Top ten eläinkirjat

Top 10: Kirjoja eläinystävistä

Eläinten viikon kunniaksi tutustumme kirjoihin, jotka kertovat ihmisten ja eläinten ystävyydestä. Lastenkirjat on tällä kertaa jätetty pois listalta, ja pääpaino on tosipohjaisissa teoksissa. Onneksi monet eläinkirjat sopivat monenikäisille.

 

 

rakkauteni afrikka

Elämää eläinten kanssa

 

Olin käynyt muutaman kerran tässä keittiössä ja aina yhtä mykistyneenä ihaillut sen hohtavaa puhtautta; se oli kuin laboratorio laatoitettuine seinineen ja lattioineen, kiiltävine teräspöytineen, suurine liesineen ja jääkaappeineen. Tänään sen yhdessä nurkassa oli pahvilaatikko, jossa oli  pieni porsas; seisten takajaloillaan etujalat laatikon reunalle se katseli hyväksyvästi uutta elinympäristöään. (Kaikenkarvaiset ystäväni)

 

Eläinkirjojen klassikkoja ovat tietenkin James Herriotin teokset, joissa hän kertoo englantilaisen maalaiseläinlääkärin työstä seikkaperäisesti, lämpimästi ja rehellisesti. Herriotin teokset tutustuttavat lukijan maaseudun moninaisiin eläin- ja ihmisasukkaisiin sekä tapahtumiin, mutta yksi pysyy: eläinrakkaus. Kaikenkarvaiset ystäväni lienee Herriotin teoksista tunnetuin, mutta muihinkin kannattaa tutustua, esimerkiksi sympaattisiin ja liikuttaviin Elämäni koirat– ja Elämäni kissat -tarinakokoelmiin.

Muitakin eläinlääkärien päiväkirjoja löytyy. Muutama vuosi sitten ilmestyi Nick Troutin Sano mihin sattuu. Päivä eläinlääkärin elämästä, joka tarjoaa Herriotia nykyaikaisemman kurkistuksen eläinlääkärin työhön.

Myös eläintarhatyö on innostanut kokemusten kirjaamiseen. Sesse Koivisto kirjoitti jo 1970-luvulla teoksia perheensä elämästä Korkeasaaren eläinten keskellä. Ilkka Koivisto taas pohti eläinten olemusta ja eläimiltä saamiaan oppeja monissa teoksissaan; esimerkiksi teoksessa Elämänmittainen luontoretki hän kertoo niin simpansseista kuin kotoisista pikkulinnuistakin.

Eläintensuojelutyö voi olla vieläkin eksoottisempaa. Brittiläisen, Keniassa elämäntyönsä tehneen Daphne Sheldrickin teos Rakkauteni Afrikka kertoo monipuolisesti kenialalaisesta luonnosta, elämäntavasta ja luonnonsuojelusta. Mukana kulkee Sheldrickin oma elämäntarina iloineen ja suruineen.

Eikä pidä unohtaa Adamsonin pariskuntaa. Joy Adamsonin Perheeseemme kuuluu leijona -teoksen Elsa-leijona on ollut maailmankuulu jo vuosikymmenien ajan.

 

 katukattibob

Kissamaisia elämäkertoja

 

Mikä ylellisyys kissa onkaan, voi niitä järkyttäviä ja hätkähdyttäviä mielihyvän hetkiä päivän mittaan kun tuntee eläimen silkkisen sileyden kämmenensä alla ja sen lämmön kun herää kylmänä yönä ja tajuaa aivan tavallisenkin kotikissan sulon ja lumon. (Kissoista)

 

Katukatti Bob on ollut viime vuosien kissakirjailmiö. Bobin ja hänen omistajansa James Bowenin tarinasta on tekeillä myös elokuva. Ennen Bob-kirjoja kissakirjahittejä olivat niin ikään tositarinat KirjastokissaHomer-kissan uskomaton elämä sekä Hoivakodin kissa Oscar.

Doris Lessingin Kissoista-kirja on kaunokirjallinen mutta myös vahvasti omaelämäkerrallinen. Kaikkien tässä mainittujen kissaelämäkertojen ominaisuus onkin, että ne kertovat paitsi eläimistä myös niiden omistajista ja luovat ajankuvaa. Kirjoja voi lukea jo siitä näkökulmasta, millainen ihmisen suhde lemmikkeihin on ja millaista kissanhoito on eri aikoina ja erilaisissa ympäristöissä. Aina se ei ole suomalaisittain hyvältä kuulostavaa, mutta kiinnostavaa yhtä kaikki.

