Talvivisa Tunnistako talvisitaatit

Talvivisa: Tunnistatko talvisitaatit?

Kuusi kotimaista talvisitaattia – tunnistatko lähteet? Ellet, kurkkaa vastaukset artikkelin lopusta.

 

(1.)
Kun pihamaalle he pääsi ja huomasi, kuink’ oli taivas sees ja tähtiä täys, lumi hohtava askelen alla narskui, pakkassää pamautteli nurkkia, sukset kumpikin alleen kun sujuvaiset sai, sydämessään Pietari riemastui, – –

 

(2.)
Helmikuussa, minun syntymäpäiväni aikaan alkavat illat vaaleta ja päivä on yhtäkkiä pitempi kuin aikoihin talvella. Länsitaivas punertaa ja puut näkyvät sen sijaan että olisi säkkipimeää niin vasta äskettäin tähän aikaan. Juuri tähän aikaan sen huomaa.

 

(3.)
Niin, mutta siitähän mun piti kertoa, kun aina kävelen sen puiston läpi. Tänä talvena siinä on ollut vallan helvetisti sorsia. Kauheet pakkaset ja lampi jäässä, ja nää älyttömät elukat sitten kyhjöttää höyhenet pörrössä jossain puskan juuressa ja oottaa, että joku olis tarpeeksi idiootti ja lähtis syöttään niitä. Ja kyllä niitä kajahtaneita löytyy.

 

(4.)
Jäällä jokainen tuntee Lallin irrallisuuden. Ranta etääntyy ja niin etääntyvät myös velvollisuudet ja tavoitteet, oma ikä ja ammatti. Ihmisen pyrkimykset tuntuvat vähäpätöisiltä. Jäljelle jää oma huohotus, lumikiteiden rapina takin kankaalla ja vastatuuli joka tulee syliin.

 

(5.)
Valkoiset suojalumen kolmiot ja neliöt kallionkoloissa, veden lakaisema keltainen rantaheinä ja sen takana jodinväriset rakkoleväkasautumat, syysmyrskyjen korjaamat ja kauniisti rantakiville haravoimat. Ja sulava vesi joka sylkyttää ohuen jääkuoren viettävää rantapaatta vasten. Se muistuttaa elävästi sydäntä joka täsmälliseen tahtiin pumppaa verta valtimoon.

 

(6.)
Missä jäänmurtajat kääntyvät takaisin
ja taivas kohmettuu jakajien käsiin
siellä avaa väylää kuiskaus – –

– – nousemassa kaislan vartta kohti kesää
jään läpi
pohjasta asti.

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Tee muita visoja.

 

 

Vastaukset: (1.) J. L. Runeberg: Hirvenhiihtäjät (suom. O. Manninen), (2.) Eeva Kilpi: Kuolinsiivous, (3.) Johanna Sinisalo: novellista Sorsapuisto, teoksessa Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita, (4.) Petri Tamminen: novellista Jäällä, teoksesssa Piiloutujan maa, (5.) Henrik Tikkanen: Minun saaristoni (suom. Elvi Sinervo), (6.) Eeva Tikka: ote runosta teoksessa Kalliomaalaus.

 

Kuinka monta sitaattia tunnistitko, mikä on suosikkisi? Oletko lukenut talvivisan teoksia? Minkä koti- tai ulkomaisen kirjan talvikuvaus on jäänyt mieleesi?

1 comment

  1. Leena Marja Tikkanen

    Tove Jansson : Taikatalvi
    Arnaldur Indridason : Menneet ja kadonneet
    Aki Ollikainen : Nälkävuosi
    Tarjei Vesaas : Isslottet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.