Lasten ja aikuisten kirjoja, joissa kerrotaan taloista ja kodeista.

Top 20: Kirjoja taloista ja kodeista

Lukulampussa on listattu puu– ja merikirjoja, äitihahmoja ja työelämäkuvauksia. Olemme myös tutustuneet kirjoihin, joissa on kirjakauppa tai kirjasto. Tällä kertaa listaamme kirjoja, joissa on mieleen jäävä talon tai kodin kuvaus.

 

Top20 talokirjat

 

Ryysyrannasta designtaloon

 

Vaikka Suomi tunnetaan arkkitehtuuristaan, kotimaisesta kirjallisuudesta ei ensimmäisenä nouse mieleen arkkitehtonisia kuvauksia.

Tunnetuimpia asumuksia kirjallisuudessamme lienee Joel Lehtosen Putkinotkon vuokraviljelijä Juutas Käkriäisen vuokramaja, tönö, jossa päivä paistaa seinän läpi. Ilmari Kiannon Ryysyrannan Jooseppi ei asunut hienosti hänkään; Aleksis Kiven Seitsemän veljestä taas hakivat Jukolan takamaille kyhäämästään Impivaaran pirtistä omaa rauhaa eikä hulppeaa asumusta.

Volter Kilven Alastalon salin sali, teoksen tapahtumapaikka, on onneksi komea – aina kuuluisaa piippuhyllyä myöten.

 

 

Alastalo

Alastalo Kustavin Lypyrtin kylässä.

 

Nykyaikaan tullessa asuntojen ja kotien kuvaukset muuttuvat. Esimerkiksi Laura Honkasalo on kuvannut teoksessaan Tyttökerho nuoren sisustustoimittajanaisen elämää tässä ajassa. Elämänsä suuntaa ja miestä sekä etenkin itseään etsivä sisustaja on valmis hakemaan oikeanlaiset vetimet ulkomailta saakka, ja muutenkin kirja kuvaa hyvin nykypäivän ajatusta, että asunto, omannäköinen koti, on minuuden jatke.

 

Top 20 talokirjat

 

Toisaalta Kari Hotakaisen Juoksuhaudantiestä on sanottu tulleen bestseller siksi, että se kertoi tismalleen, mitä nykypäivän kaupunkilaissuomalainenkin haluaa: oman perinteisen rintamamiestalon. Asumiseen ja ihmissuhteisiin liittyviä tunteita ja pakkomielteistäkin toimintatarmoa on kuvannut myös Roope Lipasti teoksessaan Rajanaapuri. Tuomas Vimmalla on teoksissaan pyrkimystä tämän päivän design-hifistelyyn.

 

top 20 talokirjat

 

Äärimmäisiä design-kotien kuvauksia löytyy kuitenkin helpommin ulkomaisista teoksista.

Will Wilesin Puulattian kunnossapito kertoo rittäin huolitellusta asunnosta, jossa on täydellinen puulattia, ja jossa asuu kaksi kissaa. Tarinan minäkertoja asuu kuukauden ajan tuossa asunnossa – joka ei ole enää designin ja siisteyden huipentuma tuon kuukauden jälkeen. Teos muistuttaa norjalaisen Torgrim Eggen teosta Sisustaja, jossa on hyvin tarkka ja erittäin design-tietoinen sisustusarkkitehtipäähenkilö. Sisustaminen näyttäytyy teoksessa tapana kanavoida neurooseja.

Kotimaisessa nykykirjallisuudessa on kuvauksia, joissa talo on hyvin keskeinen osa tarinaa, oikeastaan symbolinen hahmo.

Helmi Kekkosen romaanissa Valinta tytär ja juuri leskeksi jäänyt äiti hoitavat suruaan ja työstävät keskinäistä suhdettaan merenrantatalossa, joka on samaan aikaan tuttu ja luotettava sekä vieras ja omituinen, kun yksi perheenjäsen on poissa. Karoliina Timosen esikoisteoksessa  Aika mennyt palaa taas Bostoniin muuttava suomalaisäiti tuntee uuden ulkomaankotinsa kanssa kummaa tuttuutta. Kirjaan tulee rinnakkaistarina, jossa on keskeisenä tekijänä tuo bostonilainen asunto.

