Kuvapohja_tammikuu

Tammikuun kirjalliset vinkit

 Miten kirjavuosi 2015 alkaa? Katso vinkit kirjatapahtumista ja -ohjelmista sekä uutuuskirjoista. Kevään mittaan listailemme uutuuskirjoja vielä eri kirjallisuuslajien mukaan.

 

logo-hires

 

Runokilpailuja ja radio-ohjelmia

 

Helsingissä järjestetään tammikuussa Tieteen päivät. Osana tapahtumaa on muun muassa tiedekirjaraati, jonka järjestää Tiedekirjallisuuden edistämiskeskus. Tietokirjaraati järjestetään osana Tieteen yötä 8.1., lisätietoja täältä. Tieteiden yön aikana on myös mahdollisus käydä Kansallisarkiston kirjatorilla tai osallistua arkiston esittelykierrokselle. Kaikki Tieteiden yön tapahtumat löydät täältä.

Vielä tämän kuun ajan voi osallistua runokilpailuun. Nuoren Voiman liiton Debytoi runoilijana -kilpailu on tarkoitettu kaikille runonkirjoittajille, joilla ei ole vielä kaunokirjallisia julkaisuja. Lisätietoja kilpailusta Nuoren Voiman Liiton sivuilta.

 

620px-John_Irving_at_Cologne_2010_(7108)

John Irving.

 

Myös radio ja tv tarjoavat kiinnostavia kirjallisuusohjelmia. Jo tänään 7.1. Yle Teemalla esitetään televisiossa dokumentti John Irvingin maailma. Dokumentti tulee myöhemmin katsottavaksi Yle Areenan puolelle. Lisätiedot Ylen sivuilta.

16.1. Yle Radio 1 taas pohtii Kirjan tie -ohjelmassa, miten Miten kirja syntyy ja paljonko puuta kaatuu sen takia. Esimerkkikirjana käytetään muun muassa Anni Kytömäen Kultarintaa. Lisätietoja ohjelmasta täältä.

Muista myös Radio Helsingin Suuri hesalainen kirjakerho -ohjelma. Siihen voit tutustua Lukulampun haastattelun kautta. Haastattelussa on mukana monia podcast-linkkejä menneisiin kirjakeskusteluihin.

Lisää meno- ja kirjaohjelmavinkkejä voi poimia kätevästi Kirjan vuosi 2015 -sivuston tapahtumakalenterista, josta löytää tietoja muun muassa eri puolilla Suomea toimivista lukupiireistä. Sivustolle voi myös ilmoittaa omia kirjatapahtumia. Kirjan vuosi 2015 -sivusto löytyy täältä. Lue myös Lukulampun esittelyjuttu hankkeesta. Radion ja television ääressä viihtyvän kannattaa kurkata Kirjasampo-sivuston kalenteriin, jossa on kootusti tiedot Ylen kirjallisuusaiheisesta ohjelmatarjonnasta.

Lisäsi tammikuu on monien lukulupausten aikaa. Listaamme erilaisia lukuhaasteita lähiaikoina Lukulampussakin.

 

markoleino_syntymättömät

 

Tammikuun uutuuskirjoja

 

Marko Leino: Syntymättömät. Marko Leinon kirjoilla on harras lukijakunta ja hänen viimeisin romaaninsa Saasta herätti paljon keskustelua. Tammikuussa ilmestyvässä Syntymättömissä tosielämän tapahtumat ja kuvitelmat alkavat vaivihkaa sekoittua kovia kokeneen mieskirjailijan päässä.

Syntymättömät Lukulampun kaupassa.

Milja Kaunisto: Piispansormus. Milja Kauniston värikäs historiallinen trilogia Olavi Maununpojasta saa päätöksensä. Kauniston mehevää ja elämänläheistä tyyliä on kiitetty, sarjan rohkea erotiikka on jakanut mielipiteitä.

Piispansormus Lukulampun kaupassa.

 

miljakaunisto_piispansormus

 

Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla.  Dekkari ja kauhuromantiikka yhdistyvät tutkijanakin työskennelleen Raevaaran tammikuussa ilmestyvässä uutuudessa.

Yö ei saa tulla Lukulampun kaupassa.

Henning Mankell: Juoksuhiekka. Huippusuosittu dekkaristi Mankell kirjoittaa omaelämäkerrallisessa teoksessaan syöpään sairastumisestaan ja muistelee elämäänsä ja lapsuusmuistojaan.

Juoksuhiekka Lukulampun kaupassa.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi. Kuvat: John Irving: Elke Wetzig / Wikimedia Commons. Kansikuvat: kustantamot: Kirjan vuosi -logo: Kirjan vuosi.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: menovinkit ja nähtävyydet, uutuudet.

 

Miten sinun kirjavuotesi on käynnistynyt? Mitä kevään uutuuksia erityisesti odotat?

2 comments

 1. Virpi Knuutinen

  Odotan Kate Atkinsonin Joka lapsia ja koiria rakastaa (ilmestyy huhtikuussa 2015, Schildts & Söderströms). Odotan myös Atkinsonin A God in Ruins – to be published in May 2015 (myös tästä nopeasti suomennos, kiitos).

  • Lukulamppu
   Author

   Atkinsonilla taitaa olla hyvänlainen fanikunta jo Suomessakin!

   Salla / Lukulamppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.