talvikirjat

Top 10: Talvikirjat

Millainen on täydellinen talvikirja? Onko talvikirjan oltava täynnä lunta, tuiskua ja pakkasta? Vai riittääkö tietynlainen tunnelma tekemään kirjasta talvisen? Talvikirjoista puhuttaessa ei pidä myöskään unohtaa joulukirjoja, jotka ovat talvikirjojen tärkeä alakategoria. Katso talvikirjavinkit!

Muiden aihepiirien top ten -kirjalistaukset löydät täältä.

 

TaikatalviTaikatalvi Lukulampun kaupassa.

 

Tove Janssonin Taikatalvi (Trollvinter, 1957, suom. Laila Järvinenkuuluu itseoikeutetusti talvikirjojen listalle. Kirjassa Muumipeikko herää kesken talviuniensa eikä saa enää unta. Muun perheen jatkaessa uniaan Muumipeikko on yksin keskellä vierasta ja pelottavaa talvea. Talvessa kaikki on peikolle outoa, niin lumi ja pakkanen kuin talvella liikkeellä olevat olennotkin. Pikku hiljaa Muumipeikko kuitenkin oppii sopeutumaan talveen ja jopa ystävystyy sen kanssa. Kirja on huikean kaunis talvinen satu ja myös hieno kasvutarina – Muumipeikon matka lapsuudesta nuoruuteen.

 

Lumen maa

 

Lumen maa  (Yukiguni, 1947, suom. Yrjö Kivimieson Yasunari Kawabatan runollinen ja unenomainen pienoisromaani yksinäisistä ihmisistä. Shimamura on joutilas mies, joka matkustaa säännöllisesti Hondon saaren pohjoiskärkeen, jota kutsutaan Lumen maaksi. Shimamura on esteetikko, joka nauttii kauniista maisemista ja kuvista, mutta ihmissuhteissaan hän ei tunnut kykenevän suuriin tunteisiin. Lumen maahan Shimamuraa vetää kuitenkin yhä uudelleen nuori geisha, jonka kanssa hänellä on intensiivinen ja monimutkainen suhde.


Lumen taju
Lumen taju Lukulampun kaupassa.

 

 

Lumi ja jää ovat keskeisessä roolissa Peter Høegin romaanissa Lumen taju (Frøken Smillas fornemmelse for sne, 1992, suom. Pirkko Talvio-Jaatinen). Kirjan päähenkilö, jäätikkötutkija Smilla Qaaviqaaq Jasperson, on varttunut Grönlannissa ja kehittänyt jo varhain erityisen suhteen lumeen ja sen eri muotoihin. Kun naapurissa asunut pikkupoika löytyy kuolleena, Smilla osaa lumeen jääneiden jälkien perusteella päätellä, että kuolemaan liittyy jotakin epäilyttävää. Høegin kirja on omalaatuinen ja kiehtova yhdistelmä hiljaista pohdiskelua ja toiminnallista dekkaria.   

 

Rauha S. Virtasen nuorisoromaanissa Joulukuusivarkaus (1970) eletään joulunaluspäiviä vuonna 1970. Jouluun on kaksi yötä, kun Eira ja Jarkko Nurmi päättävät varastaa kuusen naapurissa asuvan varakkaan Raikalan metsästä. Idea varkauteen tulee Raikalan omalta pojalta, joka haluaa näin kostaa väkivaltaiselle ja tyrannimaiselle isälleen. Virtasen kirjassa eletään poliittisten liikkeiden ja hippiaatteen aikaa, ja joulunviettoakin värittävät yhteiskunnalliset kysymykset: onko oikein tuhlata ruokaa ja lahjoja, kun toisaalla nähdään nälkää? Ja tiheä lumisade putoaa kaupungin ylle, kun kaksi työläisperheen lasta hiipii hiljaa kohti kapitalistin kuusimetsää.

 

Pimeyden vasen käsiUrsula K. Le Guinin teoksia Lukulampun kaupassa.

 

Ursula K. Le Guin vie lukijan Talvi-planeetalle scifi-klassikossa Pimeyden vasen käsi (1969, suom. Kalevi Nyytäjä). Kylmän ja karun planeetan asukkailla on yksi merkittävä erityispiirre: he ovat sukupuolisesti kaksineuvoisia. Suurimman osan aikaa he ovat sukupuolettomia, mutta voivat muuttua seksuaalisesti aktiivisessa vaiheessa joko nais- tai miespuolisiksi. Maa-planeetalta saapunut Genly Ai on lähettiläs, joka huomaa joutuneensa keskelle poliittista valtapeliä ja päätyy lopulta pakkotyöleirille. Genlyn ja paikallisen Estravenin uuvuttava pakomatka pitkin jäätikköä on myös matka sisäiseen muutokseen, kohti erilaisuuden hyväksymistä ja rakkautta.

 

Narnia Velho ja leijona

Narnia-teoksia Lukulampun kaupassa.

