kirjeromaanit

Top 10: Kirjeromaaneja

Top 10 -listauksissamme lähestytään kirjallisuutta eri näkökulmista. Tällä kertaa huomio on teoksen muodossa: katso kirjeromaanivinkit klassikoista uutuuksiin.

 

Englantilaisen Samuel Richardsonin romaania Pamela (1740) pidetään ensimmäisenä modernina kirjeromaanina. Teos koostuu Pamela Andrewsin, palvelustytön, kirjeistä vanhemmilleen ja käsittelee muun muassa rakkautta. Tutustu teokseen Jyväskylän yliopiston sivuilla.

Varsin varhaisilta ajoilta on myös ranskalaisen Choderlos de Laclosin romaani Vaarallisia suhteita (1782). Tätä kirjeromaania on pidetty lajityyppinsä erinomaisena esimerkkinä: henkilöhahmot edustavat selvästi hyviä ja huonoja ominaisuuksia. Vaarallisia suhteita on inspiroinut monia näyttämö- ja elokuvasovituksia. Lue teoksesta Wikipediassa.

 

muratti

 

Fredrika Wilhelmina Carstensin kirjeromaani Muratti vuodelta 1840 on ensimmäinen suomalainen romaani. Teos kertoo nuoresta naisesta, joka matkustaa Tukholmaan seuraneidiksi ja kuvaa kokemuksiaan, pettymyksiään ja onnen hetkiään yläluokkaisessa perheessä. Jane Austenin hengessä kirjoitettu teos oli tarkoitettu lukunälkään, kotimaiseksi vastineeksi aikakauden muotikirjallisuudelle. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.*

Helen Hanffin Rakas vanha kirja ajoittuu vuoteen 1949. Tuolloin amerikkalainen Hanff teki kirjatilaukseen lontoolaiseen Marks & Companyn antikvaariseen kirjakauppaan. Siitä alkoi yli kaksikymmentä vuotta kestänyt kirjeenvaihto Hanffin ja englantilaisen kirjakaupan hoitajan välille. Kirjeet on julkaistu kirjana 1980-luvulla, ja teos luokitellaan nykyisin kirjeromaaniksi. Lue lisää Kirjasampo-sivustolta.

 

 

kirjallinen_piiri_perunankuoripaistoksen_ystäville

 

Annie Barrowsin ja Mary Ann Shafferin teoksessa Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (2008) on samaa henkeä kuin Rakas vanha kirja -teoksessa. Vuoteen 1946 ja Lontooseen sekä Guernseyn Kanaalisaarelle sijoittuva kirjeromaani kuvaa sympaattisesti ja humoristisesti vaikeitakin sota-ajan tapahtumia sekä entisajan elämää. Tutustu teokseen Kirjasampo-sivustolla ja Lukulampun kaupassa (teos on loppuunmyyty).

 

kirjeitä_saarelta

 

Jessica Brockmolen Kirjeitä saarelta (2015) kertoo skotlantilaisen nuoren runoilijanaisen elämästä 1900-luvun alkupuolella ja myöhemmin 1940-luvulla. Teos kuvaa Skyen saarta ja sen asukkaiden elämäntapaa tarkasti. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

poikani_kevin

 

Valkokankaallakin nähty Lionel Shriverin Poikani Kevin (2006) on kirjeromaani hurjimmasta päästä. Siinä perheenäiti Eva kirjoittaa miehelleen Franklinille. Kevin on perheen poika, vankilassa istuva koulusurmaaja. Eva kirjoittaa raadollisesti tunteistaan äitinä ja pohtii, voiko lapsi olla syntymästään paha. Tutustu teokseen Kirjasampo-sivustolla ja Lukulampun kaupassa (teos on loppuunmyyty).

 

valkoinen_tiikeri

 

Aravind Adigan Valkoinen tiikeri (2008) on kertomus kahdesta Intiasta, köyhästä ja menestyvästä. Rutiköyhän riksakuskin pojan elämä muuttuu, kun koulutarkastaja saapuu Intian syrjäisessä kyläpahasessa sijaitsevaan luokkaan, nimeää hänet Valkoiseksi tiikeriksi ja lahjoittaa hänelle Mahatma Gandhin kirjan. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Leena Krohnin läpimurtoteos Tainaron (1985) vie kirjeiden kautta merkilliseen Tainaroniin, jonka asukkaat muistuttavat hyönteisiä – ja myös meitä ihmisiä. Mielikuvituksellinen teos kestää useita lukukertoja. Tutustu teokseen Kirjasampo-sivustolla  ja Lukulampun kaupassa (teos on loppuunmyyty).

 

sinä_taivaani

 

Tuomas Keskimäen viime vuonna julkaistu runoteos Sinä, taivaani on kirjemuotoinen. Runot kertovat Kustaa II Aadolfin ja Ebba Brahen nuoruudenrakkaudesta, jolla ei ollut tulevaisuutta. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa  ja lue myös Lukulampussa aiemmin ilmestynyt haastattelu Mitä luet, Tuomas Keskimäki?

Lisää tietoa ja muita kirjeromaanivinkkejä

 

Kirjeromaanit Kirjasampo-sivustolla
Radioesitelmä Kirjeistä kirjaksi Ylen sivuilla
Kirjeromaaneista Wikipediassa (englanniksi)

 

Lue myös muita Top 10 -kirjalistausartikkeleja.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Lukulampun kauppa on toteuttu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa.
Ei toimituskuluja, ja  kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: kirjekuva / Pixabay.com, kansikuvat / kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Oletko lukenut artikkelissa mainittuja teoksia? Anna oma kirjeromaanivinkkisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.