syyskuu_2016_uutuuskirjat_ja_menovinkit

Syyskuun kirjalliset vinkit: festivaaleja, leffoja ja paljon uutuuskirjoja

Hyvää kirjanystävän syyskuuta! Nyt tutustutaan sarjakuviin ja luetaan uutuuskirjoja, käydään elokuvissa.

 

Sarjakuvafestivaalit käynnistyvät Helsingissä heti kuun alussa, 2.9.2016. Festivaalin pääätapahtumapaikka on Kansalaistori, mutta ohjelmaa on muuallakin, kuten Kirjasto 10:ssä. Mukana on kotimaisia ja ulkomaisia sarjakuvataiteilijoita, ja festivaaliin liittyy myös oheisnäyttelyjä mm. gallerioissa ja kirjastoissa. Sunnuntaina kokoonnutaan kirjastoon pohtimaan, voiko sarjakuva auttaa mielenterveyden ongelmissa. Tutustu festivaaliin ja sen ohjelmaan.

Joensuun kirjallisuutapahtuma alkaa 16.9.2016. Teemana on Rikos kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Tämän tapahtuman paneelikeskusteluissa mietitään muun muassa sitä, voiko dekkarilla parantaa maailmaa – ja toisaalta, onko dekkarit kirjallisuuden halpakori. Tapahtumassa on mukana kirjailijoita ja muita kirjallisuuden ammattilaisia. Tutustu tapahtumaan ja sen ohjelmaan.

Myös Helsingissä pohditaan dekkarien olemusta 17.9.2016 järjestettävillä Dekkarifestivaaleilla. Ohjelmassa on keskusteluja ja haastatteluja sekä Jarkko Sipilän vetämä rikoskävely. Tutustu tapahtumaan.

Elokuvissa riittää nyt kirjallisia vaihtoehtoja. Pedro Almodóvarin jo elokuussa ohjelmistoon tullut elokuva Julieta perustuu kolmeen Alice Munron novelliin. Tutustu elokuvaan Finnkinon sivuilla. Whit Stillmanin Love & Friendship on taas Jane Austen -filmatisonti. Tutustu elokuvaan.  Syyskuun lopussa saa ensi-iltansa Tim Burtonin ohjaama Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille, joka perustuu Ransom Riggsin samannimiseen kirjaan. Tutustu elokuvaan.

 

kate_morton_salaisuuden_kantaja

Syyskuun uutuuskirjoja

 

Kirjasyksy on tunnetusti runsas. Tässä poimintoja ajankohtaisista uutuusteoksista:

Kate Mortonilta ilmestyy romaani Salaisuuden kantaja (Bazar,  suom.  Hilkka Pekkanen).  Siinä päähenkilö, nuori Laurel, joutuu sattumalta todistamaan rikoksen ja saa selville äitiään koskevan salaisuuden. Salaisuuden kantaja vie lukijan nykypäivästä 1960-luvulle ja siitä aina vuoteen 1930 asti, ja kertoo, miten ihmiskohtalot voivat kietoutua toisiinsa kauaskantoisin seurauksin. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

elizabet_harrower_tietyissä_piireissä

 

Fabriikki-kustannus on juuri julkaissut australialaisen Elizabet Harrowerin teoksen Tietyissä piireissä (Fabriikki, suom.  Laura Vesanto). 1940-60-lukujen Australiaan ja hienostopiireihin sijoittuva psykologinen draama kertoo erilaisten elämänkatsomusten karikkoisesta kohtaamisesta. Tietyissä piireissä on ensimmäinen Harrowerilta suomennettu teos. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

riitta_jalonen_kirkkaus

 

Kotimainen uutuus, Riitta Jalosen romaani Kirkkaus (Tammi), kertoo uusiseelantilaisen Janet Framen tarinan. Janet Frame on kirjailija, jota hoidettiin aiheetta vuosia psykiatrisessa sairaalassa skitsofreenikkona, mutta joka sittemmin tuli maailmankuuluksi romaaneillaan. Kirkkaus kertoo elämäkerran ja sen, mikä merkitys kirjaimilla, sanoilla ja tekstillä voi olla. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa  ja Elisa Kirjassa.

 

Linnea_alho_Todistaja

 

Suomalaisista uutuuksista mainittakoon myös Linnea Alhon esikoisromaani Todistaja (WSOY). Se kertoo suvun tarinan. Keijo Alho viettää poikuutensa kansalaissodan aikana, pääsee jatkosodalla rintamalta paperitöihin, menee naimisiin, pitää rakastajatarta, nousee sodanjälkeisessä poliittisessa hierarkiassa hyvään asemaan. Ja yhtenä päivänä hän vaipuu psykoosiin ja ampuu häntä pidättämään tulleen poliisin… Myöhemmin pojantytär löytää Keijon ja ymmärtää monta asiaa itsestään ja suvustaan. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.
riikka_pulkkinen_paras_mahdollinen_maailma

 

Riikka Pulkkisen uusin romaani Paras mahdollinen maailma (Otava)  keskittyy perhesalaisuuksiin sekin. Mitä tapahtui 20 vuotta sitten? Mitä puhumaton isä ei kerro, mitä hänen vaimonsa ja tyttärensä tietävät ja tuntevat. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

maja_lunde_mehiläisten_historia

 

Norjalaisen Maja Lunden romaani Mehiläisten historia (Tammi,  suom. Katriina Huttunen) kysyy, mitä maailmalle tapahtuisi ilman mehiläisiä. Vuonna 1852 englantilainen mies löytää elämänilon ja –tarkoituksen mehiläisten kasvatuksesta; vuonna 2007 amerikkalainen mehiläistarhaaja ymmärtää ettei kukaan halua jatkaa hänen työtään ja että mehiläiskadot ovat totta; vuonna 2098 mehiläisiä ei ole ja kiinalaisen hedelmäpuiden pölyttäjän elämä tuntuu toivottomalta. Mehiläisten historia on voittanut norjalaisten kirjakauppiaiden palkinnon vuonna 2015. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa ja Elisa Kirjassa.

 

jumalan_kaupunki

 

Paolo Linsin teos Jumalan kaupunki (Aviador Kustannus 2016, suom. Tarja Härkönen) sopii luettavaksi Rion olympialaisten jälkimainingeissa. ”Jumalan kaupunki” on rioalainen favela, jossa poliisi on korruptoitunut ja jossa asukkaiden elämä on selviytymistaistelua – josta harva selviää 25-vuotiaaksi. Kirjailija Lins on itse elänyt nuoruutensa tässä Jumalan kaupungissa.  Teosta on sanottu kauniiksi, vaikka se kuvaa rujoja ja raadollisia asioita. Tutustu teokseen Lukulampun kaupassa.

 

Tällä kertaa kuukauden kirjavinkeissä on keskitytty aikuisten romaaneihin. Esittelemme syksyn lasten- ja nuortenkirjoja lähiaikoina. Lisää kaunokirjallisuusvinkkejä saat artikkelista Kirjasyksy 2016: Poimintoja kaunokirjallisuudesta.

 

Koonnut: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: kustantamot
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Lukulampun kauppa on toteuttu yhdessä kotimaisen Booky.fi:n kanssa. Ei toimituskuluja, ja  kirjoja voi tilata myös lahjansaajan osoitteeseen. Myös Elisa Kirja on Lukulampun yhteistyökumppani.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Mikä uutuuskirja tai kirjallisuustapahtuma kiinnostaa? Kerro oma vinkkisi.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.