lastenkirjat_kierrätyskeskus

Seitsemän syytä lukea lapselle – ja monta kirjavinkkiä

Lasten ja koululaisten on tärkeää tutustua kirjoihin, sitä ei kai kukaan kiistä. Mutta mitä voisi lukea, ja miksi? Listasimme seitsemän syytä lukea ja poimimme esimerkkejä lasten ja koululaisten kirjoista.

Artikkeli on toteutettu yhdessä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa. Kierrätyskeskuksella on helmikuussa lastenkirjakuukausi.

 

img_9533_2

 

1. Kirjat kartuttavat sanavarastoa

Tutkimusten mukaan jo kolmivuotiaiden kohdalla on miljoonien kuultujen sanojen ero sen mukaan, onko lapselle luettu kirjoja vai ei. Lukioikäisenä lukevan lapsen sanavarasto on usein moninkertainen verrattuna sellaiseen ikätoveriin, joka ei lue.

Lue lapselle loruja ja keksikää niitä myös itse. Sanoja voi harjoitella myös lasten sanakirjojen avulla. Richard Scarryn teokset ovat klassikkoja. Uusi iloinen sanakirja opettaa sanoja kuvien kautta; kuvista voi itse kehitellä tarinoita.

 

img_5675_1

2. Kirjat opettavat

Mistä lapsi tai koululainen on kiinnostunut? Tai mistä haluaisit hänen tietävän? Kirja kertoo asiat usein kiehtovammin kuin aikuinen.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun Suomi esittelee hulvattomalla tavalla Suomen historiaa, luontoa ja kulttuuria.

Mauri Kunnas on omaa luokkaansa historian elävöittäjänä. Kuka olikaan Robin Hood ja mitä hän teki? Kunnaksen kirjojen parissa viihtyvät pienetkin lapset, sillä jo kuvissa riittää katseltavaa. Toisaalta monipuoliset kirjat kuuluvat monien aikuistenkin suosikkeihin ja keräilykohteisiin.

img_4454_1

3. Kirjat välittävät perinteitä

Pro Lastenkirjallisuus ry:n johtaja on kiteyttänyt haastattelussamme hyvin satujen merkityksen: ”Ne antavat pohjaa inhimilliseen kasvuun. Soisin, että jokainen ikäpolvi saisi ne luettavakseen ja sadut siirtyisivät taas eteenpäin.”

Kierrätyskeskuksen valikoimassa on tällä hetkellä esimerkiksi tällaisia satuja:

Satuparaati on joka kodin perussatukirja. Sen monipuolinen aarrevalikoima sisältää satumaailman laajan kirjon susista ja jänöistä prinsessoihin, kansansaduista nokkeliin hassutteluihin, lennokkaasta fantasiasta tyynnyttäviin hyvän yön satuihin ja leikkisiin runoihin.

Kultakutri ja kolme karhua kiehtoo aina uusia kuulijoita. Saako toisen tavaroita käyttää, miten vieraisiin on hyvä suhtautua?

Myös vanhempien omat lasten- tai nuoruusajan suosikit välittävät perinteitä perheessä. Älä oleta, että lapsesi innostuu juuri samoista kirjoista kuin sinä, mutta ainakin kirjat voivat saada aikaan kiinnostavaa keskustelua, miksei äidin tai isän suosikki ole lapsen lempikirja.

Vetoavatko Anni Polvan Tiina-kirjat nykykoululaisiin? Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta löytyy muun muassa Tiina joutuu sairaalaan -kirja.

Myös Neiti Etsiviä on useampia kappaleita, ja Viisikkokin löytyy.

img_4887_1

 

4. Lukeminen on yhdessäoloa

Yhteinen lukuhetki ilahduttaa muitakin kuin aivan pieniä, vielä lukutaidottomia, lapsia. Rauhoittukaa lukemaan kukin omaan sohvannurkkaan, tai lukekaa yhdessä ääneen, vaikka vuorotellen.

