Saamelaiskulttuurikeskus Sajos kuva Maéva Pensivy Flickr Creative Commons

Saamen kieli ja kulttuuri: katso linkkivinkit

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta. Päivä on valittu kansallispäiväksi siksi, että 6.2.1917 Pohjoismaiden saamelaiset aloittivat valtiorajojen yli ulottuvan yhteistyön. Kokosimme yhteen linkkejä, joiden kautta saa tietoa saamelaiskirjallisuudesta ja muustakin kulttuurista. Kerro kommenteissa oma vinkkisi!

 

Kirjoista ja kirjallisuudesta

 

Rovaniemen kirjaston yhteydessä toimii Suomen saamelainen erikoiskirjasto. Sen kokoelma on Pohjoismaiden kattavimpia ja sisältää kirjojen ohella muun muassa äänitteitä. Suomen saamelainen erikoiskirjasto on myös Facebookissa, ja kirjaston aineistoon voi tutustua Lapponican sivuilla. Lapponica on Lapin kirjastojen ja museoiden yhteistietokanta. Sivujen kautta voi esittää kysymyksiä Lapin kirjastojen ja museoiden asiantuntijoille.

Sámi Duodji ry:n sivuilta löytyy saamelaistiedon ohella verkkokauppa, jossa on myynnissä sekä saamen- että suomenkielisiä kirjoja. Tutustu Sámi Duodjin täällä ja verkkokauppaan täällä.

Myös Saamelaismuseo Siidan sivujen kautta löytää niin tietoa kuin verkkokaupankin.

Inarilainen Kustannus-Puntsi esittelee sivuillaan pohjoista kirjallisuutta, ja sivujen kautta voi myös tilata kirjoja.

Kirjasampo-sivuston saamelaiset-haun kautta voi tutustua saamelaisiin romaaneihin, runoihin ja novelleihin. Myös muun muassa satu- ja tietokirjoja löytyy. Tutustu aineistohaun tuloksiin täällä.

 

Niko Valkeapään tuotantoa Youtubessa.

Artikkeleita, videoita ja dokumentteja

 

Kaltio-lehden artikkeli Saamelaisuus Suomessa on lyhyt ja jo kymmenisen vuotta vanha, mutta kiinnostaa luettavaa.

Kirjastokaista-sivustolla on monenlaisia kirjoihin ja kirjastoihin liityviä videoita. Klikkaa videoon Library on Wheels in Lapland. Video seurailee yhteispohjoismaisen kirjallisuusauton reittiä pohjoisessa Suomen, Norjan ja Ruotsin alueella.

Ylen verkkosivuilta nousee saamelaisuus-haulla monenlaisia artikkeleita ja videoita. Videoiden kautta voi tutustua muun muassa joikaamiseen. Lue artikkeli modernista joikaajasta: Wimme Saari joikasi itsensä maailmalle. Artikkelin kautta päääset myös kuulemaan ja katsomaan Wimme Saaren joikaamista (taltiointi on 2000-luvun alkupuolelta).

 

Nils Aslak Valkeapää Youtubessa.

 

Lisätietoa saamelaisuudesta

 

Saamelaiskäräjien sivuilta saa tietoa saamelaisuudesta, saamelaisten asemasta ja ajankohtaisista tapahtumista. Sivuilla on myös linkki, jonka kautta voi  seurata saamelaisten kansallispäivän juhlaa nettilähetyksenä. Lisätietoa täältä.

Artikkelin pääkuvana on kuva Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksesta Inarissa. Lue lisää keskuksesta ja sen toiminnasta täältä.

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuva: Maéva Pensivy / Flickr / Creative Commons.
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Kerro saamelaiskulttuuriin liittyvä kirja- tai muu vinkki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.