kirjoja oulusta

Top 10: Kirjoja Oulusta

Millainen on kirjallinen Oulu? Listasimme Ouluun sijoittuvia kirjoja.

Kauko Röyhkän omaelämäkerrallinen Miss Farkku-Suomi sijoittuu 1970-luvun loppuun ja kertoo nuorten maailmasta sekä punkmusiikin saapumisesta pohjoiseen Suomeen. Päähenkilö Välde ei ole kiinnostunut muusta kuin musiikista – ja Pikestä, joka taas haluaa missiksi, Miss Farkku-Suomeksi. Elokuvanakin suosittu tarina viihdyttää ja koskettaa aikuistakin lukijaa. Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan, miten kirja kääntyi elokuvaksi, ja mitä elokuvantekijöiltä vaadittiin, että 70-luvun Oulun tarina saatiin kuvattua tämän päivän kaupungissa. Lue artikkeli. Röyhkän Poika Mancini on Miss Farkku-Suomen itsenäinen jatko-osa.

Paljon kauemmas menneisyyteen johdattaa Teuvo Pakkalan kansankuvaus ja kolmiodraama Oulua soutumassa. Se kertoo kolmen kuhmolaisen tervanvientimatkasta. Tämä Teuvo Pakkalan esikoisromaani on ladattavissa ilmaiseksi Elisa Kirjan e-kirjana*. Tutustu teokseen.

Paavo Rintalaa on luonnehdittu Pakkalan perinteen jatkajaksi. Romaani Pojat kertoo saksalaisia ihailevista nuorukaisista sota-ajan Oulussa. Tutustu teokseen Wikipediassa.

Anu Kaipaisen läpimurtoteos oli romaani Arkkienkeli Oulussa. Teoksen päähenkilö on Huppa-Leena, jonka Anu Kaipainen löysi oululaisen Sara Wacklinin aikalaiskuvauksesta. Suomen sodan aikoihin sijoittuva Arkkienkeli Oulussa kertoo, miten Huppa-Leena pelastaa sotilassairaalan pihalta kuolleeksi luullun miehen sulhaseksi itselleen. Hän pitää miestä arkkienkelinä. Tutustu teokseen Wikipediassa.

Hannu Väisänen on oululaislähtöinen kuvataiteilija ja kirjailija. Omaelämäkerrallisessa Antero-romaanisarjassaan Väisänen kertoo elämästään ja luo tarkkaa, uskottavaa ajankuvaa. Sarjan aloitti Vanikan palat, joka kertoo lapsuudesta oululaisella kasarmilla. Seuraava osa Toiset kengät sai Finlandia-palkinnon vuonna 2007. Katso Hannu Väisäsen haastattelu Yle Areenassa. Lue Väisäsen kirjailijaesittely Elisa Kirjassa ja tutustu hänen teoksiinsa; e-kirjojen alut voi lukea veloituksetta.

Pauliina Vanhatalon Pitkä valotusaika vie 1960-luvun Ouluun ja kertoo taiteilijan kutsumuksesta. Nuori Aarni on päättänyt koulunsa eikä tiedä, mitä elämältä haluaa. Kaikki tuntuu ankealta ja merkityksettömältä isättömästä pojasta. Työ valokuvausliikkeessä muuttaa kaiken. Tutustu kirjaan Elisa Kirjassa ja lue e-kirjan alku.

Kempeleläisen Ari Paulowin dekkareissa liikutaan usein Oulussa yksityisetsivä Jesse Hackmanin matkassa. Esimerkiksi teos Päästä meidät pahasta kertoo oululaisen monimiljönäärin tyttären sieppauksesta. Teos valittiin vuonnan 2011 Aamulehden nettiäänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi dekkariksi. Tutustu teokseen Ari Paulowin kotisivuilla. Ari Paulowin teoksia on myös e-kirjoina Elisa Kirjassa.

Sarianna Vaaran Huomenkellotyttö kertoo Annasta, jonka elämää varjostaa äidin skitsofrenia. Tarina liikkuu mm. oululaisessa sairaalassa, ja kertomuksen kuluessa Anna muuttaa Kainuusta Ouluun. Sarianna Vaara kertoo elämästään ja omaelämäkerrallisesta romaanistaan Me naiset -lehden haastattelussa, täällä.

Ville Rannan sarjakuvaromaani Kyllä eikä ei kuljettaa sanoin ja kuvin 1800-luvun Ouluun. Sivistyneistön oudoksuma herännäisyys valtaa alaa talonpoika Paavo Ruotsalaisen johdolla. Teoksesta saa tietoa Oulun historiasta, mutta monet kuvien paikat ovat tunnistettavissa tänäkin päivänä. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.**

Lisää vinkkejä kirjallisesta Oulusta kiinnostuneille löytyy SKS:n Kirjailijan kaupunki -sarjan osasta Oulu – kirjailijan kaupunki. Teoksessa esitellään oululaisia kirjailijoita ja siinä on mukana kirjallisuussitaatteja. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Lisätietoa oululaisesta kirjallisuudesta

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani. E-kirjoja voi ostaa itselle tai antaa lahjaksi.
** Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: Finna.fi / Museovirasto – Musketti / Teuvo Kanerva

 

Katso myös muut Top 10 -kirjalistaukset.

Anna oma vinkkisi Oulu-kirjasta!

2 comments

 1. Marianna Rossi

  Muita Oulu-aiheisia kirjoja:
  Antti Tuuri: Joki virtaa läpi kaupungin
  Kati Hiekkapelto: Kolibri
  Kati Hiekkapelto: Suojattomat
  Kirsti Simonsuuri: Pohjoinen yökirja

  • Lukulamppu
   Author

   Kiitos Marianna! Hyviä lisäyksiä listaan.

   Hyvää kirjakesää!

   t. Jenni / Lukulamppu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.