Kukapa lukija ei olisi haaveillut omasta kirjakaupasta tai työstä kirjastosta? Listasimme kirjakauppaan tai kirjastoon sijoittuvia teoksia – kirja-aiheista faktaa ja fiktiota. *
Millaista on olla kirjakauppias skotlantilaisessa pikkukaupungissa? Siitä kertoo tämän kesän uutuus, Shaun Bythellin omaelämäkerrallinen tietokirja Elämäni kirjakauppiaana. Teosta on kuvailtu kirjanystävän aarteeksi. Se kuvailee ihastuttavaa kirjakauppamiljöötä ja toisaalta myös sitä, kun kauppa ei käy tai kaupassa käy hankalia asiakkaita.
Varsin viehättävä kirjakauppa on myös Nina Georgen romaanissa Pieni kirjapuoti Pariisissa, nimittäin kirjoja täyteen pakattu jokilaiva, jonka omistaja ajatteleen pitävänsä ”kaunokirjallisuusapteeekkia”. Hän haluaa löytää jokaiselle asiakkaalle juuri tälle sopivan ja tätä hoitavan, hyvää tekevän teoksen.
Gabrielle Zevinin Tuulisen saaren kirjakauppiaan keskiössä on pienen saaren pienen kaupungin ainoa kirjakauppa. Sen omistaa äkeä, ennen aikojaan vanhentunut leskimies, joka ei tunnu rakastavan enää kuin kirjoja, ja niitäkin hieman elitistisellä maulla. Arvatenkin yllättävät tapahtumat ja yllättävä rakkaus muuttaa kaiken. Kirja on kepeää ja koskettavaakin luettavaa kirjanystäville, surusta toipuville sekä satumaisiin tarinoihin uskoville.
Jane Greenin Kirjaflirttiä yhdistää kirjakahvilateeman sekä chicklitmäisen rakkauden ja oman identiteetin etsinnän. Romaani kertoo sujuvasti ja hauskasti nuoresta naisesta, joka on menestynyt työssään paremmin kuin rakkaudessa. Ja sitten hän päättää vaihtaa urahaaveetkin unelmiensa kirjakahvilan pitoon… Jos olet taipuvainen kirjakahvilaunelmointiin, tässä on hyvä kesäkirjavinkki.
Paul Austerin teokset eivät ole kovinkaan kepeitä, mutta ihmisen identiteettiä ja ihmiselon monimutkaisuutta pohditaan niissäkin. Niin myöskin Sattumuksia Brooklynissa -romaanissa, jossa on ihmissuhteiden lisäksi antikvariaattiteema. Päähenkilö on kuusikymppinen yksinäinen ja sairas mies, jonka elämä kääntyy, kun hän kohtaa antikvariaatissa työskentelevän nuoremman sukulaismiehen, niin ikään yksinäisen.
Helen Hanffin kirjemuotoinen teos Rakas vanha kirja saa lukutoukan hymyilemään jo nimellään. Teos sijoittuu sotien jälkeiseen aikaan. Amerikkalainen nainen tekee kirjeitse kirjatilauksen lontoolaiseen, harvinaisiin teoksiin erikoistuneeseen antikvariaattiin. Alkaa pitkäaikainen kirjeenvaihto, joka johtaa ystävyyteenkin. Kaiken keskiössä on kuitenkin kirjanystävyys ja rakkaus erityisesti vanhoja kirjoja kohtaan. Lue teoksen esittely Kirjasampo-sivustolla.
Virpi Hämeen-Anttilan Sokkopeli on jännityskirjamaisiakin elementtejä sisältävä teos nuoruudenystävistä, joita yhdisti aikoinaan salaseura ja nyt yhteisen ystävän kuolema. Yhdellä ystäväporukan jäsenellä on pieni kirjakauppa. Kirja on saatavana myös sähköisenä Elisa Kirjalta.
Myös nuortenkirjoissa voidaan liikkua kirjakauppojen, tässä tapauksessa antikvariaatin, maailmassa. Martin Widmarkin Sinisen peilin antikvariaatti (David & Larissa, 1) kertoo teini-ikäisestä Davidista, joka muuttaa asumaan Sinisen peilin antikvariaatin omistajan luokse. Yhdessä uuden ystävänstä Larissan kanssa David joutuu merkillisiin, yliluonnollisiin ja scifimäisiinkin, tapahtumiin.
