topten_tyoelama2

Top 10: Kirjoja tämän päivän työelämästä

Vappu taipuu moneksi – myös työn juhlaksi. Suomalainen työelämä on viime vuosina kokenut monia myllerryksiä ja tämä näkyy myös kirjallisuudessa. Lukulamppu kokosi yhteen kymmenen työntekoa kuvaavaa kirjaa. Hauskaa vappua!

 

Mediahuora

Venla Hiidensalon Mediahuora (2012) pureutuu media-alan kriisiin. Maria haluaisi kirjoittaa journalistisesti kunnianhimoisia lehtiartikkeleita, mutta päätyy mässäilemään tunteilla ja tosielämän draamalla.

 

Ilmestyskirjan täti

Anu Holopaisen Ilmestyskirjan täti (2014) kuvaa yt-neuvotteluja it-alalla. Likaisiakin keinoja käytetään, kun työntekijöistä halutaan eroon.

 

Erottaja

Karo Hämäläisen Erottaja (2011) sukeltaa suurten rahojen maailmaan. Talouskriisi ei ole este vaan mahdollisuus, kun varainhoitajat taikovat rahaa.

 

tyokirja_kannet

 

Melominen

Antti Leikaksen Melominen (2011) kuvaa toimistotyöläisen unenomaisen sekavaa työpäivää. Palaverit ja projektit vain viuhuvat, mutta mitään järkeä työssä ei tunnu olevan.

 

Opettajainhuone

Annika Lutherin Opettajainhuone (2013) kertoo opettajien arjesta. Tiiviin yhteisön ryhmädynamiikka saattaa synnyttää ongelmia, mutta huumoriakin kouluelämän kuvaukseen kuuluu.

 

Metsäjätti

Miika Nousiaisen Metsäjätti (2011) kuvaa vaneritehtaan tehostamistoimia. Kotipaikkakunnalleen kovapalkkaisena tehtaan konsulttina palaava Pasi joutuu vastakkain oman menneisyytensä kanssa.

 

Tyokirjat_artikkelikuva_800

Varasto

Arto Salmisen Varasto (1998) kuvaa rautakaupan duunareita, mutta työn ihannoinnista ei näy jälkeäkään. Varaston maailmassa välistä vetäminen ja oman etunsa asettaminen ensi sijalle ovat tapoja selvitä prässistä. Vuonna 2011 valmistunut Taru Mäkisen ohjaama elokuvaversio poikkeaa kirjasta hieman, mutta on sovituksena onnistunut.

 

Orvokki Leukaluun urakirja

Miina Supisen Orvokki Leukaluun urakirja (2013) opastaa epätietoisia työelämään. Hulvattomia uraneuvoja ei välttämättä kannata ottaa tosissaan.

 

Pyramidi

Pauliina Suden Pyramidi (2009) kertoo verkostomarkkinoinnista. Tarjolla on helppoa rahaa ja hyvää fiilistä – tai kaikkien aikojen rahasotku.

 

Raksa

Tuomas Vimman Raksa (2011) irvailee suomalaiselle rakennusteollisuudelle. Hölmöjä ostajia vedetään nenästä, kun kirjan rakentajat tekevät tietoisesti sutta ja sekundaa. Onhan se kustannustehokkaampaa kuin tehdä kunnollista.

 

topten_tyoelamalista

Teksti: Lukulampun toimitus, kuvat: Lukulampun toimitus, Nordisk Film, Gummerus, Teos, WSOY.

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

 Mitä kirjaa suosittelet työn tekemisen tai työelämän kuvauksena?

1 comment

  1. Kirsi Hietanen

    Ihan uunituore päiväkotimaailmaan sijoittuva jännityskirjallisuutta löyhästi edustava Elina Pullin Tukkasurma tuli ensimmäisenä mieleen. Sen verran olen päiväkodeissa työn puolesta viime aikoina käynyt, että hyvin todentuntuiselta vaikuttaa, vaikka ruumiisiin en toistaiseksi ole onneksi törmännyt!

    Juhani Känkäsen Kilttipakko on vähän vanhempi mutta ei yhtään epäajankohtainen. Siinä seurataan, mitä yrityskaupat voivatkaan tuoda tullessaan. Ei ryppyotsaisille lukijoille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.