metsakirjat1

Top 15: Kirjoja puista ja metsästä

Suomen ihanan – tai ainakin yllättävän vaihtelevan – keskikesän kunniaksi listasimme viisitoista kotimaista kirjaa, jossa metsä ja puut ovat tavalla tai toisella tärkeässä osassa. Mukana on myös muutama vinkki ulkomaisista teoksista. Kerro kommenteissa, mitä kirjaa sinä olisit ehdottanut listalle! Muut kirjalistauksemme löydät hakusanan top ten alta.*

 

kurenniemi_puuhiset

Lastenkirjoja

 

Marjatta Kurenniemen saturomaani Puuhiset (1956) kertoo puissa asuvista hahmoista, puuhisista. Eri puilla, kuten vaahteroilla ja männyillä, on omanlaisensa puuhahmot. Valloittava kertomus vie aikuisenkin lapsuuden mielikuvitusleikkien maailmaan: ollapa peukaloisen kokoinen tai ainakin, nähdäpä satuhahmoja kaikkialla!

Yrjö Kokon Pessi ja Illusia (1944) kertoo metsässä asuvasta Pessi-peikosta ja Illusia-keijusta sekä metsän eläimistä. Teos syntyi jatkosodan aikana ja sillä onkin voimakas sodanvastainen, luontoa puolustava teema: romaania voi kuitenkin lukea myös ”vain” satuna.

Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut (1919) on pian satavuotias fantasiakertomus, joka ihastuttaa edelleen. Viisas ja hyväsydäminen Mestaritonttu lähtee kotilinnastaan ja huomaa pian olevansa pelastamassa velhojen vallassa olevaa kuninkaantytärtä. Suo- ja metsäluonto sekä erityisesti erästä tärkeää kiveä suojaava iso kuusi ovat keskeisessä osassa satuhahmojen ja taikojen ohella.

Ville Tietäväisen kuvittama ja Iiro Küttnerin kirjoittama Puuseppä (2014) aloittaa Puiden tarinoita -sarjan, jossa tutustutaan puiden olemuksiin ja merkityksiin. Puuseppä pohtii myös käsityön merkitystä sekä sitä, mitä ihmisellä on oikeus tehdä luonnossa.

Anni Swanin Iris rukka (1916) kertoo köyhän maalaistytön muutosta Helsinkiin, mutta myös rakkaudesta luontoon ja erityisesti kaukaisen järven saareen, Metsäpirttiin. Iris rukkaan, erityisesti Iris rukan Helsinkiin, voit tutustua Lukulampun Kirjailijan kintereillä –kuva-artikkelin kautta.

 

Ulkomaisina, metsään pitkälti sijoittuvina lastenkirjoina mainittakoon Richard Adamsin Ruohometsän kansa, Colin Dannin Kaukametsän pakolaiset sekä Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär.

 J. Jokinen on listannut verkkosivuilleen monipuolisesti metsäaiheisia satuja, loruja ja kuvakirjoja.

 

 

kultarinta

Kaunokirjallisuutta aikuisille

 

Anni Kytömäen Kultarinta (2014) kertoo metsänomistamisesta ja korpimökistä, luo ajankuvaa ja kertoo tarkasti ihmisistä, mutta se on myös – ja erityisesti  –  romaani metsäluonnosta. Teoksen metsä on pelottava, lohduttava, taianomainen, voimakas – sellainen kuin metsä on suomalaisille ollut, ja on.

Timo K. Mukan Kyyhky ja unikko (1970) on pohjoisen erämaihin sijoittuva rujo kertomus aikuisen miehen riivaavasta rakkaudesta nuorta tyttöä kohtaan. Teosta voi lukea hullun rakkauden ja epätoivon, hulluudenkin, kuvauksena, mutta myös ekokriittisenä puheenvuorona luonnon, vapauden ja erilaisuuden puolesta.

Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija (1952) lienee tunnetuimpia kotimaisia metsäkuvauksia. Lukija pääsee salaviisaan Konsta Pylkkäsen mukana Kainuun korpiseuduille luonnontutkijoiden oppaaksi ja oppii kuin huomaamattaan erottamaan oleellisen ulkokultaisesta – tai ainakin arvostamaan ainutlaatuisia sinisiä ajatuksia.

Essi Kummun Karhun kuolema (2010) on erikoinen, maaginen tunnelma. Teos sekoittaa toden ja unen, yhdistää muinaiset riitit, realismin ja nykyajan. Pohjoiseen sijoittuvassa monitasoisessa kertomuksessa on samanlaista vimmaa kuin Mukan teoksissa, ja myös tämä teos pohtii ihmisen ja luonnon suhdetta sekä erityisesti karhuun liitettyjä uskomuksia ja riittejä.

Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi (2000) ammentaa niin ikään vanhoista tarinoista ja uskomuksista. Erikoisessa teoksessa yhdistyvät hämmentävästi mutta täysin sujuvasti muinaiset metsään ja erityisesti peikkoihin liittyvät myytit, nykytyöelämän vaatimukset sekä kaipaus ja oikeus olla vapaa, oma itsensä. Teos on myös luonnon puolustuspuheenvuoro ihmisen mielivaltaisuutta vastaan.

 

Metsän ja luonnon merkitystä on kuvattu tunnetusti myös kotimaisesssa runoudessa. Risto Rasan lähes koko tuotantoa voidaan pitää tunnustuksena kotimaiselle luonnolle; Eeva Kilpi kirjoittaa luonnosta ja muun muassa puolustaa kuusia esimerkiksi teoksessaan Animalia. Ulkomaisista metsäisiin maisemiin sijoittuvista romaaneista mainittakoon Eowyn Iveyn Lumilapsi (2013), joka sijoittuu Alaskan metsä- ja kallioseuduille ja yhdistää niin ikään sadun ja realismin.

 

 

vuosimetsassa

Tietokirjoja puista ja metsästä

 

Heikki Willamon Vuosi metsässä (2012) on kaunis kuin koru, mutta antaa myös paljon tietoa suomalaisesta metsästä etenkin talvella ja yöaikaan. Suomen tunnetuimpiin luontokuvaajiin kertova Willamo kertoo teoksessaan sapattivuodestaan, jonka hän vietti yhtä ja samaa metsää kuvaten. Kuvaaja oppi tuntemaan metsän lisäksi myös itseään hieman paremmin.

Sanni Seppo ja Ritva Kovalainen kertovat runsaasti kuvitetussa teoksessaan Puiden kansa / Tree People (1997) suomalaisesta luonnonuskosta mm. runojen ja kansanperinteen kautta.

Ville Suhosen, Hannu Siitosen ja Mikko Pölläsen Metsän tarina (2013) kartoittaa eteläkarjalaisen metsän tapahtumia ja ihmisen luontokokemusta kaikenikäisiä kiinnostavalla tavalla. Teos perustuu samannimiseen luontoelokuvaan.

Marjaliisa Pitkärannan kirjoittama ja kuvittama Lasten oma metsäkirja (1999) kertoo loruin, tarinoin ja faktoin metsän elämästä ja metsässä liikkumisesta. Teos on mukavaa luettavaa aikuisellekin.

Henry Vären ja Heikki Kiurun Suomen puut ja pensaat (2013) taas on hyvä ja kattava perusteos sille, joka kaipaa lisäoppia kasvien tunnistamisesta. Mukana on esittelyt paitsi alkuperäislajeista myös yleisimmistä viljelykarkulaisista.

 

Ulkomaisista metsätietokirjoista mainittakoon ympäristöfilosofian klassikko, Henry David Thoreaun Walden – elämää metsässä, joka on esitelty myös Lukulampun klassikkojuttusarjassa.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Lukulamppu / kustantajat
Artikkelin teksti ja kirjalistakuva on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

*Artikkeli sisältää linkkejä Lukulampun ja Bookyn yhteistyössä toteuttamaan verkkokirjakauppaan.

 metsakirjat2

Kerro oma vinkkisi metsä- tai puukirjasta! Mistä aiheesta haluaisit kirjalistauksen?

 

6 comments

 1. Eila

  Jonna Ruuskan esikoisteos Kuovin huuto on myös oivallisesti metsää ja luontoa tarkasteleva runokirja. Kirja on täynnä ihastuttavia havaintoja.

 2. Virpi

  Lisäisin listalle ehdottomasti teoksen ”Hidas tanssi – mäntyrunoja”. Se on oodi metsälle.

 3. Lukulamppu
  Author

  Kiitos kommenteista, Elia ja Virpi! Erittäin hyviä lisäyksiä listallemme: kiinnostavia aiheita ja hienoa saada lisää runousvinkkejä.

  t. Jenni / Lukulamppu

 4. Leenamarja

  Veikko Huovisen Puukansan tarina (1984) kuuluu ehdottomasti tälle listalle. Kaunokirjallinen teos, jolle on myönnetty valtion tiedonjulkistamispalkinto vuonna 1985.

 5. Lukulamppu
  Author

  Kiitos kommentista! Puukansan tarina on tosiaan oikea merkkiteos.

  t. Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.