top10_esseet

Top 10: Kotimaisia esseeteoksia

Listasimme kiinnostavia, uusia tai uudehkoja, kotimaisia esseeteoksia. Teoksia yhdistää luettavuus: näihin uskaltaa tarttua, vaikka essee-sana pelottaisi.*

 

Millainen on mielen ja ympäristön suhde? Jukka Laajarinne pohtii muun muassa tätä kysymystä Tiloissa: esseitä -teoksessaan (Atena 2016). Miten muistot muuttavat maisemia, onko eksyminen hyväksi? Tutustu teokseen.

 

6essee

 

Myös Tommi Melenderin uusi teos etsii vastausta suureen kysymykseen, nimittäin siihen, mistä onni koostuu. Onnellisuudesta-teos (WSOY 2016) käsittelee useita aiheita: runoutta, jalkapalloa, rahaa, sukupuoli-identiteettiä, muun muassa. Aiemmin Melender on kirjoittanut lukemista pohtivan esseeteoksen Yhden ihmisen orgiat. Tutustu Onnellisuudesta-teokseen.

Antti Arnkilin Lauantaiesseet (Siltala 2014) liikkuvat niin ikään kirjallisuudessa ja sen lisäksi elokuvassa ja popmusiikissa. Teosta on kiitetty filosofisuuden ohella omintakeisesta huumorista. Tutustu teokseen.

 

7essee

 

Jyrki Vainosen Linnunpöntönrakentaja (Atena 2012) on luonto- ja mökkikirja, joka antaa konkreettisia vinkkejä lintujen seuraamiseen ja pönttöjen rakentamiseen. Samalla se on pohdiskeleva teos ihmisen ja luonnon suhteesta. Tutustu teokseen.

 

essee4

 

Antti Nylén julkaisi Vihan ja katkeruuden esseet (Savukeidas) vuonna 2007  ja toi samalla esseen ”tavallisen lukijan” ulottuville; esseekirjallisuudesta alettiin puhua aiempaa enemmän. Teos sai Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon. Sitä on arveltu 2000-luvun myydyimmäksi kotimaiseksi esseekokoelmaksi. Tutustu teokseen.

 

essee5

Hannu-Pekka Björkman on paitsi tunnettu näyttelijä myös rakastettu kirjailija. Myös hänen teoksissaan yksityinen nousee yleiseksi ja arkinen kokemus saa laajempia merkityksiä. Teoksessa Välähdyksiä peilissä (Kirjapaja 2014) Björkman pohtii ihmisenä oloa muun muassa matka- ja lapsuusmuistojen kautta. Tutustu teokseen.

8essee

Anu Mannosen Valkoinen sammakko – essee japanilaisesta kulttuurista ja estetiikasta (Funi 2008) kertoo Japanin historiasta ja pyrkii sitä kautta ymmärtämään myös nykypäivää: japanilaista estetiikkaa ja sen vaikutusta japanilaisten arkielämään ja elämäntapaan. Tutustu teokseen.

 

3essee

Monika Fagerholmin ja Martin Johsonin Meri (Teos 2012) kartoittaa meren olemusta, meren valtakuntaa. Kirjassa lomittuvat kaunokirjallisuus ja fakta, omat kokemukset ja haastattelut: lopputulos lähestyy kaunokirjallisuutta ja puhuttelee muitakin kuin varsinaisia meri-ihmisiä. Tutustu teokseen.

Sanna Nyqvist, Päivi Koivisto ja Heta Pyrhönen ovat juuri julkaisseet teoksen Keltaiset esseet – keltainen kirjasto tutkijoiden silmin (Tammi 2016). Kirja käsittelee Keltaisen kirjaston parhaimpia teoksia ja tarjoaa niihin yllättäviäkin näkökulmia. Tarkastelun kohteena ovat esimerkiksi Paul Auster, Peter Høeg, Jhumpa Lahiri, Kazuo Ishiguro ja Don DeLillo. Tutustu teokseen.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkelin teoslinkit vievät Lukulampun kauppaan. Kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei postitus- tai toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

Tutustu myös muihin esseeteoksiin Lukulampun kaupassa.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lue myös muita Top 10 -lukuvinkkiartikkeleja.

 

Oletko lukenut artikkelissa mainittuja teoksia? Mitä esseeteosta suosittelet?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.