 

top 20 talokirjat

 

Onnelin ja Annelin ihana talo

 

Kotimaisten lastenkirjojen puolelta on helppo löytää talokirja ylitse muiden. Asukoon ruotsalaisten Peppi Pitkätossu Huvikummussaan, mutta suomalaisilla on Marjatta Kurenniemi, Onneli ja Anneli ja etenkin Onnelin ja Annelin talo. Kirja kertoo monen lapsen, ja aikuisenkin haaveesta: saisipa asua omassa rauhassa parhaan ystävän kanssa, talossa jossa kaikki on omankokoista ja -näköistä. Kurenniemen klassikko sai uusia lukijoita viime keväänä, kun kirjaan perustuva elokuva ilmestyi. Kannustalo suunnitteli nimenomaisen Onnelin ja Annelin talon elokuvaa varten. Elokuvaan on tulossa jatko-osa, jossa nähdään myös peukalokokoinen Vaaksanheimon perhe, joka muuttaa asumaan Onnelin ja Annelin nukkekotiin.

Katso Onneli ja Anneli -elokuvan traileri:

Riina Katajavuori sekä kuvittaja Salla Savolainen ovat julkaisseet monenikäisille sopivan katselukirjan Mennään jo kotiin. Se kuvaa tämän päivän suomalaisia koteja värikkäiden ja yksityiskohtaisten, elämänmakuisten piirrosten kautta.

Taianomaisia talokuvauksia etsivän lukijan kannattaa hakeutua tyttökirjaklassikon pariin. F. H. Burnettin Salainen puutarha on tunnettu hylätyn puutarhan kevään kuvauksesta, mutta myös talo, jota puutarha ympäröi, on keskeinen osa tarinaa. Tarinaan tulee uusi käänne, kun orpotyttö Mary kuulee suuressa, tylyssä talossa omituista huutoa… L. M. Montgomeryn tyttökirjaklassikot ovat monille tärkeitä myös miljöökuvausten takia. Esimerkiksi Sinisen linnan keskeinen idea on, että on oikeita ja haavemaailman sinisiä linnoja, omia koteja.

 

talokirjat top20

Esseitä ja runoja

 

Kodin olemusta voi lähestyä myös esseiden kautta. Pia Ingström pohtii teoksessaan Tunteilla on tilansa. Kirjoituksia kodeista sitä, mikä tekee ”asunnosta” ”kodin” ja mitä oma koti meille merkitsee, konkreettisesti ja kuvainnollisesti. Maarit ja Pentti Alasuutari ovat kirjoittaneet suomalaista vapaa-ajan viettoa tarkastelevan tietokirjan Mökkihulluus. Vapaa-ajan asumisen taika ja taito.

Ruotsalainen Sanna Hartnor on julkaissut runokirjan Hamnen, jossa peilataan niin ikään sitä, miten kodeilla, esineillä ja miljöillä on meille sekä konkreettista että sellaistakin arvoa, jota emme itse edes tiedosta. Teoksen lajityypiksi on kuvattu bostads poesi.

Mutta on meilläkin asuntorunoutta – ainakin kirjahyllyrunoutta. Moni, joka rakastaa kirjoja myös fyysisinä esineinä, voi samastua Eeva Kilven ”kirjahyllyrunoon”, joka löytyy esimerkiksi kokoelmasta Perhonen ylittää tien ja josta tässä ote:

 

Herättyäni 
sinun vieressäsi katselen
kuinka aamuaurinko kultaa kirjahyllysi
lattiasta kattoon
enkä yhtäkkiä enää tiedä kumpaa rakastan:
sinua vaiko kirjojasi.

 

Parinkymmenen kirjavinkin jälkeen on syytä vielä muistuttaa, ettei talo- eikä kirjahulluus saisi paisua liian suureksi. Jos näin on käymässä, suosittelemme vastalääkkeeksi Carlos Maria Dominguezin teosta Paperitalo, jossa rakennetaan talo kirjoista.

 

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Kaikki Lukulampun kirjalistaukset löytyvät hakusanan top ten alta.

Tutustu myös kuva-artikkeliimme Habitare 2014 -messujen parhaista lukulampuista ja kirjahyllyistä.
Tässä artikkelissa mainitut kirjailijat Helmi Kekkonen ja Karoliina Timonen ovat vastanneet Lukulampun Mitä luet? -haastattelusarjan kysymyksiin. Heidän vastauksiinsa pääset nimiä klikkaamalla, kaikki Mitä luet? -artikkelit löytyvät täältä.

 

Oletko tutustunut artikkelissa mainittuihin teoksiin? Minkä talosta, kodista tai sisustamisesta kertovan kauno- tai tietoteoksen lisäisit listalle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.