lastenkirjat_kierrätyskeskus

Seitsemän syytä lukea lapselle

Miksi lukeminen on tärkeää lapsille ja koululaisille – ja koko perheelle?  Listasimme seitsemän syytä lukea. 

Artikkeli on toteutettu yhdessä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa. Kierrätyskeskuksella on helmikuussa lastenkirjakuukausi.

img_3698_7

1. Kirjat kartuttavat sanavarastoa

Tutkimusten mukaan jo kolmivuotiaiden kohdalla on miljoonien kuultujen sanojen ero sen mukaan, onko lapselle luettu kirjoja vai ei. Lukioikäisenä lukevan lapsen sanavarasto on usein moninkertainen verrattuna sellaiseen ikätoveriin, joka ei lue.

Lue lapselle loruja ja keksikää niitä myös itse. Sanoja voi harjoitella myös lasten sanakirjojen avulla.

2. Kirjat opettavat

Mistä lapsi tai koululainen on kiinnostunut? Tai mistä haluaisit hänen tietävän? Kirja kertoo asiat usein kiehtovammin kuin aikuinen.

img_2120_2

3. Kirjat välittävät perinteitä

Pro Lastenkirjallisuus ry:n johtaja on kiteyttänyt haastattelussamme hyvin satujen merkityksen: ”Ne antavat pohjaa inhimilliseen kasvuun. Soisin, että jokainen ikäpolvi saisi ne luettavakseen ja sadut siirtyisivät taas eteenpäin.”

Myös vanhempien omat lasten- tai nuoruusajan suosikit välittävät perinteitä perheessä. Älä oleta, että lapsesi innostuu juuri samoista kirjoista kuin sinä, mutta ainakin kirjat voivat saada aikaan kiinnostavaa keskustelua, miksei äidin tai isän suosikki ole lapsen lempikirja.

 

4. Lukeminen on yhdessäoloa

Yhteinen lukuhetki ilahduttaa muitakin kuin aivan pieniä, vielä lukutaidottomia, lapsia. Rauhoittukaa lukemaan kukin omaan sohvannurkkaan, tai lukekaa yhdessä ääneen, vaikka vuorotellen.

Esimerkiksi J. K. Rowlingin Harry Potterit ovat varsin jännittäviä, eivätkä kovin nuoret yleensä jaksa lukea niitä jo kirjojen paksuudenkaan takia. Aikuisen lukemana tarina tuntuu turvallisemmalta, kun jännittävistä kohdista voidaan heti keskustella yhdessä, ja yhteisistä lukuprojekteista jää hyviä muistoja.

5. Kirjat tarjoavat turvallisia tapoja kokea eri asioita ja tunteita

Seikkailut ja hirviöt, hyvä ja paha, ystävyys, elämä ja kuolema… Lasten ja nuorten kirjoissakin käsitellään suuria, kiinnostavia ja tärkeitä teemoja.

Vaikka kirjat kannattaa valita lapsen iän ja persoonan mukaan, ne ovat kuitenkin usein esimerkiksi elokuvia pehmeämpi tapa tutustua eri aiheisiin ja tunteisiin. Kun tarinaa ei tarjota visuaalisesti ja valmiina, lapsi voi mielessään muokata siitä omanlaisensa, itselleen sopivan version.

6. Kirjat ruokkivat mielikuvitusta

Kukapa ei olisi leikkinyt lempitarinansa innoittamana, tai kirjoittanut samantyyppistä tarinaa itsekin? Kirjoista löytyy loputtomia maailmoja, jotka tarjoavat virikkeitä lapsen omien maailmojen luomiseen.

7. Kaikki tarvitsevat harrastuksen

…ja lukeminen on harrastuksista parhaimpia! Se on edullista, sitä voi harjoittaa yksin tai yhdessä, se kehittää, melkein missä tahansa voi lukea.

img_3804_5

Osa lukemisen syistä tuntuu itsestään selvältä ja kirjojen hyödyt menevät myös päällekkäin, ainakin lukevan ihmisen mielestä. Kannattaa silti aika ajoin miettiä, milloin lapsi luki viimeksi kirjan, josta todella innostui.

Jos tuntuu, ettei lukeminen maita, ei kannata kuitenkaan patistaa. Annamme  helmikuun aikana kirjavinkkejä ja myös vinkkejä lukemaan innostamisesta!

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.
Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan


Lähteet ja lisää tietoa lukemisesta:
Lukulampun artikkeli Miksi lukea lapselle
Lue lapselle -sivusto

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Pixabay ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

Artikkeli on ilmestynyt ensimmäisen kerran 14.2.2017 Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa yhteistyössä. Sitä on päivitetty 1.2.2018.

Mitä lasten- ja nuortenkirjaa sinä suosittelet uusille sukupolville?

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.