyödynnetään myös vanhoja kirjoja. Kirjasta on moneksi.

– Kirjan sivuilla voi päällystää erilaisia esineitä tai tapetoida seinän. Sivuista voi myös taitella origameja ja niitä voi käyttää korttiaskartelussa tai tehdä paperimassaa. Vanhoista nahkaselkäisistä kirjoista voi tehdä rasioita ja käsilaukkuja. Kauniisiin vanhoihin kirjankansiin voi myös sitoa uudet sivut ja tehdä persoonallisen muistikirjan. Tyttäreni halusi jopa rippiruusukseen vanhoista kirjansivuista tehdyn paperiruusun, Kilpinen kertoo.

Moni kirjanystävä kuitenkin ajattelee, että kirjoja ei saa rikkoa. Tuunajamutsi tietää, että yksi kirjaa sopii askarteluun, toinen ei.

– Vanhoja, arvokkaita kirjoja en uusiokäytä. Mutta esimerkiksi kierrätyskeskuksissa on paljon kirjoja, nahkaselkäisistä pokkareihin, jotka eivät mene kaupaksi. Omassa hyllyssänikin on paljon kirjoja, joiden tieto on vanhentunut – vaikkapa vanhoja tietokoneohjelmien ohjekirjoja – tai ne ovat pokkaripainoksia, joiden liimaukset ovat jo hapertuneet ja sivut irronneet, niitä uusiokäytän surutta. Jos kirja on huonokuntoinen irtolehtipainos, minusta on arvokasta antaa kirjalle uusi elämä uudessa muodossa.

dav

Selkeät ohjeet tekevät hyvän kädentaitokirjan

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateemana on askartelu ja käsityöt. Ammattiaskartelijakin etsii oppia ja ideoita kädentaitokirjoista.

– Kädentaitokirjoista suosikkejani ovat kirjat, jotka keskittyvät tiettyyn materiaaliin tai tekniikkaan. Pidän kirjoista, joissa on selkeät ohjeet tai kaavat, joita voi sitten soveltaa, Kilpinen sanoo. – Viimeisimmät hankintani Kierrätyskeskuksesta ovat solmukirja, nahantyöstökirja, origamikirja sekä kaavoilla varustettu mekkokirja.

Myös kuukauden verkkokauppavalikoimassa on pari Kilpistä kiinnostavaa teosta.

Otavan suuri ompelukirja on hyvä perusteos aloittelevalle ompelijalle. Kirjasta löytyy kattavat ohjeet myös kaavojen soveltamisesta ompelukoneen hankintaan ja huoltoon. Ja jos lapset olisivat vielä pieniä, hankkisin ehdottomasti teoksen Juju – Erilainen lastenvaatekirja. Lapsille on kiva ommella vaatteita vanhoista kankaista tai aikuisten vaatteista, Annakaisa Kilpinen vinkkaa.

Lokakuun 2018 kirjavalikoimaa on esitelty myös artikkelissa Käsitöitä ja askartelua: Katso kierrrätyskirjavinkit.

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Annakaisa Kilpinen / Tuunaajamutsi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.