Cimacapi-Camino-de-Santiagi-2014-Flickr-CC

Top 10: Kirjoja pyhiinvaeltamisesta

Katso monipuolinen pyhiinvaelluskirjojen lista! Aktiivinen lukijamme ilahdutti meitä pääsiäiseenkin hyvin sopivalla kirjalistalla. Artikkelin lopusta löydät linkin muihin, eri teemoja esittelyyn Top 10  -listauksiimme.

 

9789522225306_hi

 

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla: kun maailma aukeni. Toimittaneet Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl ja Marjo Meriluoto-Jaakkola. (Tampereen museoiden julkaisuja 136, SKS 2014.) Tampereen Vapriikissa on nähtävillä 18.10.2015 asti näyttely suomalaisten pyhiinvaelluksista keskiajalla. Näyttely seuraa vaeltajien taivalta Suomen ja Pohjoismaiden pyhiinvaelluskohteisiin sekä aina tunnetun maailman ääriin Roomaan, Santiago de Compostelaan ja Jerusalemiin asti.

Kalle Elonheimo: Pieni pyhiinvaelluskirja (Kirjapaja 2012). Hartaalle pyhiinvaeltajalle sopiva Pieni pyhiinvaelluskirja sisältää rukoushetkien kaavat kaikkiin pyhiinvaelluspäiviin alkaen kotoa lähtemisestä ja matkaan siunaamisesta päättyen määränpäähän saapumiseen ja kotiin palaamiseen. Kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2003, vuoden 2012 toinen painos on laajennettu ensimmäisestä painoksesta.

 

pienipyhiinvaellukseni

 

Pyhän Henrikin tiellä

 

Kirsti Ellilä: Pieni pyhiinvaellukseni Piispa Henrikin tiellä (Kirsti Ellilä 2012). Ellilä piirsi kuvapäiväkirjan vaelluksestaan Pyhän Henrikin tiellä Yläneeltä Köyliön kirkkokarille 15.-17.6.2012. Ellilä on julkaissut myös jatkoalbumin, Pieni pyhiinvaellukseni II vuonna 2015.

Pyhän Henrikin sarkofagi. Toimittaneet Helena Edgren ja Kirsti Melanko (Museovirasto 1996). Julkaisu perustuu valokuviin, jotka on otettu Nousiaisten kirkossa sijaitsevan Pyhän Henrikin sarkofagin kopiosta. Kirjassa on myös katkelmia piispa Henrikin legendasta ja surmavirrestä.

Martti Haavio: Piispa Henrik ja Lalli: Piispa Henrikin surmavirren historiaa (WSOY 1948). Suomalaisen kansanrunouden merkkimies Martti Haavio käsittelee teoksessaan kansanperinteenä laulettua Piispa Henrikin surmavirttä.

 

Camino de Santiago.

Camino de Santiago.

 

Pyhän Jaakon tiellä – matkakertomuksia Espanjasta

 

Jean-Christophe Rufin: Vaellus : Santiago de Compostelan kulkijat (Gummerus 2015). Kirjailija ei ole uskovainen, mutta vaellus saa hänet pohtimaan historiaa, uskontoa, yhteiskuntaa ja vaellukselta löytämäänsä pyhyyttä.

Carl Jacob Gardberg: Santiago de Compostela : matka apostoli Jaakobin haudalle (Schildts, 2009). Gardberg kuvaa Etelä-Ranskan ja Pohjois-Espanjan keskiaikaisia vaellusreittejä pohjoismaisesta näkökulmasta. Matkakuvaus on samalla matka keskiajan kulttuurihistoriaan.

 

Liedon Vanhalinnan linnavuori ja Hämeen härkätie.

Liedon Vanhalinnan linnavuori ja Hämeen härkätie.

 

Muita pyhiinvaelluskirjoja

 

Gerard W. Hughes: Jalkaisin Jerusalemiin : pyhiinvaellus rauhan puolesta (Amanda-kustannus 2014). Skotlantilaissyntyinen jesuiitta Hughes vaelsi 1980-luvun lopulla Jerusalemiin ja pohti samalla rauhan kysymyksiä. Kirja on edelleen mitä ajankohtaisia.

