Lukulampun blogi

Sanakirja on historiaa ja yhteiskuntaoppia tiivistettynä

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen maaliskuun teemana ovat matka- ja sanakirjat. Sanakirjat ovat välillä matkakirjoja itsessään – niiden avulla voi matkustaa kulttuurien kohtaamisen ytimeen vuosisatojen taa.*

img_1335_2

 

Lapsena vanhempien kirjahyllystä löytyvät sanakirjat­ tuntuivat lähes maagisilta. Mietin, miten mitä tahansa kieltä voisi puhua sanakirjan avulla: katsoisi vain sanakirjasta oikean sanan ja sitten panisi ne peräkkäin. No, sittemmin huomasin, että vieraan kielen puhumiseen tarvitaan hieman muutakin kuin pelkkä sanakirja.

Suomen kielen sivistyssanakirja taas tuntui älyttömän kiinnostavalta ollessani lukiossa. Lueskelin sivistyssanakirjaa omaksi ilokseni, makustelin sanoja ja pohdiskelin ilmiöitä niiden takana.

Yliopistossa venäjän kielen kursseilla sanakirjoja joutui hamstraamaan oikein olan takaa. Pieni taskusanakirjani tuntui riittämättömältä, kun rinnalle ilmestyivät venäjänkielinen verbisanakirja ja massiivisen kokoinen suomi-venäjä-suomi-suursanakirja. Ähersin harjoitustehtäviäni välillä tuskaisestikin: mikä ihme kaikista mahdollisista verbimuodoista voisi olla oikea?

Jossakin vaiheessa ryhdyin lukemaan ahkerasti englanninkielistä kirjallisuutta. Paperikirjoja lukiessani en yleensä jaksanut etsiä sanakirjaa, vaikka vastaan olisikin tullut outoja sanoja. Tilanne muuttui, kun hankin sähköisen lukulaitteen ja ryhdyin lukemaan englanninkieliset kirjat sillä. Lukulaitteeseen oli integroitu sanakirja valmiiksi – riittää, kun tökkää sanaa ja englanninkielinen sanakirja selityksineen aukeaa!

Lukulaitteen sanakirjaselitykset vievät välillä mukanaan niin tehokkaasti, että kirja itse jää tauolle. Sanojen historia kun johtaa menneisiin vuosikymmeniin ja vuosisatoihin. Vieraista kulttuureista peräisin olevat vaikutteet näkyvät sanoissa: jokin näkyvä ilmiö saattaa tuottaa sanavarastoon pysyviä muistoja, vaikka ilmiö itse olisi jäänyt historiaan. Yhteiskunnalliset muutokset, maailmanmatkailu ja kulttuurivaihto näkyvät sanakirjan selityksissä tiiviiksi tislatussa muodossa.

Tämän huomaa erityisesti jo hieman vanhemmissa sanakirjoissa – joskus niissä oleva sanasto muistuttaa mieleen asioita, tapahtumia ja ilmiöitä, jotka ovat olleet vahvasti sidoksissa ilmestymisajankohtaansa. Arjen perussanasto sen sijaan on yleensä käyttökelpoista vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.
Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan. #kierrätyskirja


Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi, kirjakuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupukiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Lisätietoa Kierrätyskeskuksen matka- ja sanakirjakuukaudesta saa artikkelista Matkaopas ja sanakirja, luotettavat reissukaverit.

Muut Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa toteutetut artikkelit ovat:

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Oletko sinä lukenut sanakirjoja huvin vuoksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.