Leena Yliportimo Small Talkia Rakkaudesta joukkorahoituskampanja

Runokirja joukkorahoituksella

Helsinkiläinen runoilija ja mainosalan freelancer Leena Yliportimo julkaisee pian toisen runokirjansa Small Talkia Rakkaudesta – jos saa julkaisuun tarvittavan summan kokoon joukkorahoituksella. Yliportimo kertoo teoksestaan ja joukkorahoitushankkeesta. 

 

 

Leena Yliportimon ensimmäinen runoteos syntyi vaikeissa olosuhteissa.

– Ensimmäisen kirjani Rakkaus on pyöreä julkaisin kaksi vuotta sitten. Kokosin sen sadoista runoista, joita olin kirjoittanut vuosien ajan. Halusin kirjaan tarinan pidemmästä ihmissuhteesta, joka kaikesta kauneudestaan huolimatta päättyy erilaisten vaikeuksien ja myrskyjen jälkeen eroon, mutta kirjan minälle jää toivo tulevaisuudesta ja rakkaudesta. Siinä vaiheessa olin itse sellaisessa elämäntilanteessa, että halusin jättää rankan eron ja muutenkin vaikeat ajat taakse. Tarina ja runot eivät kuitenkaan kerro tästä suhteesta, vaikka jokunen runo sen aikana on kirjoitettukin.

Kirjan julkaisemista vauhditti lopulta myös se, että sairastin vakavasti. Heti ison ja ratkaisevasti parantavan leikkauksen jälkeen, pyöri runokirja vahvasti mielessä. Olin jo vähän aikaisemmin koonnut kirjan, mutta en ollut saanut sille vielä kustantajaa. Minulle tuli kuitenkin kiire julkaista se itse, niin pian kuin mahdollista. Sain apua taitavilta ystäviltäni, etenkin kirjan kannen suunnittelussassa Luiz Risiltä ja taitossa Timo Jaakolalta. Lisäksi luetutin kirjaa luotettavilla ystävillä, jotka oikolukivat ja antoivat palautetta. Kaiken kaikkiaan sain todella paljon tukea ja kannustusta kaikilta ihanilta ihmisiltä ympärilläni. Se rohkaisi, varsinkin, kun olin muutenkin aika vaativassa vaiheessa elämässäni, Yliportimo kertoo.

Yliportimon toinen runokirja kertoo rakkaudesta ja sopii tekijänsä mukaan niillekin, jotka eivät lue usein runoja.

– Toista kirjaa miettiessä minulle tuli ajatus, että olisi mukava tehdä pieni runokirja. Kirja, joka sisältäisi pelkästään hyvin lyhyitä runoja. Että kertoisin paljon pienillä tarinoilla. Siitä lähtöajatuksesta, erilaisten yritysten ja erehdysten jälkeen, syntyi kirja Small Talkia Rakkaudesta. Siinä on runoja rakastumisesta ja suhteellisen vauhdikas meininki. Kokoelman runot ovat syntyneet vuosien saatossa.

Ja on myös sellainen toive ollut mielessä, että kokoelmaa lukisivat ja siitä saisivat jotain irti hekin, jotka eivät muuten niin runoudesta välitä. Onnistuinko siinä, sen näkee sitten, kun kirja on julkaistu. Tähän mennessä olen kyllä saanut esilukijoilta sen suuntaista palautetta.

 

 STR_Runokortti_lapin lumoa

Haave omannäköisestä kirjasta

 

Leena Yliportimo lähti toisen kirjansa kanssa ensin liikkeelle perinteistä reittiä, kustantajien kautta. Lopulta hän päätyi kuitenkin hakemaan teokselleen joukkorahoitusta Mesenaatti.me-palvelun kautta. Tähän oli useita syitä.

– Parin pienemmän kustantajan kanssa olen keskustellut enemmänkin, mutta päätin jättäytyä pois yhteistyöstä. Päätin näin siksi, että minulla oli oma visio siitä, miltä kirja näyttää ja tuntuu kädessä.  Lisäksi halusin pitää kaikki oikeudet teoksesta itselläni, jotta voin tehdä samalla konseptilla myös muuta, ehkä jotain muuta taidetta – tai mitä vaan, vain mielikuvitus on rajana.

Joukkorahoitukseen päädyin, koska kirjan painaminen on kallista, eikä minulla itsellä ole siihen mahdollisuuksia. Koska olen jo julkaissut yhden kirjan, ajattelin, että ehkä ihmiset uskaltaisivat ennakkotilata minulta myös toisen kirjan. Niillä ennakkotilauksilla saisin sitten teoksen painettua. Minun piti myös voittaa ujouteni, sillä ei ollut ihan helppoa laittaa omia kasvojaan projektiin ja pyytää ihmisiä osallistumaan. Tämän lisäksi olen seurannut Mesenaatti.me:n toimintaa jo jonkin aikaa. Sen perustajat ovat mielestäni tehneet hyvää työtä, Yliportimo sanoo.