Heikki Saari: Hämeen härkätie (Multikustannus 2009). Kirja kertoo vaelluksesta Turusta Hämeenlinnan kautta Hattulan Pyhän Ristin kirkolle. Saari on pitkän linjan journalisti ja hän on tehnyt muun muassa rikostoimittajan ja politiikan toimittajan töitä.

Liisa Seppänen: Kelttiläisillä poluilla : kohtaamisia pyhimysten kanssa (Kirjapaja 2008). Seppänen kertoo matkastaan Brittein saarille vaeltamaan kelttiläispyhimysten jalanjäljissä. Tunnetuin kelttiläispyhimys on Irlannin Pyhä Patrick.

 

Tutustu artikkelissa mainittuihin kirjoihin

 

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla: kun maailma aukeni Lukulampun kaupassa
Kalle Elonheimon Pieni pyhiinvaelluskirja Lukulampun kaupassa
Kirsti Ellilän Pieni pyhiinvaellukseni Piispa Henrikin tiellä Kristillisessä kirjakaupassa
Pyhän Henrikin sarkofagi Helmet-kirjastossa
Piispa Henrik ja Lalli: Piispa Henrikin surmavirren historiaa HelMet-kirjastossa
Jean-Christophe Rufinin Vaellus: Santiago de Compostelan kulkijat Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Carl Jacob Gardbergin Santiago de Compostela: matka apostoli Jaakobin haudalle Lukulampun kaupassa
Gerard W. Hughesin Jalkaisin Jerusalemiin: pyhiinvaellus rauhan puolesta Lukulampun kaupassa
Heikki Saaren Hämeen härkätie HelMet-kirjastossa
Liisa Seppäsen Kelttiläisillä poluilla: kohtaamisia pyhimysten kanssa Lukulampun kaupassa

 

Teksti: Lea Purhonen ja Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi. Kuvat: kansikuvat kustantajilta, päääkuva Cimacapi Camino de Santiagi 2014 Flickr CC, muut kuvat Camino de Santiago: Fresco Tours, CC BY 2.0. Hämeen härkätie: Jari Sjölund, CC BY-SA 2.0.
Teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Katso muut Top ten -juttumme ja lue vaikka metsä- tai talokirjoista.

 

Kirjoja pyhiinvaeltamisesta -artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 2.4.2015 ja uudelleen 23.3.2016.

 

Oletko vaeltanut pyhiinvaellusreittejä? Mikä on paras aiheesta lukemasi kirja?

6 comments

 1. Pia

  Pidin itse kovasti Susanna Linnan kirjasta ”Simpukankuorelta kotiin – matkani Santiago de Compostelaan”, suosittelen!

 2. Annikka

  Valeriina ja Janne Silaksen kirja Perheloma El Caminolla kosketti. Pieni kirja vähän erilaisesta tavasta vaeltaa.

 3. Nimetön

  Outoa on, kuinka nämä camino-kirjat kiehtovat, jos on reitillä joskus ollut. Silmäilin myös Pentti Korpelan Pakana pyhiinvaelluksella, vaikken enää reitille aio kolmen pätkän jälkeen. Kuitenkin ne pienet jutut, jotka ovat reitillä tärkeitä: nukkuminen, syöminen, missä, mitä ja kuka on lähellä. Ne kiinnostavat toisenkin kokemana

 4. Pirjo Lackberg

  Pentti Korpelan kirja Pakana pyhiinvaelluksella on hienoa luettavaa niille, jotka ovat vaelluksen tehneet, itseni mukaan lukien, että niille, jotka suunnittelevat matkaa tai vain pitävät matkakertomuksista. Hienoa kuvausta ja ihmisanalyysia. Paljon historiaa ja kulttuuritietoa. Ehdoton lukukokemus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.