tove_jansson_Kuvapohja_800_415

Tove Janssonin 100-vuotisjuhlanäyttely kannattaa kokea

tove100_logoAteneum kunnioittaa Tove Janssonia kattavalla näyttelyllä. Muumeista tunnetun Janssonin syntymästä tulee vuonna 2014 kuluneeksi 100 vuotta. Mutta Jansson oli paljon muutakin kuin muumikirjailija: näyttelyn kuraattorin Tuula Karjalaisen mukaan Jansson piti itseään ennen muuta kuvataiteilijana. Karjalainen on kirjoittanut Janssonista myös vuonna 2013 ilmestyneen tietokirjan Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta. Tove Jansson -näyttely on Ateneumissa esillä 7.9.2014 asti, mutta Lukulamppu suosittelee lämpimästi menemään suosittuun näyttelyyn hyvissä ajoin.

 

1476-ateneum-julkisivu-tove-jansson-yehia-eweis

 

Monipuolinen ura

Näyttelyyn on koottu valokuvia Tove Janssonin elämästä, Janssonin maalauksia, kirjankuvituksia, ensipainoksia, henkilökohtaista esineistöä ja paljon muuta kiinnostavaa aineistoa. Näyttelyyn menijän kannattaa varautua ruuhkaan – kannattaa tarkistaa omat aikataulut ja koettaa vierailla leppoisalla hetkellä. Upea näyttely kestää toki useita katsomiskertoja, jos teoksiin haluaa uppoutua perinpohjaisesti ja kaikessa rauhassa.

 

1544-jansson-yleisoa-03
Värikylläisiin kaupunkinäkymiin ja still life -asetelmiin on tallentunut nostalgista tunnelmaa. Janssonin maalauksissa on paljon hänelle rakasta merimaisemaa mutta hän kuvasi paljon myös urbaanin sivistyneistön kaupunkilaiselämää.

 

1316-tove-jansson-nakyma-parvekkeelle

Näkymä parvekkeelle (1961)

Rajut luontokuvaukset uhkuvat synkkää voimaa. Janssonia pidetään aikakautensa parhaimpiin kuuluvana värinkäyttäjänä kotimaisten taidemaalarien joukossa. Ateneumin sivuilta löytyvässä äänioppaassa Tuula Karjalainen kertoo Rapautumisen taustasta.

 

1324-tove-jansson-rapautuminen

Rapautuminen (1965)

 

Pilapiirroksia ja kuvituksia

Erittäin kiinnostava osuus näyttelyssä on Garm-lehteen tehtyjen piirrosten kokoelma. Jansson teki rohkeita poliittisia pilapiirroksia ja kuvasi sodan kauhuja pysäyttävästi.

 

Garm-kuvitus (1940-luku).

Garm-kuvitus (1940-luku).

Näyttelyn eri huoneisiin on asetettu lasivitriineihin muumitaloja. Muumitalot ja muumikuvaelmat ovat Pentti Eistolan ja Janssonin elämänkumppanin Tuulikki Pietilän rakentamia. Pentti Eistola oli Muumeista innostunut lääkäri, joka teki itsenäisesti ensimmäisen muumitalon. Hänen innoittamanaan taloja alkoi syntyä lisää.

 

1477-ateneum-tove-jansson-yehia-eweis-01

Tuulikki Pietilä ja Pentti Eistola: Uimahuone (1979)

Näyttelyn Muumi-kuvitukset, sarjakuvat, kirjojen erikieliset ensipainokset sekä Toven henkilökohtaisesti kirjoittamat kiitoskirjeet ja tervehdykset ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Huomionarvoisia ovat myös Janssonin kuvitukset muihin kirjoihin, kuten J.R.R. Tolkienin kirjoihin ja Liisaan ihmemaassa. Mutta jokainen näyttelyvieras löytää varmasti itse suosikkiteoksensa tästä huolellisesti kootusta ja kattavasta näyttelystä.

 

Lue lisää Tove Janssonista

Tuula Karjalaisen Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta Lukulampussa

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi
Tove 100 -logo: http://www.tove100.fi/
Kuvat: © Tove Janssonin kuolinpesä ja © Moomin Characters™
Tove Jansson: Ilvesboa (Omakuva): Suomen Kansallisgalleria / Yehia Eweis
Ateneumin julkisivu ja näyttelykuvat: Suomen Kansallisgalleria / Yehia Eweis
Näkymä parvekkeelle: Suomen Kansallisgalleria / Kirsi Halkola
Rapautuminen: Tampereen taidemuseo / Jari Kuusenaho.
Garm-kuvitus: Suomen Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Oletko käynyt jo katsomassa Tove Jansson -näyttelyn? Aiotko mennä vierailemaan Ateneumiin?

2 comments

 1. Kyllä, olen käynyt tutustumassa upeaan näyttelyyn ja aion mennä pian toistekin. Materiaalia on suorastaan läkähdyttävän runsaasti. Harmittaa, että en ole vielä ehtinyt lukea Karjalaisen teosta, koska arvelen sen avaavan näyttelyä vielä lisää.

  • Lukulamppu
   Author

   Näyttelyssä todellakin heräsi halu tietää Janssonin elämästä enemmän. Todella kiehtovia elämänvaiheita hänellä tuntuu olleen.

   Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.