helsinkikirjat

Top 10: Kirjoja Helsingistä

Helsinki-päivän 12.6. kunniaksi keräsimme listan Helsinki-teoksia ja vinkkejä Helsingistä ammentavista kirjailijoista: kaunokirjallisuutta, dekkareita ja  lasten-ja nuortenkirjoja, klassikkoja ja uutuuksia. Katso 27 kirjavinkkiä ja monta kirjailijavinkkiä. Jutun lopusta löydät linkin muihin Top 10 -kirjalistauksiin. Anna oma Helsinki-kirjavinkkisi kommenttikentässä. Myös tietokirjavinkit ovat tervetulleita!

 

akvarelleja_engelin_kaupungista

 

Helsingin historiaa romaaneissa

Miten Helsinki syntyi? Jukka Viikilän runollisen kaunis mutta helppolukuinen romaani Akvarelleja Engelin kaupungista  antaa siihen yhden näkökulman.  Saksalainen arkkitehti Johan Carl Ludvig Engel on muuttanut 1800-luvun alun Helsinkiin vastaamaan kaupungin uudelleenrakentamiskomitealle Helsingin rakentemisesta ja kehittämisestä. Helsinki on arkkitehdin mukaan ”harvaan asuttu ulkosaariston kallioniemi, itämeren löytämätön helmi, enimmäkseen vaikeakulkuista vuorta”.  Akvarelleja Engelin kaupungista on Engelin fiktiivinen”yöpäiväkirja”, johon tämä kirjaa tapahtumia ja tuntemuksiaan.

Helsingin historiaa on toki käsitelty monissa muissakin romaaneissa. Kaari Utrion teoksista esimerkiksi Seuraneiti näyttää, miltä pääkaupunki näyttää nuoren savolaismamsellin silmin. Enni Mustosen romaaneista taas Lukulampussa Kirjailijan kintereillä -sarjassakin esitelty Lapsenpiika kertoo Idan, Jean Sibeliuksen piian, elämästä Kruununhaassa. Tutustu teokseen ja siitä kertovaan artikkeliin.

Kun puhutaan menneen ajan Helsinki-kuvauksista, puhutaan usein Kjell Westön teoksista. Munkkiniemen seudusta kiinnostuneiden kannattaa lukea teokset Leijat Helsingin yllä sekä Kangastus 38. Virpi Hämeen-Anttila on käsitellyt Helsingin historiaa historiallisten dekkarien sarjassaan, jonka ensimmäinen osa on Yön sydän on jäätä.

Monissa Helsinki-romaaneissa on maalta kaupunkiin -teema. Juhani Ahon Helsinkiin kertoon nuoresta ylioppilasmiehestä, Hilkka Ravilon Kuin kansanlaulu nuoresta naisesta, joka tulee piikomaan Helsinkiin ja kohtaa kaupungin ja aikuistumisen vaikeat ja rumatkin puolet.

Maalta on muuttanut kaupunkiin myös kevään uutuusromaanin päähenkilö, Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa -romaanin Saara. Parkkinen kuvaa tarkasti ja hienovireisesti 1950-luvun puolivälin Töölöä, sen tapoja ja ihmisiä, totunnaisia käyttämissääntöjä ja salaisuuksia. Myös Parkkisen esikoisromaani Sinun jälkeesi, Max sijoittuu osin menneeseen, vuosisadan alun Helsinkiin.

 

 

johan_bargum_syyspurjehdus

Tämän päivän kirjallinen Helsinki

 

Johan Bargumin Syyspurjehduksessa ihmisten välillä voi olla säröjä, mutta Helsinki on kaunis. Teos liikkuu etenkin eteläisessä Helsingissä.
Katja Kallion Syntikirja sijoittuu osin Ruoholahden viehättävälle vanhalle puutaloalueelle. Myös Anja Snellman herkuttelee Helsingin tunnelmilla tuotannossaan. Samalla hän tulee kuvanneeksi kaupunkilaisen elämäntyylin muuttumista vuosikymmenestä toiseen.

Tuomas Vimman romaanit ovat rakentaneet omalaatuista Helsinki-kuvaa ainaa esikoisteoksesta Helsinki 12 lähtien: niissä ihmiset ja koko kaupunki on menevä ja röyhkeä, liioiteltu. Mikko Rimminen taas kuvaa romaaneissaan Helsinkiä viipyilevästi ja persoonallisesti. Eri elämäntyylien erot havainnollistuvat kaupunkikuvauksen ja Rimmisen runollisen kielen kautta.

Kaupungin, kuten koko elämän, nurjemmat ja hurjemmat kasvot tulevat usein esiin jännityskirjallisuudessa. Outi Pakkanen on kuuluisa siitä, että hänen dekkarinsa kertovat myös Helsingistä. Jim Thomsonin ym. kokoama lyhytproosakokoelma Helsinki Noir kokoaa yhteen Helsinki-aiheista jännitystä. Matti Yrjänä Joensuun dekkarit heijastelevat Helsingin muutosta 1970-luvulta 2000-luvulle. Tarkka kaupunkikuvaus kuuluu Harjunpää-sarjaan olennaisena osana.