Sylvia Beachin Shakespeare & Company (kuvassa ruotsinkielisen teoksen kansi) vie oikeaan kirjakauppamaailmaan. Shakespeare & Company kertoo legendaarisesta pariisilaisesta kirjakaupasta ja sen vielä legendaarisimmista asiakkaista ja lähes suojateistakin. Esimerkiksi James Joyce ja Ernest Hemingway tapasivat viettää aikaa Sylvia Beachin kirjakaupassa.
Wicky Myronin ja Brett Witterin kissaelämäkerta Kirjastokissa kertoo niin ikään todellisista tapahtumista. Dewey-kissa löytyy kirjaston palautusluukusta pienenä pentuna ja saa hyvän ja rakastavan kodin kirjastosta. Kissaelämän ohella teoksen kautta voi kurkistaa amerikkalaisen kirjaston elämään.
Kirjastokissoista puhutaan myös kotimaisessa Kirjaston kissat -sarjakuvassa, jota on ilmestynyt jo muutaman albumin verran. Antti Hopian ja Nina Laakon teoksissa eletään tavallista arkea, mutta pääosassa ovat nimenomaisesti kissat ja kirjastot. Sarjakuva tarjoaa hauskoja oivalluksia niin kissojen kuin kirjojen fanittajille.
Pasi Ilmari Jääskeläisen esikoisromaani Lumikko ja yhdeksän muuta on omaperäinen kertomus pienen paikkakunnan kirjailijoista ja kirjastosta, jonka kirjoihin tuntuu levinneen outo sisältöä muuttava virus. Vetävässä teoksessa on mysteeriromaanin piirteitä, maagista realismia – ja paljon kirjoihin, kirjastoihin ja lukemiseen liittyviä ajatuksia. Lue myös Pasi Ilmari Jääskeläisen haastattelu Lukulampun Mitä luet -sarjassa.
Haruki Murakamin The Strange Library on nimensä mukaisesti, ja Murakamille odotuksenmukaisesti, pieni kertomus omituisesta kirjastosta ja pojasta, joka jää kirjastoon loukkuun. Tutustu kirjaan Lukulampun kaupassa.
Teksti: Lukulampun toimitus, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.
Artikkeli on ilmestynyt 7.6.2014. Sitä on päivitetty 11.6.2019.
*Enemmistö artikkelin linkeistä vie Lukulampun ja Bookyn yhteistyössä toteuttamaan verkkokirjakauppaan.
Oletko lukenut listalla mainittuja teoksia? Mitä muita teoksia ehdottaisit listalle?
Lisää kirjalistoja löydät hakusanan top ten alta.
Karoliina
Tuli mieleen Diane Setterfieldin Kolmastoista kertomus ja Allegra Goodmanin The Cookbook Collector, vaikka kumpikaan ei sijoitu yksinomaan kirjakauppaan. Ensimmäinen etenkään.
Jenni / Lukulamppu
Kiitos kommentista ja hyvistä lisäyksistä, Karoliina! Aika harva teos taitaa sijoittua kokonaan kirjakauppaan (tai ylipäätään yhteen ja samaan paikkaan), mutta kirja, jossa liikutaan edes osin kirjojen keskellä, jää helposti lukutoukan mieleen. 🙂
Jenni / Lukulamppu
Minna
Tälle listalle sopisi erinomaisesti myös Robin Sloanin Mr Penumbra’s 24 -hour bookstore. Tarina rakentuu erikoislaatuisen antikvariaatin ja sen vielä erikoislaatuisemman asiakaskunnan ympärille.
Toinen kirja joka tulee mieleen on Markus Zusakin Kirjavaras. Tarina ei sijoitu kirjastoihin eikä kirjakauppoihin, mutta nostaa eriin yhden yksittäisen kirjan merkityksen.
Lukulamppu
AuthorKiitos kirjavinkeistä, Minna! Erikoislaatuinen antikvariaatti ja erikoiset asiakkaat kuulostavat erikoisen mukavalta ja kiinnostavalta kirjan aiheelta. 🙂 Kirjavaras on varmasti – en ole siis lukenut kumpaakaan mainitsemaasi teosta – oikein sopiva lisä listalle sekin.
Jenni / Lukulamppu
Markus
Libri di lucan arvoitus?
Emma
Ruusun nimi kertoo luostarista ja sen kirjastosta.
lukulamppu.fi
That is a good bonus for victory. lukulamppu.fi
http://bit.ly/2KzFvJB
Satu
Lucinda Rileyn Seitsemän sisarusta-sarjan kolmas osa, Varjon sisar sopisi myös tähän listaukseen.
Yanira
Appreciating the time and effort you put into your blog and detailed information you provide.
It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the
same outdated rehashed material. Excellent read!
I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my
Google account.