Adler-Olsen_videohaastattelu

Tanskalaiset murhaavat jopa voileivillä: Jussi Adler-Olsen videohaastattelussa

Lukulamppu tapasi Lasiavain-palkitun tanskalaisdekkaristin Jussi Adler-Olsenin. Taika Dahlbomin videohaastattelussa hyväntuulinen herrasmieskirjailija kertoo, miten hän pitää lukijan aina mielessään kirjoittaessaan.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kirjailija Jussi Adler-Olsen on selvästi varustettu terveellä itsetunnolla, sillä hän ei emmi paljastaa, mitä tapahtuu kymmenosaiseksi suunnittelemansa Osasto Q -sarjan viimeisen kirjan viimeisessä lauseessa. Mies kertoo, että hän on suunnitellut sarjaa jo pitkälle tulevaisuuteen ja aikoo käyttää omalaatuisia kirjallisia koukkuja sarjan tekemisessä. Suomessa Osasto Q -sarja on ehtinyt kolmanteen osaansa Pullopostiin.

 

Dekkarin dogmat säpäleiksi

Osasto Q-sarjan osia lukiessa kannattaa pitää mielessä Adler-Olsenin väite, että jokaisen osan taustatarinan voisi vaihtaa johonkin toiseen osaan. Hän haluaa, että sarjaa voi lukea sikin sokin ja perille pääsee yhtä hyvin kuin silloinkin, kun sarjaa lukee ilmestymisjärjestyksessä:

 

 

Kun aineisto on kerätty, kirjoittaminen on nopeaa

Tanskalaiset tunnetaan elämäniloisena kansana, joille ruokakin on nauttimista eikä terveysintoilua varten. Adler-Olsenin mielestä erityisesti eläkeläisten tarinoita kannattaa kuunnella ja panna korvan taakse. Jopa voilla ja vaalealla leivällä voi yrittää murhaa – ainakin, jos tanskalaista vitsailua on uskominen.

Entä riittääkö se, että lukija lukee kirjaa viisi sivua ennen nukkumaanmenoa? Adler-Olsen haluaa omien kirjojensa lukijoiden janoavan enemmän:

 

 

”Jokaisen ihmisen pinnan alla piilee julmuutta”

Enteellistä tai ei – tuleva dekkaristi näki ruumiin ensimmäistä kertaa jo pikkupoikana Kööpenhaminassa. Myöhemmin lääkäri-isän työ mielisairaiden parissa vei erikoisiin kohtaamisiin – nuorena Adler-Olsen pääsi jopa tapaamaan murhamiestä, jota hänen isänsä hoiti.

Ahkerasti työskentelevä ja paljon matkustava kirjailija vinkkaa kaipaavansa aikaa, jolloin hän voisi uppoutua kaikessa rauhassa lukemaan hyviä kirjoja. Hän pitää muun muassa Charles Dickensin kirjoista:

 

 

Ensimmäinen elokuvasovitus oli menestys

Vankiin perustuva Kvinden i buret oli Tanskan katsotuin elokuva vuonna 2013. Osasto Q -elokuvia on luvassa enemmänkin. Katso Kvinden i buret -elokuvan traileri:

 

 

Tutustu Osasto Q -sarjaan ja kirjailijaan

Lue Lukulampun arvio: Jussi Adler-Olsenin Pullopostia tarkastelee rikosten kulisseja
Lue haastattelu: Jännityskirjailija Jussi Adler-Olsen: ”Romaanissa voi tapahtua mitä tahansa”
Jussi Adler-Olsenin Pullopostia (Osasto Q, osa 3) Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Jussi Adler-Olsenin Metsästäjät (Osasto Q, osa 2) Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa
Jussi Adler-Olsenin Vanki (Osasto Q, osa 1) Lukulampun kaupassa

 

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: genrekirjallisuus, haastattelut, kirjailijat, mainos, uutuudet.

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Haastattelija: Taika Dahlbom / Lukulamppu.fi. Kuvaus ja leikkaus: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Gummeruksen sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

Luetko pohjoismaisia dekkareita? Entä katsotko usein kirjallisuusvideoita internetistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.