 

 

maf-koira-ja-hanen-ystavansa-marilyn-monroe

Koiran silmin

 

Parikymmentä koiraa vakituisina vieraina parin viikon ajan omassa pihassa on kuulkaa asia, jota ei heti käsitä ellei mieti sitä tarkemmin. Joka tällaisen piirityksen jälkeen vielä tykkää koirista, hän lienee aikamoinen koirien ystävä. (Kylän koirat)

 

Sekä Virginia Woolfin Runoilijan koira että Andrew O’Haganin Maf-koira ja hänen ystävänsä Marilyn Monroe kertovat kuuluisasta naisesta koiran silmin. Runoilijan koirassa cockerspanieli Flush tarkkailee emäntä, brittirunoilija Elizabeth Barrett Browningin elämää. Pieni Maf-koira taas kertoo emännästään Marilyn Monroesta.

Veikko Huovisen Kylän koirat on kuvaus suomalaisen kyläyhteisön koirayhteisöstä 1960-luvulla. Tekijän ottamin valokuvin kuvitettu teos vie paitsi koirien maailmaan, myös aikamatkalle lähihistorian Suomeen.

Myös hevoset ovat välillä kirjoissa tarinankertojia. Michael Morpurgon Sotahevonen kertoo hevosten tärkeästä roolista ensimmäisessä maailmansodassa. Joey-hevonen kokee rintamalla kovia, mutta myös tapaa hienoja hevosia ja ihmisiä.

Otamme mielellämme vastaan muistakin eläinelämäkerroista!

 

millaista on olla eläin

Kotimaisia tietokirja

 

Lopuksi pari kotimaista tietokirjavinkkiä.

Heljä Telkänrannan uutuusteos Millaista on olla eläin? pohtii koti- ja villieläinten sielunmaisemaa ja kartoittaa eläintutkimuksen uusimpia tuloksia. Minna Keinäsen ja Harri Nymanin Kissojen Suomi taas kertoo nimensä mukaisesti suomalaisten kissojen historiasta ja nykypäivästäkin. Kissaihmisten lisäksi kissakirja sopii kulttuurista ja kansanperinteestä kiinnostuneelle. Petri Pietiläisen Koirien maailmanhistoria taas avaa koirien elämää ja historiaa laajemminkin koiratarinoiden kautta.

 

 

Teksti: Jenni Saarilahti  ja Salla Brunoi / Lukulamppu.fi. Kuvat: kissa kirjahyllyssä / Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi; kirjojen kansikuvat / kustantamot
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Lue myös muiden aihepiirien Top 10 -artikkeleja.

 

Oletko lukenut artikkelissa mainuttuja teoksia? Anna vinkki kiinnostavasta eläinkirjasta!

4 comments

 1. Liisa Lääveri

  Virolaisen Tõnu Õnnepalun Mandala. Suomennos Raija Hämäläisen (Basam Books 2014) on ihana romaani kirjailijasta ja hänen kahdesta kissastaan Rullista ja Sifkasta.

  Elke Heidenreich : Nero Corleone, kissatarina koko perheelle (WSOY 1996), suomennos Marja Kyrö
  Aivan lumoava Quint Buchholzin kuvitus ja itkettävän ihana tarina mustasta italialaisesta navettakissasta ja sen sisaresta Roosasta, jotka päätyvät kaupunkikissoiksi Müncheniin.

 2. Mikko Airaksinen

  Richard Adamsin ”Traveller” (1988) on ensimmäisiä eläimen silmin – kertomuksia. Siinä kertojana on kenraali Robert E. Leen hevonen, Traveller.

 3. Lukulamppu
  Author

  Kiitos, erinomaisia vinkkejä! Kaikki eläintarinat kiinnostavat, ja Liisan vinkeillä kissakirjojen kokoelmani taitaa taas kasvaa. 🙂

  t. Jenni / Lukulamppu

 4. Oili Karttunen

  Stewen Rowley, Lily ja mustekala. Ihanan naurattava ja itkettävä kirja miehestä ja mäyräkoirasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.