Books-Christopher-Flickr-CC

Tunnettuja omakustannekirjoja ja -kirjailijoita

Ajatusleikki: Miltä tuntuisi, jos julkaisisit romaanikäsikirjoituksen omakustanteena, ja sitten teoksellesi löytyisikin kustantaja, kirjasta tulisi kansainvälinen bestseller ja siitä tehtäisiin elokuva? Tai jos teoksesi, joka olisi alun perin ilmestynyt omakustanteena, tunnettaisiin joskus klassikkona? Esimerkkejä kuuluisista omakustanteista löytyy niin nykykirjallisuudesta kuin kauempaa. Mikä mahtaa olla Suomen tunnetuin omakustannekirja?

 

 

Lisa Genovan Edelleen Alice kertoo Alzheimerin taudista potilaan omin silmin. Miltä tuntuu, kun maailma katoaa pala palalta? Kuvaa klikkaamalla saat lisätietoja kirjasta,

Lisa Genovan Edelleen Alice kertoo Alzheimerin taudista potilaan omin silmin. Miltä tuntuu, kun maailma katoaa pala palalta? Kuvaa klikkaamalla saat lisätietoja kirjasta,

 

Sen tiedämme, että E. L. Jamesin kohuttu Fifty Shades of  Grey oli alkuaan omakustannefanifiktiota. Vähemmän kohutuillakin bestsellereillä voi kuitenkin olla omakustannetausta.

Esimerkiksi Lisa Genovan romaani Edelleen Alice (Still Alice) ilmestyi ensin omakustanteisena vuonna 2007, mutta Simon & Schuster -kustantamo löysi sen pari vuotta sitten. Sittemmin teoksesta tuli kansainvälinen myyntimenestys ja siitä tehtiin myös palkittu elokuva.

Tällä hetkellä elokuvateattereissa pyörii avaruuselokuva Yksin Marsissa (The Martian: A Novel). Sen kirjoittaja Andy Weir on amerikkalainen tietokoneohjelmoija ja avaruusharrastaja. Hänkin julkaisi teoksensa ensin itsenäisesti  – ja hänenkin teoksena päätyi sittemmin kustantamon kautta bestselleriksi. Tutustu kirjaan ja siitä tehtyyn elokuvaan Viikon kirja -sarjassamme.

Sittemmin klassikoiksi kohonneista teoksista tunnetuimpia omakustanteita lienee James Joycen Ulysses. Teos ilmestyi jatkokertomuksena lehdessä, mutta kirjalle ei löytynyt aikanaan kustantajaa. Myös muun muassa Mark Twain, Edgar Allan Poe, Rudyard Kipling ja Virginia Woolf ovat julkaisseet aikanaan itse teoksiaan, samoin Ernest Hemingway ja Margaret Atwood. Stephen King julkaisi teini-iässä omakustanteita ystäviensä kanssa, mutta hänen ensimmäinen varsinainen romaaninsa Carrie ilmestyi kustantamon kautta.

Tänä päivänä  tuntuu erikoiselta, että Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -romaanille (Pride and Prejudice) ei aikoinaan meinannut löytyä kustantamoa.

 

Kiroileva siili

Tutustu Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuviin ja -oheistuotteisiin kuvaa klikkaamalla.

 

 

 

Kiroillen myyntimenestykseen

 

Suomessakin on nykyisin paljon omakustannepalveluja, mutta sellaisia omakustanteita, jotka kaikki tuntisivat, ei ole oikein vielä syntynyt.

Tunnetuimpiin esimerkkeihin kotimaisista menestysomakustanteista kuuluu Milla Paloniemen Kiroileva siili, joka ihastuttaa sarjakuvina ja sarjakuva-albumeina sekä monenlaisina oheistuotteina. Kiroilevan siilin tekee erityiseksi, että se pääsi omakustanteena Akateemisen Kirjakaupan myydyimmäksi sarjakuva-albumiksi vuonna 2007. Usein omakustanteesta on tullut menestys sitten, kun se on saanut kustannussopimuksen – kustannustoimittajan, graafikon, kustantamon markkinoinnin tuen.

Usein – mutta ei aina. Haastattelimme Lukulampussa taannoin Leena Yliportimoa, joka etsii runokirjalleen joukkorahoitusta. Rahoitus löyty, Yliportimo julkaisi teoksensa Small Talkia Rakkaudesta, ja se sijoittu viime vuoden Indie Book Awards -kilpailussa toiseksi. Eeva-Maria Lisko taas julkaisi novellejaan ensin kahvilassa ja sitten kokosi niistä omakustanteisesti kokoelman. Häntä on haastateltu artikkelissamme Kahvipöytien novelleista indie-esikoiskirja.

Omakustanteet pääsevät ainakin periaattessa esimerkiksi BoD- ja Amazon-palvelujen kautta myyntiin ja luettavaksi ”kaikkialle”, verkko- ja kivijalkamyymälöihin sekä kirjastoihin. Onkin mielenkiintoista seurata, yleistyvätkö omakustanteet tulevaisuudessa ja kohoaako niiden joukosta menestysteoksia.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: Books / Christopher / Flickr CC 2.0
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirja-ala, kirjoittaminen

 

 Lähteet ja lisää luettavaa

Artikkelin lähteinä on käytetty esimerkiksi seuraavia artikkeleja:

The Huffington Postin artikkeli Famous Self-Published Authors: Busting a Self-Publishing Myth
Self-Publishing Advice -sivuston artikkeli Famous Self-Publishers

Katso myös lista Famous Self-Published Authors.

Lue myös Lukulampun artikkeli:

Pöytälaatikosta julkisuuteen: Omakustannekirjailijan palvelut

Anna vinkki kiinnostavasta omakustanneteoksesta tai -kirjailijasta!

4 comments

  1. Hei. Olen tehnyt kolme omakustannekirjaa; ISÄ,POIKA JA KUORMA-AUTO- tarinoita tuulilasin takaa v. 2011, ULKOMAANKUSKIT – tarinoita tuulilasin takaa v. 2014 sekä PETSAMON RAHTIRALLISSA 1940-1941 v. 2014. Kaikki kirjat kuvaavat autokuskin työtä 1940 – 1968 väliseltä ajalta. Tekstit pohjautuvat omiini, isäni sekä haastateltujen ihmisten omakohtaisiin kokemuksiin. Lisäksi kirjoissa on eri tietolähteistä koottua faktatietoa. Kirjoissa on lähes 500 kpl kirjojen aiheiseen liittyviä kuvia. Markkinoin kirjat itse mutta KIRJAVÄLITYS 0Y, BOOKYOY sekä BTJ FINLAND OY ovat hankkineet kirjojani. Googlesta löytyy nimelläni Pentti Ruuska kuvia sekä tietoja kirjoistani.

  2. 100nistin muistelmat /Anumari ja Jani JC Karlsson

    Tämä on hieman erilainen omaelämänkerta. Sisältää sadan sanan tarinoita sekä valokuvia.

  3. Ari Jäntti

    Julkaisin BoD:n kautta E-kirjan Perhokalastaja Erkki. Keski-ikäinen Erkki on sotkenut elämänsä. Hän lähtee Lieksanjoelle perhokalastusreissulle pohtiakseen kalastuksen ohella elämäänsä. Reissulla Erkki kalastaa, eksyy naisiin ja pelkää murhamiestä / Ari Jäntti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.