kuva: Caleb Roenigk / Flickr / CC BY 2.0.

Pöytälaatikosta julkisuuteen: omakustannekirjailijan palvelut

Omakustanne, indiekirja, artesaanikirja. Kiinnostuksesta omatoimista julkaisua kohtaan kertoo, että viime aikoina itse kustannetuille kirjoille on alkanut arkipuheessakin olla useita ilmauksia. Myös omakustannepalvelujen määrä on lisääntynyt Suomessakin. Tutustu palveluihin ja omakustantajan vinkkeihin!

 

Omakustantajan palveluja

Suomessa tunnetuin omakustannepalvelu lienee BoD eli Books on Demand. BoDin kautta julkaiseva voi valita painetun tai e-kirjan, tai molemmat,  ja valita haluamansa laisen palvelupaketin. Yhdelle riittää, että kirjan saa julki ja kirjakauppajakeluun, toinen haluaa laajemmin kirjailijapalveluja, kuten kustannustoimitusta, kolmannen paketissa on mukana verkkomarkkinointia ja kirjamessuosallistumista.  BoDin sivuilta löytyy vinkkejä niin kirjailijoille kuin kustantajille.

BoD toimii myös e- ja äänikirjoja myyvän Elisa Kirjan kumppanina. Elisa Kirjan Kirjoita itse -palvelussa voi tutustua jo julkaistuihin omakustannekirjoihin. Elisa Kirja on myös Lukulampun yhteistyökumppani.

Kansallistarusto-palvelu avattiin tänä syksynä. Sivuston kautta voi julkaista painettuja teoksia, mutta e-kirjapalvelu on tekeillä, samoin osio, jossa voi lukea palvelun kautta jo julkaistuja teoksia.

Bonnier tunnetaan paitsi kustantajana myös omakustannepalvelun tarjoana. Bonnierin kansainvälinen Type & Tell -palvelu lanseerataan ensi vuonna Suomessa. Liiketoimintajohtaja Rebecka Leffler kertoo haastattelussa, että omakustantaminen on kasvussa ja Bonnier haluaa olla kehityksessä mukana tarjoamalla julkaisuväylän ja myös tukea kirjoittajille.

 

Vinkkejä omakustannekirjailijalle

 

Wikipedian Omakustanne-artikkeli antaa tietoa kirjojen, sähkökirjojen ja musiikin omatoimisesta julkaisemisesta.

The Book Designer -sivustolla on runsaasti vinkkejä niin kirjan tekemiseen kuin markkinointiin (englanniksi).

Mesenaatti.me-palvelun kautta haettu joukkorahoitus on vauhdittanut myös omakustannekirjojen julkaisua.  Parhaillaan rahoitusta hakee uusi palvelu Indiekirja.fi, ja aiemmin kirjalleen sai Mesenaatin kautta rahoituksen Leena Yliportimo, jonka runokirja Small Talkia Rakkaudesta palkittiin BoDin ja Image-lehden Indie Book Awards –kilpailussa. Lue Lukulampussa aiemmin ilmestynyt Leena Yliportimon haastattelu: Runokirja joukkorahoituksella.

Lue Lukulampun artikkeli: Esikoiskirjat, osa 1: Kunnianhimoinen kirjoittaja haluaa käsikirjoituksestaan lausunnon.

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: Caleb Roenigk / Flickr / CC BY 2.0.
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: kirja-ala, kirjoittaminen

Oletko julkaissut omakustanneteoksen tai suunnitteletko julkaisevasi? Oletko lukenut omakustanteita?

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.