Kuvapohja_sarjakuvafestivaalit

Syyskuun kirjalliset vinkit: sarjakuva valtaa Helsingin

Syyskuussa kirjasyksy pääsee vauhtiin. Uutuuksien määrä kiihtyy ja monet harrastuspiirit – kuten luku- ja kirjoituspiirit – käynnistävät toimintansa kesän jälkeen.

 

Helsingin 29. Sarjakuvafestivaalit 5.-7.9.

Helsingin Sarjakuvafestivaaleista on kasvanut näkyvä koko perheen tapahtuma. Pääteltta on Lasipalatsin aukiolla, mutta festivaali levittyy ympäri kaupunkia ja pienempiä tapahtumia on pitkin viikkoa. Tapahtuman teemoina ovat sateenkaarisarjakuva, Saksa, feministinen sarjakuva ja sarjakuvajournalismi. Esimerkiksi lauantaina 6.9. Ateneumissa keskustellaan aiheestaMuumisarjakuvat ja minä – Tove Janssonin merkitys suomalaisessa sarjakuvassa. Sarjakuvaneuvos Juhani Tolvasen johdolla suomalaiset sarjakuvataiteilijat Katja Tukiainen, Jarkko Vehniäinen ja Mari Ahokoivu pohtivat Tove Janssonin merkitystä suomalaisessa sarjakuvassa sekä henkilökohtaisella että kansainvälisellä tasolla. Keskustelun aikana Pertti Jarla laatii oman visuaalisen näkemyksensä asiasta.

 

My Little Tom of Finland by Mari Kasurinen2

Mari Kasurinen näkemys My Little Ponysta Tom of Finlandin hengessä.

 

Kirjoita itse tai perehdy kirjallisuuteen opettajan johdolla

Monissa kansalaisopistoissa järjestetään kirjoittamiseen tai lukemiseen liittyviä kursseja. Osa kursseista kestää koko lukukauden, osa tapahtuu yhden päivän aikana. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjallisuuskursseihin voi tutustua Ilmonetissä. Esimerkiksi Avoimet kirjoittajatreffit -kurssille voi osallistua ilman etukäteen ilmoittautumista.  Treffeillä tehdään lyhyitä kirjoitusharjoituksia ja keskustellaan opettajan johdolla. Oman paikkakunnan kurssivalikoimista löytää tietoa paikkakunnan kansalaisopistosta.

 

huonemiehen_poika97388

 

Uutuuksia ja uusintapainoksia

 

Sateenkaarisarjakuvan teemaan sopien Like julkaisee Tom of Finlandin sarjakuvia uutena laitoksena. Albumin nimi on ytimekkäästi Sarja kuvia. Tom of Finlandin sarjakuvista on Suomessa koottu aiemmin vain yksi albumi, loppuunmyyty ja kirjastoista jo tykkänään varastettu Kaikki Miket ja neljä Kakea. Lisäksi syksyllä 2014 Posti julkaisee kolme Tom of Finland -aiheista postimerkkiä.

Suurten ikäluokkien suosikki, Kalle Päätalon Iijoki-sarja elää uutta nousukautta. Sarjan avausosa Huonemiehen poika ilmestyy uutena tyylikkäänä painoksena, samassa sarja-asussa ilmestyy heti perään kakkososa Tammettu virtaOnko Päätalo Suomen oma Karl Ove Knausgård?

 

Children Act

 

Ulkomailla ilmestyy muun muassa Ian McEwania. Syyskuun alkupuolella julkaistava The Childen Act vie lontoolaisen tuomarinaisen hankalaan avioelämään ja kertoo myös ristiriitaisesta oikeustapauksesta, jossa vanhemmat kieltävät uskontoon vedoten sairaalta lapseltaan verensiirron. Kirjasta on kerrottu muun muassa Ian McEwanin kirjailijasivuilla.

 

assassination thatcher mantel

 

Brittiläistunnelmissa on myös Hilary Mantelin syyskuun lopulla julkaistava The Assassination of Margaret Thatcher: Stories. Novellikokoelma kertoo tämän päivän Englannista esimerkiksi perhe-elämää, seksiä ja luokkayhteiskuntaa – sekä yllättäen myös vampyyreja kuvaamalla.

Ensi-iltaan on myös tulossa useita kirjoihin perustuvia elokuvia. Lue kootut elokuvavinkkimme: Syksyn isoimmat kirjaelokuvat.

 

 

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi,  Kansikuvat: kustantamot, Hunt Emerson signeeraa vuoden 2013 sarjakuvafestivaaleilla: Jussi Pakkanen / Sarjakuvafestivaalit. My Little Tom of Finland: Mari Kasurinen / Sarjakuvafestivaalit.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Oletko osallistunut sarjakuvafestivaaleille tai kirjallisuuskurssille? Aiotko kokeilla tänä syksynä jotain uutta lukuharrastuksessasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.