uutuuskirjat_toukokuu_2016

Toukokuussa tapahtuu: katso kirjalliset menovinkit ja tutustu uutuuskirjoihin

Toukokuussa iloitaan lastenkirjallisuudesta, tutustutaan omakustannekirjallisuuteen ja seurataan Helsinki Lit –kirjallisuusufestivaalia. Vielä ehdit myös hankkia kirjalahjan äidille tai kevään valmistujalle. Katso toukokuun kirjavinkit!

 

Kirjahyrrä pyörähtää Naantalissa 18.-21.5. Lastenkirjallisuusfestivaali haluaa kiinnittää huomiota lukutaidon ja lukemisen tärkeyteen. Kirjallisuustapahtuman suojelijana toimii Jenni Haukio, ja tapahtumaan voi osallistua paitsi vieraana myös vapaaehtoistyöntekijänä. Katso lisätiedot ja tapahtuman ohjelma Kirjahyrrän verkkosivuilta.

Helsingissä avataan heti vapun jälkeen omakustannekirjoittajien näyttely teemalla  ”Olen päättänut kirjoittaa, vaikka mikä olisi”. Helsingin työväenopiston kirjallisuuden ja teatterin kirjoituskurssien opiskelijoiden omakustanne- ja antologianäyttelyn avajaisia vietetään Opistotalolla  2.5.2016 kello 16 osoitteessa Helsinginkatu 26, 2. krs. Lisätietoa Helsingin työväenopiston sivuilta. Lukulampussa on ilmestynyt useita omakustantamisesta kertovia artikkeleja: tutustu artikkeleihin täällä.

Toista kertaa järjestettävä kansainvälinen kirjallisuusfestivaali Helsinki Lit tuo ajankohtaisia kirjailijoita Euroopasta Helsingin Savoy-teatteriin 13.-14.5. toukokuuta. Festivaalin ohjelmisto koostuu kirjailijoiden ja kirjallisten henkilöiden välisistä keskusteluista ja kohtaamisista. Mukana ovat muun muassa Sadie Jones, Helen Macdonald ja Jonas Hassen Khemiri, kotimaisisista kirjailijoista esimerkiksi Sofi Oksanen.  Tutustu festivaalin ohjelmaan täällä. Helsinki Litiä voi seurata myös televiosta: Yle Teema lähettää festivaalin ohjelmaa.

Oululaisia nuoria kutsutaan hakemaan Nuorten Kirjapassi kirjastosta. Kirjasto on laatinut lukusuosituslistan nuorille. Lukusuoritukset merkitään passiin, jonka voi palauttaa 10.10. mennessä takaisin kirjastoon ja samalla osallistua kirjalahjakortin arvontaan. Nuorten Kirjapassi on juuri uusittu. Lue  lisää täältä.

Kaikki kielestä ja sen ilmiöistä kiinnostuneet voivat osallistua Kotimaisten kielten keskuksen yleiskielen seurantatalkoisiin. Havaintojen keruu alkoi tänä keväänä, ja Kotimaisten kielten keskuksen sivuille on jo koottu tietoa ensimmäisistä havainnoista. Tutustu ja osallistu täällä.

 

kristiina_vuori_kaarnatuuli

 

Kirjalahja äidille, valmistujalle tai muulle kevään sankarille

 

Kristiina Vuoren Kaarnatuuli esiteltiin juuri viikon äänikirjanamme. Vuoren kirjoissa on jännitystä, romantiikkaa, yllättäviä juonenkäänteitä sekä tarkkaa menneiden aikojen kuvausta. Historiallinen tiiliskiviromaani koukuttaa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Anna-Elina Isoaron uudessa runoteoksessa Rakkautta ja vasta-aineita tarkastellaan nykyäitiyttä monesta näkökulmasta.  Runot tarkastelevat odotusta, synnytystä ja äitiyden ensiaskelia rehevällä elämänilolla ja huumorilla. Äitiyden hulluimpiakaan tuntoja ei piiloteta rivien väliin, vaan ne tuupataan lukijan pureksittavaksi suoraan ja estottomasti. Tutustu teokseen täällä.

Mitkä 10 ruokaa pelastavat pulasta, kun raaka­aineet pitää löytää lähikaupasta ja aikaa on puoli tuntia tai 15 minuuttia? Millä viidellä helpolla pastakastikkeella pärjäät vaikka loppuelämäsi? Miten avokadorisotto tehdään, ja mikä on täydellisen mehevän uunilohen kaava? Glorian Ruoka ja viini -lehden resepteistä koottu uutuuskeittokirja 100 parasta: takuuvarmat reseptit, jotka tekevät sinusta entistä paremman (ja rennomman) kokin lupaa vastata muun muassa näihin ruokapulmiin. Tutustu teokseen kaupassamme.

Tove Janssonin muumit koristavat toukokuun alussa ilmestyvää kolmen vuoden sääkalenteria. Sääkalenteri on hyvä lahjavinkki innokkaalle kotipuutarhurille tai luontoharrastajalle ja sopii hyvin myös mökkituliaiseksi. Tutustu Sääkalenteriin.

Helsingin Designmuseossa on hiljattain avautunut muotoilija Eero Aarnion elämää ja työtä esittelevä monipuolinen näyttely. Aila Svenskbergin uutuusteos Eero Aarnio valottaa muotoilun ammattilaisten silmin Aarnion tuotantoa ja henkilökuvaa sekä kiinnostavia muotoilun ja ajan ilmiöitä 1960-luvulta nykypäivään. Kirjassa on myös ennen julkaisematonta kuvamateriaalia ja piirustuksia. Kirja on tehty yhteistyössä Designmuseon kanssa. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja,  ja kirjoja voi tilata myös lahjaksi.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Osallistutko kirjallisuustapahtumaan tai luetko uutuuskirjoja toukokuussa? Kerro oma vinkkisi!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.