kirjavinkit_toukokuu2015

Toukokuun kirjalliset vinkit: uusia kirjoja ja kirjallisuustapahtumia

Oi ihana toukokuu, ainakin lukutoukan kannalta. Helsinki saa uuden, kansainvälisen kirjallisuustapahtuman ja niin Suomessa kuin ulkomailla ilmestyy kiinnostavia teoksia. Katso toukokuun kirjalliset vinkit!

 

HelsinkiLit2015

 

Helsinki Lit ja muut keväiset kirjallisuustapahtumat

 

Toukokuun loppupuolella, 22.-23.5.2015,  Helsinki ja erityisesti Savoy-teatteri täyttyy kansainvälisistä kirjavieraista. Helsinki Lit on uusi ja uudenlainen kirjallisuusfestivaali, jossa pääpaino on kirjailijoiden haastatteluilla ja puheenvuoroilla, ei kirjamyynnissä tai muussa ”markkinahumussa”. Festivaalin kotisivuilla kerrotaan, että festivaali-inspiraatiota on saatu Tanskan Louisiana -nimisestä festivaalista, New Yorker -festivaalista sekä Tukholmassa järjestettävästä Stockholm Literature -festivaalista.

Helsinki Litin kirjailijakaarti on varsin nimekäs. Suomesta ovat mukana muun muassa Sofi Oksanen, Märta Tikkanen ja Monika Fagerholm. Ulkomailta Suomeen saapuvat esimerkiksi Peter Høeg ja Nura Farah. Lisätietoa vierailijoista, ohjelmasta ja festivaalilipuista saat Helsinki Lit -sivustolta.

Helsinkiläisiä ja Helsingissä käyviä hemmotellaan myös Prosak-klubilla. Kauden viimeinen klubi-ilta järjestetään 12.5.2015, ja kirjailijavieraina ovat Elina Hirvonen ja Selja Ahava. Prosak-klubit tallennetaan Kirjastokaistalle ja ne ovat nähtävissä myös Yle Areenassa.

Helsingin Päivälehden museossa jatkaa Topeliuksen 150-vuotisjuhlanäyttely Satumaan sankarit.

Naantalissa juhlistetaan 20.-23.5.2015 lastenkirjallisuutta. Kirjahyrrä-lastenkirjallisuusfestivaalin tavoite on vahvistaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvostusta ja asemaa Suomessa. Festivaali kokoaa yhteen lastenkirjallisuuden tekijöitä ja lukijoita sekä muita lastenkulttuurin parissa työskenteleviä. Festivaalin ohjelmassa on niin pop-up-kirjakahvila, kirjanvaihtotapahtuma ja muumeihin liittyvää ohjelmaa kuin esimerkiksi ohjelmanumero nimeltään Kalikalinaa, murimurinaa, viikinkisolmuja ja kiljuntaa. Lisätietoa saat lastenkirjallisuusfestivaalin sivuilta.

 

retkipaikka

Uutta luettavaa

 

Kevätluonto houkuttelevaa retkeilemään. Toukokuun puolivälissä ilmestyy Antti Huttusen ja Touko Kauppisen toimittama opas Retkipaikka. Seikkailuja Suomen luonnossa. Teos sopii monenikäisille ja lahjaksikin. Se esittelee pieniä ja vähän suurempia seikkailuja Suomen luonnossa. Kohteet vaihtelevat yksittäisestä puusta kokonaiseen retkeilyalueeseen tai suureen saareen, jossa retkikohteita riittää useammaksikin päiväksi. Noin 80 kohdetta esitellään kattavasti kartoin, tekstein ja kuvin. Lisäksi noin 200 kohdetta mainitaan lyhyemmin. Kirjassa on mukana koordinaatit kaikista kohteista, joten pientenkin kohteiden löytäminen on helppoa. Kirja johdattaa kulkemaan synkkään Artjärven rotkoon, piknikille valtavan tammen katveeseen, tutkimusmatkalle kalliomaalausten maailmaan tai vaikkapa patikkaretkelle Manamansaloon. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Näkymätön vartija

 

Loppukuusta ilmestyy painettuna jo e-kirjana saatava Näkymätön vartija -romaani (suom. Sari Selander). Dolores Renondon teos on Baskimaan murhat –trilogian avausosa. Se on koukuttava ja psykologisesti tarkkanäköinen yhdistelmä rikostutkintaa, baskimytologiaa ja naisen elämää perhesuhteineen. Sarjan toinen osa Luualttari ilmestyy alkuvuodesta 2016 ja päätösosa Myrskyuhri kesällä 2016.

Trilogian tarina saa alkunsa, kun Navarran ikimetsän sydämestä, Baztanjoen penkalta löydetään alastoman teinitytön ruumis. Poliisi yhdistää makaaberin rituaalimurhatapauksen aiempaan surmatekoon. Pian huhut sarjamurhaajasta lähtevät liikkeelle Baztanin laaksossa, missä ikiaikaiset uskomukset elävät yhä. Voisiko asialla olla basajaun, legendoista tuttu metsän näkymätön vartija? Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa tai Elisa Kirjalla.

 

Agodinruins

Kate Atkinsonin Elämä elämältä (Life after Life, suom. Kaisa Kattelus) on ihastuttanut lukijoita Suomessakin. Toukokuun alussa maailmalla ilmestyy A God in Ruins -romaani. Elämä elämältä -romaanissa Atkinson kertoi yhä uudelleen Ursula Toddin elämän, erilaisina ja eripituisina tarinoina. A God in Ruins -romaanin päähenkilö on Ursula Toddin veli Teddy, ja romaani seuraa hänen elämäntarinaansa, sitä, millaisia toiveita hänellä oli, ja mitä hänestä todella tuli. Tutustu Kate Atkinsonin teoksiin Lukulampun kaupassa.

 

hannurajaniemi

 

Hannu Rajaniemi on kansainvälisesti tunnetuimpia nykykirjailijoitamme. Nyt hän julkaisee Collected Fiction -teoksen, jota ei ainakaan toistaiseksi ole saatavana suomeksi. Rajaniemi pohtii kirjoituksissaan luonnon ja ihmisen suhdetta ja rajoja – ja mahdollisuuksia. Kustantamon kirjaesittelyn mukaan Rajaniemen teemat ovat hurjia ja vaikeita, mutta ajattelutapa optimistinen.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: tapahtumajärjestäjät ja kustantamot
Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: uutuudet, menovinkit ja nähtävyydet

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

Mikä kirjallisuustapahtuma tai uutuuskirja kiinnostaa? Anna myös oma kirjallinen, toukokuinen vinkkisi lukijalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.