Syksy 2015 lastenkirjat ja nuortenkirjat

Top 10 -vinkit: Kirjasyksyn 2015 lasten- ja nuortenkirjat

Poimimme 10 esimerkkiä kirjasyksyn 2015 uutuuksista, lasten- ja nuortenkirjoista. Tutustu kirjoihin, kerro mikä kiinnostaa tai anna oma kirjavinkkisi kommenttikentässä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Luettavaa lapsille

 

 

 

LossiLassi

 

Lossi-Lassi tutustuttaa lapset meren elämään ja merten suojeluun. Anssi Keräsen kuvakirjassa Lossi-Lassi ja merten salaisuudet (Tammi 2015)  pelastuspartio seikkailee  delfiinien matkassa, Jacques Cousteaun hengessä. Kirja viihdyttää ja opettaa. Tutustu teokseen.

 

karhukirjeitä

 

Jukka Parkkisen Karhukirjeitä kuntolomalta (WSOY 20o15) jatkaa karhulapsi Otson seikkailuja. Otso saattelee Amalia-tädin kuntolomalle, sillä tädin kunto on päässyt romahtamaan: hänelle on tapahtunut painovirhe ja hänet on todettu sata kiloa ylipainoiseksi. Tutustu teokseen.

 

Kissapojan yö

 

Enid Richemontin ja Gustavo Mazalin Kissapoika-sarja on kirjoitettu suuraakkosin ja tarkoitettu lukemaan opetteleville lapsille. Uudessa teoksessa Kissapojan yö (Kustannus-Mäkelä 2015, suom. Terhi Leskinen) kissapoika Rasmus kokee suuren ja pelottavankin yllätyksen. Se katsoo kauhuissaan käpäliään, joihin putkahtaa oudon näköisiä sormia ja varpaita. Pian Rasmus huomaa osaavansa jopa puhua! Sen omistaja Masa on järkyttynyt – mitä Rasmukselle on tapahtunut? Tutustu teokseen.

 

abrakadabra kansi paino

 

Marja Ahon Abrakadabra! Sirkus sekoittaa kaupungin (Myllylahti 2015) vie lapset seikkailun ja huumorin siivittämänä sirkuksen kiehtovaan maailmaan. 6-11-vuotiaille suunnattu teos kurkistaa myös esiripun taakse, sirkuksen pitkiin perinteisiin. Tutustu teokseen.

 

Tatun ja Patun ihmeellinen joulu

 

Jouluksi kannattaa varata koko perhettä naurattavaa luettavaa. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen teos Tatun ja Patun ihmeellinen joulu (Otava 2015) esittelee joulunviettotapoja, joita ei kannata kokeilla kotioloissa. Nimittäin, kun Tatu ja Patu ryhtyvät joulun viettoon, paistetaan hyasintit ja laitetaan kanelia kainaloon, ja joulunviettokin tapahtuu aivan väärässä osoitteessa. Tutustu teokseen.

Nuorten makuun

 

Kun enkelit katsovat muualle

 

Salla Simukan Lumikki-trilogian maailmanvalloitus on ollut huikea. Nyt Simukan ensimmäiset romaanit on julkaistu uusintapainoksena ja yhteisniteenä (Tammi 2015).  Kun enkelit katsovat muualle ja Minuuttivalssi kertovat tyttöjen ystävyys- ja rakkaustarinan. 2000-luvun alkupuolella ilmestyneet nuortenromaanit ovat edelleen ajankohtaisia ja niiden teemat tärkeitä. Tutustu teokseen.

Surunhauras

 

Siiri Enorannan kauniisti kirjoitetut teokset puhuttelevat monia aikuisiakin. Uutuusromaanissaan Surunhauras, lasinterävä (WSOY 2015) Enoranta esittelee prinsessa Sadeillan ja fantasiamaailman, jonka kautta kirjailija tutkii muun muassa ystävyyttä ja valtaa. Tutustu teokseen.

 

Kirottu kartano

 

Juha-Pekka Koskisen Kirottu kartano (Karisto 2015) on mielikuvituksellinen varhaisnuorten romaani. Sokkeloinen kartano ja sen ikiaikainen, värikäs historia avautuvat vähän kerrassaan, ja edessä on unohtumattomin seikkailu aikoihin! Juha­Pekka Koskisen ensimmäinen nuortenkirja Haavekauppias nousi Arvid Lydecken -­ehdokkaaksi. Kirottu kartano on kolmas osa Samin ja Liisan seikkailuissa. Tutustu teokseen.

 

Laura matkustaa

 

Leena Kotilalta ilmestyy tänä syksynä kaksi baletin maailmasta kertovaa nuortenromaania. Teoksessa Laura matkustaa Australiaan (Nordbooks 2o15) ysiluokkalainen Laura, Asperger-tyttö ja lahjakas balettitanssija, pohtii muun muassa matkustamista ja oman kodin merkitystä, ystävyyttä ja aikuiseksi kasvamista sekä tietenkin monia balettiin liittyviä asioita ystävineen. Laura-sarjan seuraava osa, Lauran kevät, ilmestyy loppuvuodesta. Tutustu teokseen.

 

Harry Potter ja viisasten kivi

 

J. K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi (Tammi 2015, suom. Jaana Kapari-Jatta) ei ole toki uutuus, mutta se on juuri julkaistu Jim Kayn kuvittamana suurikokoisena ”fanikirjana”. Teoksen luvataan sopivan niin Potter-vasta-alkajille kuin niille, joille Potter-maailma on jo läpikotaisin tuttu. Kirja julkaistiin kansainvälisenä painoksena monessa maassa samana päivänä, 6.10.2015. Tutustu teokseen.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamoilta
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkelissa olevat linkit vievät Lukulampun verkkokirjakauppaan, joka on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Marja Ahon teoksen on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja.

 

Lisää lukuvinkkejä niin uusista kuin vanhoista kirjoista saat Top 10 -juttusarjastamme.

 

Keskustele artikkelissa mainituista kirjoista tai kerro oma kirjavinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.