Esimerkiksi J. K. Rowlingin Harry Potterit ovat varsin jännittäviä, eivätkä kovin nuoret yleensä jaksa lukea niitä jo kirjojen paksuudenkaan takia. Aikuisen lukemana tarina tuntuu turvallisemmalta, kun jännittävistä kohdista voidaan heti keskustella yhdessä, ja yhteisistä lukuprojekteista jää hyviä muistoja.

Harry Potter ja viisasten kivi aloittaa hykerryttävän ovelan, salaperäisen ja jännittävän Harry Potter -kirjojen sarjan. Tämä kirja ei lukemisesta kulu: moni aikuinenkin palaa aika ajoin Potterien pariin.

 

img_6164_2

5. Kirjat tarjoavat turvallisia tapoja kokea eri asioita ja tunteita

Seikkailut ja hirviöt, hyvä ja paha, ystävyys, elämä ja kuolema… Lasten ja nuorten kirjoissakin käsitellään suuria, kiinnostavia ja tärkeitä teemoja.

Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli on aikaa kestänyt fantasiaklassikko, jossa on monta eri tasoa. Tätäkin kirjaa voi suositella yhdessä luettavaksi tai ainakin keskusteltavaksi. Vaikka kirjat kannattaa valita lapsen iän ja persoonan mukaan, ne ovat kuitenkin usein esimerkiksi elokuvia pehmeämpi tapa tutustua eri aiheisiin ja tunteisiin. Kun tarinaa ei tarjota visuaalisesti ja valmiina, lapsi voi mielessään muokata siitä omanlaisensa, itselleen sopivan version.

 

img_4438_2

 

6. Kirjat ruokkivat mielikuvitusta

Kukapa ei olisi leikkinyt lempitarinansa innoittamana, tai kirjoittanut samantyyppistä tarinaa itsekin? Kirjoista löytyy loputtomia maailmoja, jotka tarjoavat virikkeitä lapsen omien maailmojen luomiseen.

Antaisiko vaikkapa Kuningas Arthur ja hänen ritarinsa kimmoketta ritarileikkeihin? Kevin Crossley-Hollandin kiehtova teksti ja Peter Malonen upeat kuvat kertovat elävästi Arthurin ajan Britanniasta, kuten jännittävistä turnajaisista, taikuri Merlinin ihmeellisistä saavutuksista sekä taikaesineistä, joista tunnetuimpiin kuuluu Arthurin Excalibur-miekka.

 

img_4182_1

 

7. Kaikki tarvitsevat harrastuksen

…ja lukeminen on harrastuksista parhaimpia! Se on edullista, sitä voi harjoittaa yksin tai yhdessä, se kehittää, melkein missä tahansa voi lukea.

 

Osa lukemisen syistä tuntuu itsestään selvältä ja kirjojen hyödyt menevät myös päällekkäin, ainakin lukevan ihmisen mielestä. Kannattaa silti aika ajoin miettiä, milloin lapsi luki viimeksi kirjan, josta todella innostui.

Jos tuntuu, ettei lukeminen maita, ei kannata patistaa. Silloin lukemisen kynnystä voi laskea esimerkiksi elokuvista tutulla aiheella. Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa on tällä hetkellä muun muassa Disneyn tutuksi tekemiin tarinoihin pohjautuvia kirjoja sekä Hannu Tuomaisen Niko, lentäjän poika. Poropoika Niko uskoo, että hänen isänsä on yksi Joulupukin Lentojoukkojen maailmankuuluista sankareista. Oikeasti Niko ei ole koskaan isäänsä tavannut. Nikon suurin haave on oppia lentämään ihailemansa isänsä lailla.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.
Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan


Lähteet ja lisää tietoa lukemisesta:
Lukulampun artikkeli Miksi lukea lapselle
Lue lapselle -sivusto

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Pixabay ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 

Lue myös aiemmin ilmestyneet artikkelit:

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Mitä lasten- ja nuortenkirjaa sinä suosittelet uusille sukupolville?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.