Joukkorahoitusta voi hakea hyvin monenlaisille projekteille. Leena Yliportimo oli ennen oman rahoitushakemuksensa jättämistä yhteydessä joukkorahoituspalvelun tarjoajiin.

– Otin ensin marraskuun lopussa yhteyttä Mesenaatti.me-palvelun tuottajaan Pauliina Seppälään, jolta sain paljon hyvää infoa asiasta. Tämän jälkeen jututin perhettäni ja ystäviäni, kyselin mielipidettä ja hain rohkaisua. Kaikki tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että siitä vaan, kampanja käyntiin. Päätin siis tehdä kampanjan ja lanseerata sen joulukuun puolessa välissä. Tässä kohtaa ongelmana oli vielä se, että minulla ei ollut mitään käsitystä, miten onnistuisin toteuttamaan joukkorahoituskeräystä varten suunnittelemani asiat  – videon, animaation, kuvat ja muut –  lähes nollabudjetilla. Kyselin apua ystäviltä, ja asia ja päivä kerrallaan suunnitelmani alkoivat toteutua. Olen todella kiitollinen; minulla on mahtavia ystäviä, en voi muuta sanoa.

 

STR-poem-02-huono-ajoitus

 

Viikon verran keruuaikaa

 

Runokirjan joukkorahoituskampanja on lähtenyt Yliportimon mukaan hyvin liikkeelle, mutta häntä jännittää, kertyykö tarvittava rahasumma määräajan puitteissa.

– Aloitin joukkorahoituskampanjani ennen joulua. Tiesin, että se ei ole paras aika tavoittaa ihmisiä, heillä on niin paljon muuta silloin meneillään. Halusin kuitenkin kirjan ulos ystävänpäiväksi, joten päätin aloittaa rahoituskampanjan joka tapauksessa. Toivoin, että tammikuussa saisin tarvittavan summan kokoon. Nyt kampanjaa on vielä viikon verran jäljellä ja minimitavoitteesta ollaan vielä suhteellisen kaukana. Silti se, että jo vajaat sata ihmistä on rahoittanut projektiani ennakkotilaamalla kirjani sitä näkemättä, lämmittää mieltä. Lahjoittajat siis tietävät, että jos kampanjan tavoite toteutuu, he saavat vastikkeena runokirjani. Ja jos ei toteudu, he saavat rahansa takaisin. Uskon, että tavoitteeseen voi vielä päästä.

Runoilija on hakenut eri tavoin julkisuutta hankkeelleen.

– Joukkorahoitushanke on jo lähtökohtaisesti julkinen. Jotta se olisi olemassa, on se laitettava esille Mesenaatti.me:n sivuille. Lisäksi siitä on kerrottava niin monelle ihmiselle kuin mahdollista, tavoitehan on saada lahjoittajia. Olen myös perustanut kirjalleni Facebook-sivun, jossa kerron projektin etenemisestä. Samoja asioita kerron myös ensimmäisen kirjani Facebook-sivulla. Lisäksi olen lähettänyt tiedotteita ja kysynyt joidenkin bloggaajien halukkuutta kirjoittaa kirjastani. Olen ollut jopa hämmentyneen kiitollinen siitä, miten paljon julkista huomiota olen saanut – en todellakaan mitään massiivista, mutta näin pienelle ja tuntemattomalle runoilijalle kaikki tuntuu merkittävältä.

Kirjojen joukkorahoitushankkeet eivät ole Suomessa ainakaan vielä tavallisia. Leena Yliportimo uskoo, että ne, kuten omakustanteetkin, yleistyvät tulevaisuudessa.

– Nykyteknologialla kirjoja on niin paljon helpompi taittaa ja painaa. Muutenkin ihmiset ovat avarakatseisempia ottamaan vastaan kirjallisia teoksia myös suoraan kirjoittajilta. Toisaalta omakustannetta on lähes mahdoton saada kirjakauppojen hyllyille, ainakaan kirjakauppaketjujen, koska kirjalla pitäisi olla kustantaja. Tämä on mielestäni aika mielenkiintoista, mutta ehkä sekin muuttuu vielä. Ja kuitenkin: jos kirja on Kirjavälityksessä, voi sitä tilata minkä kirjakaupan kautta tahansa. Ja netissä voi tietenkin myydä, kuten kirjoja paljon myydäänkin.

 

Tutustu teokseen

Leena Yliportimon teoksen Small Talkia Rakkaudesta Facebook-sivu
Leena Yliportimon teoksen Small Talkia Rakkkaudesta joukkorahoitushakemus

 

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Leena Yliportimo
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirja-ala, kirjailijat, haastattelut

 

Lähtisitkö rahoittamaan kirjaa? Voisitko kuvitella itse hakevasi joukkorahoitusta teoksellesi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.