Toukka Lastenkirjakioski

Toukka Lastenkirjakioski on lasten ja kirjojen asialla

Helsingin Kalliossa on pienen pieni kirjakauppa, josta ei puutu söpöyttä eikä varsinkaan kirjoja. Toukka Lastenkirjakioskin valikoimassa on muutama sata lastenkirjaa. Joukossa on tunnettuja uutuuksia, mutta myös tuntemattomia ja hieman vanhempiakin teoksia. Leena Virtanen kirjakaupan taustalla olevasta Toukka ry:stä esitteli Lukulampulle Toukan kauppaa ja toimintaa.

 

Leena Virtanen on itsekin lastenkirjailija. Hänen teoksensa on kuvittanut Salla Savolainen, joka sai Virtasen myös innostumaan lastenkirjakaupan perustamisesta.

Leena Virtanen on itsekin lastenkirjailija. Hänen teoksensa on kuvittanut Salla Savolainen, joka sai Virtasen myös innostumaan lastenkirjakaupan perustamisesta.

 

Leena Virtanen on vapaa toimittaja ja kriitikko sekä lastenkirjailija. Hän on julkaissut Kiinasta Suomeen adoptoitavasta Xing-tytöstä kertovia kuvakirjoja.

Toukka ry sai alkunsa halusta parantaa lastenkirjojen näkyvyyttä ja löydettävyyttä.

– Kirjakauppaketjujen myymälöissä on usein esillä vain suosituimmat kirjat, Virtanen kertoo. Toukan ideana on tuoda esiin myös pienlevikkistä, pääasiassa kotimaista lastenkirjallisuutta ja toisaalta pelastaa myymättä jääneitä teoksia, joista osa päätyy makulointiin eli hävittäväksi.

– Saamme kirjoja myyntiin kustantamoilta, suoraan kirjailijoilta ja kuvittajilta sekä omakustantajilta.

Virtanen esittelee esimerkiksi pienen Etana Editions -kustantamon julkaisemia kuvakirjoja. Myynnissä on myös muun muassa läheisen Studio Panama -taiteilijakollektiivin jäsenen, graafikko Emmi Jormalaisen teos Puu. Puita ja luontoa piirroskuvin esittelevä pieni houkuttelee aikuistakin. Virtasen sanoo, että hänen oman näkemyksensä mukaan kiinnostavimmat kuvakirjat tulevat nykyään yhä useammin pieniltä tai keskisuurilta kustantajilta.

 

Toukka Lastenkirjakioski

Pop-up-kaupasta bussikiertueelle

Ennen varsinaisen Toukka ry:n ja oman kirjamyymälän perustamista lastenkirjallisuuden ystävillä oli kaksi pop-up-lastenkirjakauppaa. Ensimmäinen oli vuosi sitten Helsingin Annantalolla. Toukka ry perustettiin alkuvuodesta 2014, ja oma kauppa saatiin maaliskuussa.

Kesällä ajeltiin Toukka-bussilla, vuoden 1973 VW-pakettiautolla, joka oli tuunattu sopivaksi paitsi kirjanmyyntiä myös lukuhetkiä  ja askartelutuokioita varten.

– Bussi oli vetonaula etenkin lastentapahtumissa, ja herätti aikuisissakin nostalgisia tunteita.

Toukka Lastenkirjakioskissa on lähinnä uusia kirjoja. Divarikirjoja on toistaiseksi korillinen, mutta Virtanen ei pidä mahdottomana, että käytettyjä lastenkirjoja olisi joskus enemmänkin.

– Ongelma on se, että kirjat joko kuluvat loppuun tai sitten aikuiset eivät raaski luopua lapsuuden aarteistaan.

 

Toukka Lastenkirjakioskissa on aina taidenäyttely, ja kuvitustöitä on myös myynnissä.

Toukka Lastenkirjakioskissa on aina taidenäyttely, ja kuvitustöitä on myös myynnissä.

 

 

Näyttelyitä, julkaisutilaisuuksia, kirjasuosituksia

 

Kirjamyynnin lisäksi Toukka Lastenkirjakioskissa on erilaisia tapahtumia. Kaupassa on aina taidenäyttely, ja muun muassa postikortteja sekä kuvitusoriginaaleja on myös myynnissä.

– Sana kiertää, ja näyttelytila on jo pitkälle ensi kesään saakka varattu.

Toukka ry:n jäsenen ja kaupan toisen päävastuullisen myyjän, kuvittaja Salla Savolaisen, sisustamaa myymälätilaa on käytetty myös lastenkirjatapahtumiin, erityisesti kirjanjulkistamisiin.

– Järjestäjinä ovat olleet niin kustantamot kuin kirjailijat ja kuvittajat itsekin.

Joulua kohden Toukassa on käynyt yhä enemmän asiakkaita. Ajoittaisista hiljaisista päivistä huolimatta myynti sujuu muutenkin.

– Kun ihminen löytää tänne, hän yleensä ostaa jotakin, Leena Virtanen iloitsee.

Hän kertoo, että Toukka Lastenkirjakioskin ajatuksena on olla myös paikka, josta kirjavinkkejä ja -tietoa saavat niin kirjalahjojen ostajat kuin kasvatusalan ammattilaisetkin. Toukka on erikoistunut lasten kuvakirjoihin. joten suurin osa tarjonnasta sopii parhaiten alle kouluikäisille, mutta muutakin löytyy. Esimerkiksi lasten tietokirjat voivat kiinnostaa myös koululaisia.

 

Toukka Lastenkirjakioski

 

Tämän joulun lahjapakettiin  Leena Virtanen vinkkaa esimerkiksi:

 

  • Maija ja Anssi Hurmeen Lepakkopojan (Fladdermuspojken, Schildts & Söderströms). Lapsen ajatusmaailmaan eläytyvä tarina, kaunis kuvitus.
  • Réka Királyn Yksi vielä- sekä Jenni Erkintalon Värejä meressä -teokset (Etana Editions).  Uuden tekijäpolven pelkistettyä tyyliä kaikkein pienimmille.
  • Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut, WSOY. Suomalainen klassikko sopii lukea juuri joulun alla.

 

Toukka Lastenkirjakioski

 

Lisää kirjavinkkejä löytyy Toukan joulukalenterista Facebook-sivulta. Toukka Lastenkirjakioskista saa tietoa myös Toukka.fi-sivuilta.

Lastenkirjakioski on avoinna ke-pe klo 13–17.30, la klo 11–16
Fleminginkatu 8, 00530 Helsinki

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: lastenkirjallisuus, haastattelut, kirja-ala.

Toukka Lastenkirjakioski

Millaisia lastenkirjoja annat tänä jouluna lahjaksi? Mikä tai millainen on sinun tai lapsesi suosikkikirja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.