people-2594786_1280

Top 10: Joulukirjoja

Kaipaatko jouluista lukemista? Kokosimme listan kirjoista, joissa joulu on läsnä tavalla tai toisella tai jotka sopivat erityisen hyvin joulun aikaan. Tutustu joulukirjoihin ja kerro kommenttikentässä oma ehdotuksesi.

Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja

Mauri Kunnaksen rakastettu Suomalainen tonttukirja kiehtoo tonttutarinoiden ystävää, mutta antaa myös tietoa siitä, miten ennen vanhaan elettiin ja millaisia uskomuksia ihmisillä oli. Kaikenikäisille sopivaa kuvateosta on esitelty Lukulampun Viikon kirja -sarjassa. Tutustu myös esittelyjuttuun Mauri Kunnaksen Joulutarinoista.

Will Huygen, Rien Poortvliet: Suuri tonttukirja

Will Huygen ja Rien Poortvlietin Suuri tonttukirja on upeasti kuvitettu aarre ja erinomainen joulukirja, vaikkei se juuri joulusta kerrokaan. Sen sijaan kirja esittelee tarkoin kuvin ja tiedoin muun muassa eri tonttulajit ja tonttujen elämää kodinhoidosta keramiikkauunin käyttöön. Kirjan lopussa on tarinaosuus. Tutustu kirjan esittelyyn Risingshadow-sivustolla.

Tove Jansson ym: Joulu saapuu Muumilaaksoon

Mikä on joulu, mikä on joulukuusi? Normaalisti joulunaikaan talviunta nukkuvat muumit ovat hämmästyneitä. Tove Janssonin Kuusi-novelliin perustuva kirja Joulu saapuu Muumilaaksoon on juuri ilmestynyt. Tämä, kuten muutkin muumikirjat, sopivat kaikenikäisten joulunviettäjien lukemistoon. Tutustu Joulu saapuu Muumilaaksoon -kirjaan Lukulampun kaupassa.

Matt Haig: Poika nimeltä Joulu

Matt Haigin Poika nimeltä Joulu sijoittuu lumiseen Suomeen ja kertoo Joulupukista, hullusta porosta ja monenlaista seikkailusta. Seikkailukirja tarjoaa viihdytyksen lisäksi myös ajattelemisen aihetta: tämä jo klassikoksikin luonnehdittu romaani sisältää myös huumoria sekä jopa yhteiskunnallisia aineksia. Tutustu Poika nimeltä Joulu -teoksen esittelyyn Lukulampun Viikon kirja -sarjassa. Kirjaan on myös ilmestynyt jatko-osa Tyttö joka pelasti joulun. Tutustu siihen Lukulampun kaupassa.

Cleveland Amory: Kissa joka tuli jouluksi kotiin

Cleveland Amoryn Kissa joka tuli jouluksi kotiin puhuttelee eläintarinoiden ystävää. Se kertoo pelokkaasta kodittomasta kissasta, joka juuri jouluna uskaltautuu ihmisen läheisyyteen New Yorkissa – ja saa rakastavan kodin. Tutustu Kissa joka tuli jouluksi kotiin -kirjaan Kirjasampo-palvelussa. Katukissa Bobista kertovista kirjoistaan tunnettu James Bowen on kirjoittanut myös jouluisen kirjan. Lue Bobin joulu -kirjan esittely Lukulampussa.

Charles Dickens: Saiturin joulu

Olemme suositellet Charles Dickensin Saiturin joulua aiemmin (myös) niille joulunviettäjille, jotka eivät erityisemmin joulusta piittaa. Ote Lukulampun aiemmasta jutusta: ”Siinä saita Scrooge, vanha ja tympeä mies, saa vieraakseen menneiden aikojen ja tulevaisuuden joulujen haamut – voiko joulun taika tavoittaa myös kylmän ja itsekkään ihmisen?” Tutustu Saiturin jouluun ja muihin joulun äänikirjavinkkeihimme täällä.

Ingmar Bergman: Fanny ja Alexander

Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander tunnetaan kirjana ja elokuvana. Vanhanajan tapoja ja perhekuvioita osin pirullisestikin esittelevä teos on koukuttavaa lukemista jo sinänsä, ja lisäksi teoksessa on tarkka joulunvieton kuvaus. Lukulampun toimittaja on kirjoittanut siitä aikoinaan kirjablogiinsa: ”Vaikka on surua ja erimielisyyttä, tämän kirjan suku pitää kiinni esim. joulutraditioistaan. Kaikki juhlivat yhdessä ja lapset nukkuvat siskonpedissä. Vaikka tietyt tavat ovat hyvin muodollisia, lapset saavat ilakoida ja heitä rakastetaan avoimesti. Ja vaikka välillä on riitaa, annetaan anteeksi. Kirja sai minut toivomaan kuin lapsena, että olisin syntynyt sata vuotta aiemmin, – – ” Lue koko blogikirjoitus.

Miina Supinen: Mantelimaa

Miina Supisen hauskan ja tarkkanäköisen Mantelimaa-romaanin päähenkilö vihaa joulua, mutta joutuu töihin jouluteemaiseen elämysmaahan. Tonttukulissit horjuvat, kun joulumaasta löytyy ruumis. Supinen on itse sanonut kirjaansa ”joulunvastaiseksi trilleriksi”, ja teos sopiikin jouluangstin purkuun. Tutustu Mantelimaan esittelyyn Lukulampussa.

Mika Waltari: Joulutarinoita

Mika Waltarin Joulutarinoita-kertomuskokoelmassa kerrotaan muun muassa kirjailijan joulusta. Kertomuksia on kiitetty muun muassa viisaudesta ja ihmisymmärryksestä, ja monet tarinoista sopivat monenikäisille lukijoille. Tutustu teokseen Kirjasampo-sivustolla.

Tuomas Heikkilä, Liisa Suvikumpu: Suomen Turku julistaa joulurauhan

Suomen Turusta julistettavan joulurauhan perinteet ulottuvat aina 1300-luvulle. Kyseessä on yksi maamme vanhimmista traditioista. Mitä kaikkea joulurauhan perinteeseen kytkeytyy? Tuomas Heikkilän ja Liisa Suvikummun mielenkiintoinen tietokirja Suomen Turku julistaa joulurauhan on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

Lisää kirjavinkkejä

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa on pitkä lista joulukirjoista.
Joulukirjoja Lukulampun kaupassa
Joulukirjoja Elisa Kirjassa
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema Joulu ja sisustaminen 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Pixabay
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

sisaltoalue_mainospalkki

Lukulampun kauppa on toteutettu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen.

Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

Myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on Lukulampun yhteistyökumppani.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Mikä on sinun joulukirjavinkkisi?

3 comments

  1. James Bowenin Bobin joulu on kissanystäville hyvä joulukirja. Nyt minulla on lainassa Lassi Nummen Joulukonsertto – Runoja ja puhetta joulun aikaan. En ole vielä ehtinyt lukea.

    • Lukulamppu
      Author

      Kiitos kommentista ja uusista kirjavinkeistä. Mukavaa joulunaikaa ja (joulu)kirjahetkiä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.