Top 10: Kirjoja kävelemisestä

Käveleminen on matkantekoa, hyvää liikuntaa, tapa rentoutua ja löytää uusia ajatuksia, myös filosofisesti lähestyttävää toimintaa. Kokosimme listan kävelykirjoista. Katso lukuvinkit ja kerro omasi! 

 

Jyrki Vainonen pohtii teoksessaan Kävelemisestä: Esseitä kävelemisestä kävelemistä fyysisesti, henkisesti ja filosofisesti. Hän muistuttaa lukijoitaan muun muassa siitä, että Suomen kulttuurinen identiteetti rakennettiin aikoinaan kävellen, kiitos Elias Lönnrotin ja muiden perinteenkerääjien. Toisaalta Vainonen kutsuu lukijan kävelemään myös kuvitteellisten, kirjallisten hahmojen kanssa.

Cheryl Strayedin omaelämäkerrallinen Villi vaellus on nähty valkokankaallakin. Nuori, monenlaisista ongelmista kärsivä Cheryl lähtee hetken päähänpistosta vaeltamaan  Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvasta Pacific Crest Trailin vaellusreitin. Matka ei ole helppo keholle eikä mielelle – mutta se on ainutlaatuinen.

 

nelja_valkoista_koiraa_santiagon_tiella

 

Mirja Kärnän osin omaelämäkerrallinen esikoisromaani Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä vie Valamon luostariin ja Ranskassa sijaitsevalle Le Puyin -pyhiinvaellusreitille. Monipuolinen, kepeälukuinen teos kertoo vaeltamisen käytännön puolista, henkisistä pohdinnoista ja itsensä etsimisestä sekä tavanomaisimmastakin asioista, kuten rakkaussuhteista.

Johanna Sinisalon Linnunaivot -romaani kertoo nuoren suomalaispariskunnan vaelluskierroksesta Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Patikoijana Sinisalo tuntee aiheensa. Jännittävä, hieman yliluonnolliseltakin tuntuva teos saa ajattelemaa ihmissuhteita ja ihmisen luontosuhdetta: millainen luontosuhde on luonnollinen?

John Muirin Pitkä kävely Meksikonlahdelle kertoo kävelymatkasta, jonka luontokirjailija ja -filosofi Muir teki vuonna 1867. Hän kulki jalan Indianasta Kentuckyn, Tennesseen, Pohjois-Carolinan, Georgian ja Floridan halki aina Meksikonlahden rannikolle. Muir analysoi luonnonilmiöitä ja maailmanmenoa tavalla ja teemoilla, jotka ovat edelleen ajankohtaisia.

 

thoreau_kavelemisen_taito

 

Henry David Thoreau on Suomessa John Muiria tunnetumpi luontofilosofi. Hänet tunnetaan erityisesti teoksesta Walden – elämää metsässä, joka on esitelty Lukulampussakin, täällä. Thoreaun Kävelemisen taito -teosta on luonnehdittu luonnon villeyden ja kuljeskelun taidon ylistykseksi. Thoreau kirjoittaa Muirin tavoin ihmisestä, yhteisöstä sekä niiden suhteesta luontoon.

Ranskalaisen Frèdèric Grosin teos Kävelyn filosofiaa tarjoaa nimensä mukaisesti filosofisen näkökulman kävellen kulkemiseen. Gros pohtii muun muassa paikan merkitystä kävelykokemukselle ja esittelee kuuluisien ajattelijoiden kävelytottumuksia viihdyttävällä otteella.

 

kavellen_ympari_maailman

 

Jenny Broomin ja Lotta Niemisen Kävellen ympäri maailman taas tarjoaa aivan erilaisen lähestymistavan kävelemiseen. Teos esittelee maailman kaupunkeja ja nähtävyyksiä jalankulkijan silmin tavalla, joka vetoaa kaikenikäisiin.

Elias Lönnrotin muistelmateos Vaeltaja – Muistelmia jalkamatkalta Hämeestä, Savosta ja Karjalasta 1828 on elävästi kirjoitettua ja tämän päivän lukijaakin kiinnostavaa luettavaa. Ensi kesänä järjestetään Kalevala-kävely Lönnrotin elämäntyön kunniaksi ja hengessä. Jos et osallistu kävelylle, lue ainakin tämä kirja!

Jotta kävely sujuisi, vinkkaamme vielä sauvakävelijän oppaasta, Tiina Arrankosken monipuolisesta teoksesta Moderni Nordic Walking – liikkeessä läpi elämän. Teos opastaa oikeaoppiseen kävelyyn luonnossa ja kaupungissa ja sopii aloittelijoille ja kokeneille kuntoilijoille. Toki kävelemään saa lähteä ilman sauvojakin!

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Jenni Saarilahti, kustantamot
Teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kirjojen nimien yhteydessä olevat linkit vievät Lukulampun verkkokirjakauppaan. Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. 

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Oletko lukenut kävelemisestä kertovia teoksia? Anna kirjavinkki!

3 comments

  1. Tätinä taipaleella. Pirkko Vekkelin ja Liisa Jäppisen kirja Santiago de Compostelan reiteistä Espanjassa. Teki mieli heti lähteä painumaan perään noihin maisemaan, kävellen tietysti. Tosi kiva juttu ja jutun aihe, Jenni, kiitos!

  2. Riitta Rissanen

    Laurie Lee: As I Walked Out One Midsummer Morning. Kirja lienee suomennettukin. Siinä kirjallija muistelee nuoruutensa kävelyretkeä Cotswoldsista Lontooseen ja Espanjan halki .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.