Viljelykurssi_kuva_paakaupunkiseudun_kierratyskeskus

Puutarhakausi alkaa: asiaa ympäristökoulutuksesta, lapsista puutarhassa ja puutarhakirjoista

Huhtikuussa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema on puutarha, piha ja rakentaminen. Kierrätyskeskuksen Ympäristökoulun Elena Lehtimäki ja Anu Kaila kertovat, mitä Kierrätyskeskuksen ympäristökoulutuspuoli tekee ja miten lapsia voi innostaa luonto- ja puutarha-asioihin. Entä millaisia ovat hyvät puutarhakirjat?

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

 

kukoistava_keidas

Mitä Kierrätyskeskuksen ympäristökoulutuspuoli tekee?

Liki 30 vuoden kokemuksella toimiva Kierrätyskeskuksen ympäristökoulutus tavoittaa vuodessa noin 40 000 asiakasta. Koulutamme aikuisia, lapsia, oppilasryhmiä, kasvatusalan ihmisiä ja yrityksiä. Ympäristökoulutuksen muodostavat Ympäristökoulu Polku ja Koulutuspalvelu Tuuma.

Polun neuvojat saapuvat esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin ja lastentapahtumiin auttamaan ympäristökasvatustyössä. Opetus- ja varhaiskasvatuskäyttöön Polulta löytyy innostavia opetusmateriaaleja sekä koulutuksia. Uutena aluevaltauksena on tänä keväänä startannut päiväkodeille suunnattu Pienet viherpeukalot -verkkokurssi.

 

Ovatko lapset ja koululaiset yleensä innostuneita ympäristöasioista? 

Lapset ovat usein todella innostuneita ja tietävät myös paljon. Selvästi huomaa, että toisissa perheissä puhutaan ja käsitellään asioita hyvinkin laajasti. Paljon on edelleen niitäkin lapsia, joiden arkipäivään ympäristöasiat eivät liity yhtä tiiviisti. Tosiasia kuitenkin on, että tämän päivän lapset ovat syntyneet sellaiseen aikaan, että esimerkiksi kierrätysmahdollisuudet ovat olleet olemassa aina.

Ympäristöasiat ovat varsin laajasti sisällä myös varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmissa, joten sitä kautta ne tulevat esille jo varhaisessa vaiheessa lapsuutta. Paljon on meistä aikuisista kiinni, miten näistä asioista puhutaan ja missä yhteyksissä niitä tuodaan esille.

 

Millainen uusi kaupunkiviljelykoulukurssi on? Mitä siinä tapahtuu, millaisia aiheita ja tehtäviä siinä on, kenelle kurssi on suunnattu?

 

Uusi kaupunkiviljelykurssi on suunnattu varhaiskasvatukseen ja ensisijaisesti päiväkoteihin. Toki sitä voidaan toteuttaa vaikkapa asukaspuistossa tai perhepäivähoidossa. Kurssi toimii Moodle-pohjaisena verkkokurssina. Kuukausittain jaettava materiaali sisältää erilaisia tehtäviä, ideoita, toimintavinkkejä, tarinoita, leikkejä ja lauluja liittyen aiheen käsittelyyn sekä käytännön viljelyn toteutukseen. Viljelyn ja kasvien lisäksi tutustutaan esimerkiksi pölyttäjiin ja muihin tärkeisiin eliöihin, kuten lieroihin. Tarinoissa seikkailevat Kosti-Kompostimato, Kimalaiskuningatar Kiira, Terho Taimi (Basilikoiden sukua) ja kivikeijut.

Tarkoituksena on tuoda viljelytoimintaa ja siihen liittyviä teemoja mahdollisimman monen lapsen ja aikuisen arkeen sekä madaltaa kaupunkiviljelyn aloittamisen kynnystä tekemällä se helpoksi ja yksinkertaiseksi. Lapset ovat ohjelmassa mukana aktiivisen toimijan roolissa. Ohjelman aikana osallistujat pääsevät jakamaan ideoita, vinkkejä ja kokemuksia myös muiden päiväkotien kanssa.

Tällä hetkellä kurssilla mukana olevissa päiväkodeissa on mm. perustettu omia matokomposteja ja suunniteltu kevään ja kesän istutuksia lasten kanssa. Erään päiväkodin lapset ovat testanneet jopa legojen kasvattamista.

 

”Mitä luonnossa tapahtuu ja mistä ruoka tulee?” Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, mutta miten innostaa ehkä kerrostalossa asuvaa kaupunkilaislasta niiden pariin?

 

Innostus syntyy parhaiten itse tekemällä ja kokemalla. Olisi aivan mahtavaa, jos kurssimme sytyttäisi jonkun osallistujan perheessä kipinän kaupunkiviljelyyn päiväkodista saatujen kokemusten kautta. Kyse ei ole kuitenkaan rakettitieteestä ja viljelyä voi tehdä myös pienimuotoisesti. Ämpärikin riittää alkuun, ja siitä voi laajentaa toimintaa vaikka oman taloyhtiön yhteisille viljelyprojektille. Viljelykset ovat myös esteettisesti kauniita, joten moni varmasti katseleekin niitä mielellään, vaikka ei itse osallistuisikaan toimintaan aktiivisesti. Tässä olisi hyvä keino myös lisätä yhteisöllisyyttä omassa taloyhtiössä.

Ja ainahan voi aloittaa vaikka omalta ikkunalaudalta tai parvekkeelta. Monet yrtit, kuten vaikka minttu ja sitruunamelissa, ovat helppoja ja monikäyttöisiä mausteita. Itse kasvatettuja yrttejä moni lapsi maistelee uteliaana ja tulee siinä samassa laajentaneeksi makumaailmaansa.

biodynaaminen_puutarha

Löytyykö lapsille tai koululaisille ja heidän perheilleen hyviä puutarhakirjoja?

Lasten kanssa voi hyvin tutkia mitä tahansa paljon kuvia sisältäviä puutarhakirjoja ja ja suunnitella viljelyksiä yhdessä.

Viljelyasiaa on käsitelty monissa lastenkirjoissa kautta vuosien, ja mikä parasta, tämä tieto on harvoin vanhentunutta. Kannattaa tulla lasten kanssa Kierrätyskeskuksen kirjaosastolle tutkimusmatkalle.

Millaisia tarvikkeita kotipuutarhuri voi löytää Kierrätyskeskuksesta?

Kierrätyskeskus on aarreaitta, josta voi löytää melkeinpä mitä vain. Tavara vaihtelee tunnista toiseen, mutta lähes aina on tarjolla erilaisia ja kokoisia ruukkuja sekä kesäaikaan myös parvekelaatikoita. Sopivan tilaisuuden sattuessa täältä voi löytää myös erilaisia puutarhavälineitä. Ja tietysti aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Vanhat lusikat sopivat hyvin istutuslapioiksi ja vanhat kattilat, kulhot ja mukit suojaruukuiksi. Kasvikylttejä voi askarrella vaikka pikkulusikoista ja amppeleita matonkuteesta.

Teksti: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, kuvat: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

IMG_5408 (1)

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.