Mökkikirjat

Top 10: Kirjoja, joissa ollaan mökillä

Kesä on mökkeilyaikaa, hyvässä ja pahassa. Jos et vielä saanut mökkeilystä tarpeeksesi tai haluat mökille edes virtuaalisesti, tutustu kirjoihin, jotka sijoittuvat vapaa-ajan asunnolle.

 

Tove Jansson: Kesäkirja

Tove Janssonin Kesäkirja (Sommarboken, 1972) on tunnettu myös Suomen ulkopuolella, sillä teos on käännetty 26 kielelle. Herkkä mutta myös hauska novellikokoelma seuraa pienen Sofia-tytön ja hänen isoäitinsä kesänviettoa piskuisella saarella. Muuminsa ja etenkin Tove Janssonin ja hänen elämäkumppaninsa Tuulikki Pietilän muistelmateoksen Haru, eräs saari (Anteckningar från en ö, 1996) lukenut löytää Sofian suvusta ja saaresta paljon tuttua. Teos saa kaipaamaan yksinkertaisiin oloihin, meren armoille ja lapsuuden tunnelmiin, joissa kesät tuntuivat jos eivät täydellisiltä, niin ainakin hyvin pitkiltä.

 

Jarmo Ihalainen: Perheestä ja alastomana juoksemisesta

Muutama vuosi sitten ilmestynyt esikoisteos, Jarmo Ihalaisen Perheestä ja alastomana juoksemisesta (2012) taas tuntuu kovasti Janssonin Kesäkirjan sukulaiselta, sillä hahmot ja kerronta ammentavat niin Kesäkirjasta kuin muistakin tunnetuista kotimaisista teoksista: teos on kuitenkin oma ja omanlaisensa kokonaisuus. Sisko- ja perhesuhteet ovat tarinan keskiössä, samoin suvun merenrantahuvila sekä Suomen kesä ja luonto. Lyhyehkö romaani näyttää, että jos ihminen on onneton tai kompleksinen, hän on sitä myös huvilaolosuhteissa.

 

Monika Fagerholm: Ihanat naiset rannalla

Suomenruotsalaisen, kansainvälisestikin hyvin arvostetun kertojan Monika Fagerholmin romaani Ihanat naiset rannalla (Underbara kvinnor vid vatten, 1994) vie 1960-luvun huvilaelämään. Ystävykset Rosa ja Bella viettävät kauniita kesäpäiviä perheineen – ja kuten niin usein, tässäkään kesäparatiisissa kaikki ei ole sellaista, miltä se vielä hetki sitten näytti. Monika Fagerholm kertoi romaaninsa taustoista viime keväänä yleisöluennolla:

– Halusin tarkoituksella sijoittaa Ihanat naiset rannalla tuohon aikaan ja paikkaan, vuoteen 1962, kirjailija kertoi. – Kesähuvila mielletään ajattomaksi ja luokattomaksi paikaksi, mutta 1960-luvun alussa maailma muuttui, kaikki muuttui. Syntyi kulutusyhteiskunta, muttei vielä informaatioyhteiskunta.

Lue juttu ko. luennosta.

 

Karoliina Timonen: Kesäinen illuusioni

Tämän kesän uutuusromaani, Karoliina Timosen Kesäinen illuusioni (2015) vie Saimaan rannalle ja niin ikään saarimökille. Romaani kuvaa eksoottisen kuumaksi käyvää Suomen kesää ja myös kuumenevia tunteita. Romaanin päähenkilö on nelikymppinen naiskirjailija, mökkinaapuri kiinnostava… Rauhalliseksi retriitiksi tarkoitettu mökkiloma saa psykologisen trillerin piirteitä. Mikä on totta, mikä yliluonnollista?

 

Eeva Kilpi: Unta vain

Eeva Kilpi julkaisi vuonna 2007 itsenäisen jatko-osan teokselleen Häätanhu (1973). Häätanhussa Anna Maria oli muuttamassa Kanadaan, mutta nyt, 30 vuotta myöhemmin ja teoksessa Unta vain, hän on palannut Suomeen ja mökilleen. 78-vuotias nainen pohtii mökillä, runollisen kauniin luonnon keskellä elämäänsä ja miehiään: kanadalaista aviomiestään ja suomalaista rakastettuaan.

