Artikkelikuva

Sanataiteen elojuhlaa – Oulun Muusajuhlat

Kun muusikko Esa Eloranta tekeytyy jalkapallolegenda Atik Ismailiksi ja esittelee urheilijan äänellä lyriikat Dave Lindholmin klassikkokappaleesta Pieni ja hento ote, hyväntuulinen yleisö voi jälleen hetken kokea oululaisten vuosittaisten Muusajuhlien eetosta. Tänä vuonna sanataidefestivaali järjestetään 11. kerran, ja unohtumatonta taiteiden rajat ylittävää toimintaa on taas luvassa 13.–17.8.2014.

muusajuhlat public house pivossaMuusajuhlien ensimmäisen illan poikkitaiteellinen ohjelma täytti Public House Pivon vuonna 2013.

Muusajuhlat on vakiintunut osa Oulun kulttuuritapahtumatarjontaa. Festivaalin järjestää kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry, ja tapahtuman tuottajana toimii konkari, Muusajuhlien Grand Old Man Kari Miettunen. Muusajuhlat on nykyään osa Oulun juhlaviikkoja, ja tänä vuonna ohjelma on tuttuun tapaan monipuolinen, mutta nyt mennään entistä enemmän sanat edellä, Miettunen kuvaa. Sanataide näkyy ja kuuluu muun muassa kirjailijavierailuissa, kirjajulkkareissa, musiikkitapahtumissa, kirjoittajakoulutuksissa, teatteriesityksissä, runotapahtumissa ja iltaklubeissa, jotka huipentuvat lauantai-illan Muusaklubiin – tai festivaalin viimeiseen ohjelmanumeroon, klassikkotapahtumaan Henkisten lajien mestaruuskisat. Jokaisessa tapahtumassa miltei mikä vain on mahdollista.

Tänäkin vuonna Muusajuhlat levittäytyy laveasti uuden Oulun alueelle ja ympäristökuntiin. Tilaisuudet ovat sekä suuria yleisötapahtumia että intiimejä tapaamisia monenlaiselle yleisölle. Estradille nousevat muun muassa Essi Kummu, Pauliina Vanhatalo, Ville Ranta, Kauko Röyhkä, Pekka Jaatinen, Ari Paulow, Jukka Takalo, Joni Skiftesvik ja Olavi Uusivirta sekä Kaija Kärkinen ja Ile Kallio monia muita taiteilijoita unohtamatta. Kansainvälisen lisän tänä vuonna kekkereihin tuovat saksalaiset Jan Bürger ja Karl-Heinz Ott.

Lasten runoraati Lasten runoraati ilahdutti Muusajuhlilla 2013 Oulun kaupunginkirjaston kävijöitä.

Yleishyödyllisten, taloudellista voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen tapaan Muusajuhlien haasteena on saada verrattain vaatimaton, vuosittain epävarma budjetti riittämään festivaalin järjestämiseen, Miettunen kertoo. Vahvojen verkostojen ja hyvien yhteistyökumppanien avulla paletti on saatu kuitenkin toimivaksi luovuutta ja hyvää tahtoa hyödyntäen.

Oulun juhlaviikkojen osana Muusajuhlat on nostanut viime vuosina onnistuneesti profiiliaan ja kerännyt uutta yleisöä  tapahtumiinsa. Jos nimensä mukaisesti sanataidefestivaali pyrkii antamaan innoitusta kirjoittajaharrastajille, siihen se komeasti yltää, kuten Muusajuhlien avoin kutsukirje toteaa: ”Antiikin yhdeksän runotarta eli muusaa ovat inspiroineet ihmisiä monin eri tavoin antiikin ajoista asti. Ne paitsi innoittavat taiteilijoita, myös tuovat meille kaikille erilaisten elämysten kautta mieliimme muistoja, tuoksuja ja tunteita ja samalla avaavat uusia kokemisen maailmoja.” Muusajuhlien merkityksen näkisi mielellään kasvavan tulevina vuosina entisestään. Kirjoittajakoulutus on voimissaan ja harrastajakirjoittajia Suomenniemellä kuin kirjaimia Volter Kilven Alastalon salissa, joten kohderyhmää ainakin riittää.

Katso lisää:

Teksti: Paula Airaksinen / Lukulamppu.fi, kuvat: Oulun juhlaviikot / Huutomerkki ry
Artikkelin teksti  on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Oletko käynyt Muusajuhlilla?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.