Lukulampun blogi

Ruokakirja-aarteisiin uppoutumassa

Kun tutkailin Kierrätyskeskuksen ruoka- ja hyvinvointikirjojen tarjontaa verkossa, ei mennyt montakaan minuuttia kun olin jo klikannut yhden kirja-aarteen ostoskoriini. Arja Brückin ja Katja Hagelstamin Kuninkaan matkassa (Otava 2002) sai luotani uuden kodin.

Historian jäljet suomalaismaisemassa kiehtovat minua – samoin kuin erilaisten reseptien kokeilu. Ensimmäiseksi kirjaa selaillessa huomioni kiinnittyi kuitenkin muihin seikkoihin: kirjan arvokkaaseen ja kauniiseen ulkoasuun, upeisiin valokuviin ja tyylikkääseen taittoon. Mieleen hiipi hieman epämieluisa ajatus: vieläkö tällaisiin kirjoihin panostetaan?

 

Kuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

Kuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

 

Vaikka kirjalla on ikää vasta 15 vuotta, on kustannusmaailmassa ehtinyt tapahtua valtavia myllerryksiä. Digitekniikan ansiosta painaminen on kyllä helppoa ja nopeaa, sen sijaan kirjojen myyntiluvut ovat harmillisesti pienentyneet samaan aikaan kuin julkaistujen nimikkeiden määrä on kasvanut. Kauniita ”kahvipöytäkirjoja” on kiva selailla – mutta minkä verran niihin panostetaan? Ehkäpä täytyy selailla tämän vuoden katalogit tämän teeman valossa. Hyvä ”kahvipöytäkirja” on suurikokoinen, kirjassa on paljon upeita valokuvia, kirja on kirjoitettu ja toimitettu tasokkaasti, kirja on taitettu esteettisesti viehättävällä tavalla, kirjan paperi on kiiltävää, paksua ja miellyttävää.

Kirjan resepteistä ensimmäisenä kokeilulistalle meni yksinkertaisen ja herkullisen kuuloinen karpalojäädyke. Resepti esitellään Loviisaa koskevassa luvussa, jossa kuvataan kuningas Aadolf Fredrikin vierailua Degerbyn pienessä kaupungissa. Kuninkaan vierailu teki degerbyläisiin niin suuren vaikutuksen, että myöhemmin kaupungin nimi vaihdettiin Aadolf Fredrikin puolison, kuningatar Loviisa Ulriikan mukaan Loviisaksi.

 

Karpalojäädyke

2 kananmunaa

2 dl sokeria

3 dl karpaloita

 

Keitä karpaloista ja 1 dl:stä sokeria makea, tiukka mehu. Anna viilentyä. Vatkaa munat ja 1 dl sokeria vaahdoksi. Sekoita vaahto ja karpalomehu keskenään. Laita pakastimeen ja anna jäätyä.

Tämä raikas, kirpeän pehmyt jälkiruoka hivelee jo ennestään hemmoteltuja makuhermoja.

 

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.
Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan


Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi Kuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Lue myös aiemmin ilmestyneet artikkelit:

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Mitä ruokahistoriallista kirjaa sinä suosittelet?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.