Lue lisää teoksesta ja katso Eeva Kilven haastattelu Ylen Elävän arkiston sivuilla.

 

Caj Westerberg: Yönmusta, sileä

Caj Westerbergin runoteos Yönmusta, sileä (2011) ei välttämättä sijoitu juuri mökille, jos mökki ajatellaan vapaa-ajan asunnoksi, mutta olosuhteisiin, jotka merkitsevät monelle vapaa-aikaa ja mökkeilyä: saaristoon yksinkertaisiin oloihin. Westerberg kirjoitti teostaan Ahvenanmaalla Kökarin saarella ja piirtää hienoin – usein vain parin sanan pituisin – vedoin kuvaa saaristoelämästä, luonnosta, ihmisyydestä. Pienet tapahtumat luonnossa saavat ajattelemaan pieniä – ja usein merkitykseltään suuria – tapahtumia myös ihmiselossa.

 

Anna-Leena Härkönen: Juhannusvieras

Myös Anna-Leena Härkösen romaanissa Juhannusvieras (2006) on lähtökohtana paluu maalle, mökkimaisemiin. Nelikymppinen Tuija palaa lapsuutensa seuduille, ja hänessäkin paluu laukaisee pohdinnan halun: kuka olen, miksi olen sinkku, millainen lapsuus ja menneisyys minulla on? Härkösen tapaan suuria ja kipeitäkin teemoja käsitellään näennäisen kepeällä ja ronskilla otteella.

 

Sesse Koivisto: Huvila Kulosaaressa

Mökki tai huvila voi sijaita kaupungissakin. Sesse Koiviston Huvila Kulosaaressa (2012) kertoo kolme sukupolvea yhdistävästä helsinkiläistalosta. Mitä tapahtuu, kun aikuiset lapset perheineen muuttavat saman katon alle?

Kaupunkilaismökkeilystä kiinnostunut voi lukaista myös dekkarin Siirtolapuuutarhan varjoissa (2010). Saana Saarisen teos esittelee siirtolapuutarhamaailmaa ja sitä, mitä kaikkea sievien kulissien takana voi tapahtua.

 

Tittamari Marttinen, Anne Peltola: Eelis mökillä

Lapsillekin on omia mökkikirjoja! Tittamari Marttisen ja Anne Peltolan Eelis mökillä (2006) kuvaa perinteistä mökkielämää lapsen silmin: uidaan, ongitaan, herkutellaan – ja keksitään tekemistä sadepäivinäkin. Teos sopii lapsiperheille, joille mökkeily on uusi juttu tai jotka haluavat päästä mökkeilytunnelmiin mökkikauden ulkopuolellakin, kirjaa lukemalla.

 

Pertti Alasuutari, Maarit Alasuutari: Mökkihulluus

Lopuksi tietokirjavinkki kaikille mökkeilyyn hurahtaneille. Pertti ja Maarit Alasuutarin teos Mökkihulluus (2010) erittelee suomalaista mökkikokemusta eri kanteilta. Mikä mökkeilyssä on tärkeää, miten mökkeily irrottaa arkielämästä, miten mökki sisustetaan ja miksi siellä on oltava sauna?

 

Teksti ja kuva: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Lue myös muut Top 10 -kirjalistauksemme.

 

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

 

Osta mökkikirjoja Lukulampun kaupasta. Lukulampun verkkokirjakauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimitus- tai postikuluja.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

 

Mitä mökille sijoittuvaa kirjaa suosittelet? Millaisia kirjoja luet mökillä?

1 comment

  1. Hyvä lista! Sen verran täytyy vetää kotiin päin, että myös esikoiskirjassani Hilja ja vihreän talon kesä ollaan vaarin kanssa mökillä ja tehdään juhannustaikoja =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.