C. S. Lewisin Narnia-sarjan ensimmäisessä osassa Velho ja leijona ikuinen talvi edustaa synkkiä hirmuhallinnon aikoja. Mutta Lewisin luoma talvinen Narnia on myös äärimmäisen kiehtova paikka ja on varmasti lumonnut lapsilukijan sukupolvesta toiseen. Kukapa voisi unohtaa lumisen metsän ja lyhtypylvään, jonka luona Lucy tapaa fauni Tumnuksen? Tai Valkean Velhon, joka hallitsee lumista valtakuntaansa – juuri sen verran pelottavasti, että lukija voi tuntea ihanan kutkuttavaa jännitystä.

 Elämä elämältäKate Atkinsonin Elämä elämältä Lukulampun kaupassa.

Kate Atkinsonin Elämä elämältä ((Life after life, suom. Kaisa Katteluson läpi vuosien ja vuosikymmenten kulkeva tarina yhä uudelleen ja uudelleen alkavasta elämästä. Tällainen kirja ei tietenkään sijoitu vain talven aikaan, mutta kirja palaa toistuvasti lumiseen helmikuuhun, jolloin Ursula Todd syntyy – ja kuolee. Elämä elämältä on hyvä talvikirja myös siksi, että se on juuri sellainen laadukas lukuromaani, jonka kanssa on ihana käpertyä sohvan nurkkaan, kun ulkona on kylmää ja pimeää.

 NälkävuosiAki Ollikaisen Nälkävuosi Lukulampun kaupassa.

 

Talvi näyttää julmimmat kasvonsa Aki Ollikaisen Nälkävuodessa. Kauhea nälän vuosi 1867 ajaa ihmiset kodeistaan etsimään ruokaa edes jostakin. Lumihangessa tarpoo kahden lapsensa kanssa myös Marja, epätoivoisena tavoitteenaan päästä Pietariin, jossa perhe saisi ruokaa. Matkalla nälkäänsä voi syödä lunta, joka tuntuu suussa siltä kuin kielen päällä olisi kevät. Samaan aikaan toisaalla hyväosaisemmat kokevat nälkävuoden vaikutukset etäämmältä ja pohtivat elämän epäoikeudenmukaisuutta.

 Saiturin jouluJoulutarina ja muita Dickensin teoksia Lukulampun kaupassa.

Charles Dickensin monella muullakin nimellä suomennettu Saiturin joulu on varmasti monille tarinana tuttu vaikka ei olisi Dickensin kirjaa lukenutkaan. Teatteriesitykset, filmatisoinnit ja lukuisat versioinnit ja parodiat ovat kertoneet rikkaasta ja itsekkäästä Ebenezer Scroogesta, joka saa jouluyönä vieraakseen menneiden, nykyisen ja tulevien joulujen haamut. Haamujen Scroogelle näyttämät totuudet saavat miehen katsomaan maailmaa ja itseään aivan uusin silmin. Ja lumeen peittynyt Lontoo on pullollaan joulutunnelmaa.

 JääJää ja muita Ulla-Lena Lundbergin teoksia Lukulampun kaupassa.

Nuori pappi Petter Kummel saapuu ulkosaariston Luodolle toimeliaan vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa Ulla-Lena Lundbergin romaanissa Jää (Is, suom. Leena Vallisaari). Elämä Luodolla on hyvin eristettyä, ja pienessä yhteisössä ihmissuhteet muodostuvat väistämättä läheisiksi, hyvässä ja pahassa. Talvi eristää Luodon muusta maailmasta entistä tehokkaammin, ja meren jäätyminen sekä jäiden lähtö ovat merkittäviä tapahtumia. Jää on tarina yhteisöllisyydestä, uskonnosta, parisuhteesta, saariston arjesta ja rakkaudesta.

Teksti: Liisa Pihlaja / Lukulamppu.fi, kuva: kirjakuva / Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kirjojen kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Kerro oma talvikirjasuosikkisi!

 

 

8 comments

 1. Leena Laine

  Enpä ole tuosta näkövinkkelistä koskaan kirjoja ajatellut, mutta heti tulee mieleeni Orhan Pamukin: Lumi

 2. Kirsti Linnakko

  Joseph Brodskyn Veden peili. Runoilijan matka talviseen, taianomaiseen Venetsiaan

 3. Sirpa Vírta

  Topeliuksen Linnaisten vihreä kamari on rekiajeluineen ja pyryssä eksymisineen ollut minulle jostain syystä merkittävä talvikirja. Janssonin Taikatalven luin taannoin ja taas löysin siitä uutta hauskuutta. Mutta kun ulkona paukkuu pakkanen tai on valtava pyry, silloin on ihana ottaa hyllystä jokin ihana vanha ns lukuromaani ja vain nauttia.

 4. Kiitos paljon kommenteista ja talvikirjavinkeistä! Talven ystävä kaipaa aina lukulistalleen uusia talvisia kirjoja. 🙂

  Liisa / Lukulamppu

 5. Satu

  Ivey: Lumilapsi, Fermine: Lumi, Itkonen: Lumilyhdyn valossa, Anttila-Halinen: Lumiprinsessa ja taikaympyrä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.