Testaa, millainen kirjamessuvieras olet

Helsingin Kirjamessut ovat tällä viikolla. Vastaa kolmeen kysymykseen ja katso, millainen kirjamessukävijä olet. Jutun lopusta löydät kolme kaikille kirjamessuvieraille sopivaa selviytymisvinkkiä sekä linkkejä kirjamessuohjelmaan liittyviin tärppilistauksiin.

 

Testi: Millainen kirjamessuvieras olet?

 

Vastaa kysymyksiin:

1. Minusta kirjamessuilla on parasta…

a) kuunnella kirjailijahaastatteluja ja seurata paneelikeskusteluja.
b) tehdä kirjalöytöjä.
c) tavata muita kirjojen ystäviä.

 

2. Ostan messuilta todennäköisesti…

a) teoksia, joita olen etsinyt jo kauan: kun löytö tulee vastaa, siihen on tartuttava.
b) korkean pinon edullisia kirjoja – viis siitä, vaikken olisi kuullutkaan niistä aiemmin!
c) kahvia ja kuohuviiniä ystävieni kanssa.

 

3. Jos saisin toivoa jotain lisää nykyiseen kirjamessukulttuuriin, toivoisin…

a) vielä enemmän kirjallisia seminaareja eri teemoista.
b) vielä enemmän kirjatarjouksia, hullun lailla kirjatarjouksia.
c) vielä enemmän lukunurkkauksia ja kahviloita, joissa messuvieraat voisivat viettää aikaa.

 

Laske nyt pisteesi. Jokaisesta a-vastauksesta saat yhden pisteen, jokaisesta b-vastauksesta kaksi pistettä ja jokaisesta c-vastauksesta kolme pistettä.

 

Katso, millainen kirjamessuvieras olet:

3-4 pistettä.
Olet tiedonhaluinen kirjamessuvieras! Sinulle messut ovat ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kirjailijoita ja kuulla kirjallisia haastatteluja ja keskusteluja. Haluat todennäköisesti olla messuilla yksin, tai ainakin seurassa, joka ymmärtää, että suunnistat kirjamessuilla messulehti kädessä määrätietoisesti tapahtumasta toiseen. Jos teet messuilla ostoksia, ne ovat harkittuja. Paras kirjamessutuliaisesi on avartunut mieli.

 

 

5-7 pistettä.
Olet shoppaileva kirjamessuvieras! Varaat mukaasi ostoskasseja ja etenkin rahaa ja treenaat hauistasi ennen kirjamessuja. Sinusta kirjamessuilta on noloa palata kotiin ilman valtavaa kirjasaalista. Kärkyt kirjatarjouksia ja ostat kirjoja itsellesi ja lahjaksi. Toisinaan saatat messuhuumassa retkahtaa sellaisiinkin teoksiin, joita et jälkikäteen oikein edes muista ostaneesi. Paras kirjamessutuliaisesi onkin se, että messujen jälkeen sinulle riittää ostoksissasi ihmeteltävää pitkäksi aikaa.

 

8-9 pistettä.
Olet sosiaalinen kirjamessuvieras! Sinulle messujen paras anti on siinä, että voit tavata kirjamessuilla muita kirjoista kiinnostuneita ihmisiä. Jäät tuon tuosta kiinni suustasi tai suuntaat tekemään kirjaostoksia ystäviesi kanssa, niin että moni kotona pakolliselta tuntunut ohjelmanumero jää sinulta väliin. Se ei sinua haittaa, koska paras messutuliaisesi on se, että voit muistella messukohtaamisia – seuraavia messuja ja messuystävien rientoja odotellessasi.

 

 

Vinkit kirjamessuista selviytymiseen

 

Nämä vinkit sopivat kaikenlaisille kirjamessuvieraille:

1. Lukutoukat panostavat ensi sijassa mukavuuteen ja turnauskestävyyteen. Unohda kireät tai muuten epämukavat vaatteet ja suosi kengissä kävelyominaisuuksia vaikka esteettisten ominaisuuksien kustannuksella. Todennäköisesti seisoskelet tuntikausia, kävelet kilometrejä ja kannat kilokaupalla kirjoja, joten varustaudu sen mukaan.

 

2. Jos haluat seurata  haastatteluja ja keskusteluja, tutustu etukäteen sekä messuohjelmaan että -karttaan. Jos jokin ohjelmanumero on sinusta kiinnostava, se on sitä todennäköisesti muistakin. Ole etuajassa tapahtumapaikalla, niin saatat kuulla ja jopa nähdäkin haluamasi.

 

3. Muista, että kirjat eivätkä edes kirjakaupat lopu maailmasta messujen jälkeen. Älä stressaannu, vaikka et löytäisi kaikkia haluamiasi kirjoja tai et jaksa kantaa kaikkea himoamaasi. Laita kirja tai kirjamyyjä ylös ja palaa asiaan messujen jälkeen.

 

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat vuoden 2013 Helsingin kirjamessuilta Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi

Artikkelia on muokattu 22.10.2015. Alkuperäinen artikkeli ilmestyi 21.10.2014.
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet.

 

Kerro oma vinkkisi: mitä kirjamessuilla kannattaa tehdä? Miten tungoksen keskellä jaksaa parhaiten?

3 comments

  1. Riitta Alaluusua

    Käytännön vinkkejä; hyvät jalkineet, iso hyvä reppu tai kassi, johon mahtuu ostettavat, vesipullo, kun jano yllättää niin juomapakkaa ei tarvitse hakea, iloista mieltä, oikeaa asennetta ja ennakkoluulotonta intoa, näillä pärjäät pitkälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.