Myös Arto Salmisen teokset antavat kaunistelemattoman kuvan nyky-Helsingistä. Salminen kuvasi Helsinkiä rakastavan raadollisesti: taksikuskeja, lähiöelämää, golfin peluuta, arvoasuntoja…Esimerkiksi Kalavale. Kansalliseepos on mehevää Helsinki-kuvausta kahden kerroksen väestä. Sofi Oksasen Norma pistää katsomaan uudella tavalla Helsingin Kurvia, jonka imago ei ole ollut aivan kesy ennenkään.

 

HenrikTikkanen_osoitekirjat

Minun Helsinkini

Helsinki näyttäytyy tärkeässä roolissa myös autofiktiossa, kaunokirjallisissa elämäntarinoissa.

Lajin tunnetuin edustaja lienee Henrik Tikkanen, jonka Osoitekirjaksi kutsuttu trilogia on nimettykin helsinkiläisosoitteiden mukaan: Kulosaarentie 8, Majavatie 11, Mariankatu 26. Tikkanen kirjoitti ja kuvitti kuitenkin myös teoksen Minun Helsinkini, joka on kiinnostavaa luettavaa ja etenkin katseltavaa jokaiselle Helsingin ystävälle.

Myös Märta Tikkasen teokset luovat tarkkaa ajan- ja kaupunkikuvaa. Esimerkiksi Märta Tikkasen isovanhemmistaan kirjoittama elämäkertaromaani Emma ja Uno herättää Emman ja Unon entisen kotikadut ja -talot eloon.

Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä on romaani, mutta se aiheutti ilmestyessään paljon närää, sillä yhtäläisyydet oikeisiin ihmisiin olivat nähtävissä. Tänään romaania voi lukea kiinnostavana kaupungin rakentamisen ja erityisesti Töölön kaupunginosan kuvauksena; ja jo mainittua Leena Parkkisen uutuusteosta voi peilata Hämäläisen teokseen.

 

 

helsingin_alla

Lasten ja nuorten Helsinki

 

Helsinki on kiinnostanut aina myös lapsille ja nuorille kirjoittajia.

Anni Swanin Iris rukka kertoo kaupunkiin saapuvasta maalaistytöstä, samoin Kerttu Juvan Vuorilinnan LottaMary Marckin Eeva-sarja on kirjoitettu 1900-luvun alkupuolella, mutta sen koululaishuumori ja tapainkuvaus puhuttelee aina uusien sukupolvien lukijoita.

 

Humoristinen lastenklassikko, Jalmar Finnen Kiljusen herrasväki Helsingissä, lähestyy maalta kaupunkiin -teemaa varsin humoristisesti ja railakkaasti. Sittemmin Helsinkiin ovat tutustuneet esimerkiksi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu teoksessa Tatu ja Patu HelsingissäKaro Hämäläisen teos  Hurraa Helsinki esittelee kaupunkia lasten näkökulmasta.

Maria Turtschaninoffin urbaani nuortenfantasia Maanalainen Helsinki tarjoaa aivan uuden näkökulman pääkaupunkiin. Se kertoo, erilaisuudesta ja ulkopuolisuudesta sekä myös Helsingin alla olevasta toisesta kaupungista.

 

kirjailijoidenhelsinki

Lisää luettavaa

 

Eino Leinon tietokirja Kirjailijoiden Helsinki kertoo helsinkiläiskirjailijoista.

Lue Top 10 -juttuja muista aihepiireistä.

Tutustu Helsinkiin Kirjailijan kintereillä -sarjassa:

Kirjailijan kintereillä: Eeva-Kaarina Arosen Helsinki
Kirjailijan kintereillä: Petri Tammisen Meriromaanin tunnelmissa Suomenlinnassa
Kirjailijan kintereillä: Janne Kuusen Kasvoista kasvoihin Etelä-Helsingissä
Kirjailijan kintereillä: Enni Mustosen Lapsenpiian Helsinki ja Kerava
Kirjailijan kintereillä: Tove Janssonin Katajanokka
Kirjailijan kintereillä: Töölön Kirjailijanpuisto
Kirjailijan kintereillä: Iris rukan Helsinki

 

Teksti ja kaupunkikuva: Jenni Saarilahti ja Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kirjojen kansikuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Mikä Helsinki-kirja kiinnostaa tai on jäänyt mieleesi? Anna oma kirjavinkkisi!

10 comments

  1. Mallee Myllynen

    Sunnuntaikävelyllä Helsingissä. Pauli Jokinen. Mukava kävelykirja ja mielenkiintoista historiaa Helsingistä.

  2. Nimetön

    Alpo Ruuth, Viimeinen syksy (+Kämppä) Aitoa Helsinkiä Kurvin kulmilta ja Kalliosta.

  3. Sirkka-Liisa Tittonen

    Mika Waltarin kirjan Isästä poikaan taustalla on senaikuinen Helsinki. Jörn Donner kirjoitti 50 vuotta myöhemmin Isä ja poika. Suosittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.