Peter_James__800_415

Peter James sai vankilakäynnillä idean uutuusdekkariinsa

Tapasimme Peter Jamesin, kun hän vieraili äskettäin Suomessa. Suosikkidekkaristi kertoo kuulumistaan, työtavoistaan sekä vapaa-ajastaan ja lemmikeistään haastattelussamme.

 

Mitä sinulle kuuluu?

Oikein hyvää – uusin kirjani Kuolemaan asti sinun oli kolme viikkoa Iso-Britannian myyntilistan kärjessä. Kirjojani on ilmestynyt jo 37 kielellä ja niitä on myyty yli 18 miljoonaa kappaletta. Lisäksi olen äskettäin avannut oman YouTube-kanavani.

Miten kuvaisit itseäsi kirjailijana?

Moni dekkarinystävä haluaa lukea kirjojani, koska ne ovat niin uskottavia. Kirjojeni taustatyö on tehty niin huolella, että pienimmätkin yksityiskohdat ovat oikein. Minulla on ollut poliisiystäviä jo 30 vuoden ajan. Olen tutustunut poliisityöhön useissa eri maissa.

Miten sinusta tuli dekkaristi?

Haaveilin urasta kirjallisuuden sekä elokuvien parissa jo lapsena. Ennen kirjailijaksi ryhtymistä toimin TV- ja elokuva-alalla. Sitten luin lehdestä, että vakoojaromaanien kirjoittajista on pulaa. Pian kuitenkin ymmärsin, että vahvuuteni on dekkareissa.

Olen kotoisin Brightonista, joka on pitkään ollut Englannin ”rikospääkaupunki”. Ideoita kirjoihin on ollut helppo löytää läheltä ja ne ovat uskottavia. Brightonissa järjestetään nykyisin turistikierroksia dekkareistani tutuille tapahtumapaikoille.

Miten kuvaisit Roy Grace -dekkarisarjaa?

Klassisissa englantilaisissa rikoskirjoissa rikos tapahtuu kirjan alussa ja suurimmassa osassa kirjaa arvuutellaan, kuka saattaisi olla tekijä. Minun kirjani ovat jännityskirjoja, joissa rikos ei tapahdu ensimmäisessä luvussa.

Millainen henkilö ylikomisario Roy Grace on?

Roy Grace -hahmo pohjautuu täysin todelliseen murhatutkijaan. Asuntoomme murtauduttiin 80-luvulla ja komisario Dave Gaylor ryhtyi tutkimaan tapausta. Käydessäni ensimmäisen kerran Daven työhuoneessa hän esitteli laatikoittain selvittämättömiä murhatapauksia. Dave oli rikosten uhrien viimeinen toivo saada oikeutta. Ystävystyin rikostutkimuksen myötä Daven kanssa ja hänestä tuli kirjojeni päähenkilö Roy Gracen esikuva.

Ainutlaatuinen yhdistelmä järjestelmällisyyttä sekä ennakkoluulotonta uteliaisuutta teki Davesta poikkeuksellisen hyvän rikostutkijan. Dave Gaylor on sittemmin eläköitynyt. Hän kuitenkin edelleen lukee kaikki käsikirjoitukseni etukäteen, tarkistaa että faktat pitävät paikkansa ja antaa kehitysehdotuksia.

Kyllästyttääkö sinua koskaan viettää aikaa samojen hahmojen seurassa?

En ole vielä kyllästynyt heihin. Minulla on suunnitelmia sarjan jatkosta pitkälle tulevaisuuteen.

Mistä uusin kirjasi Kuolemaan asti sinun kertoo?

Sain idean kirjaani erään vankilavierailun aikana. Tapasin vankilassa naishenkilön, joka kertoi halunneensa rikastua naimalla varakkaan miehen ja hankkiutumalla hänestä sitten eroon.

Miten kuvaisit kirjoitusprosessiasi?

Saatuani idean kirjaan valitsen kirjan pääteeman. Teen jokaisen kirjan taustoitustyötä parin vuoden ajan. Suunnittelen myös draaman kaaren, eli kirjan juonen kohokohdat sekä lopun ennen kuin ryhdyn kirjoittamaan. Minulle kirjan kirjoittaminen on kuin autolla ajamista – on oltava määränpää ennen auton käynnistämistä.

Kirjoitan lähes päivittäin riippumatta siitä missä olen. Paras kirjoitusaika on iltaisin kuudesta kymmeneen. Kirjoitusprosessia sujuvoittaa Martini-lasillinen sekä sikarit.

Tarkistutan käsikirjoituksen eri alojen asiantuntijoilla, jotka varmistavat, että kirjan faktat ovat oikein.

Miten elämäsi on muuttunut kansainvälisen menestyksen myötä?

Rakastan matkustamista. Minulla on kurinalainen kirjoitusrutiini ja olen tottunut kirjoittamaan kannettavalla tietokoneellani missä vain.

Teen taustoitusta tuleviin kirjoihini matkustaessani eri maissa kertomassa olemassa olevista kirjoistani.

Miten pidät yhteyttä faniesi kanssa?

Matkoillani tapaan paljon lukijoita eri maissa.

Sosiaalinen media on mullistanut kirjailijoiden tavat kommunikoida lukijoiden kanssa. Hyödynnän itse aktiivisesti sosiaalista mediaa. Olen käyttänyt sitä myös osana taustoitustyötä. Löysin esimerkiksi Twitterin kautta tiirikoinnin ammattilaisen, jota sitten haastattelin erästä kirjaani varten.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Harrastan kilpa-autoilua vanhoilla klassikkoautoilla. Olemme vaimoni kanssa myös eläinrakkaita – meillä on sekä koiria että alpakoita lemmikkeinä.

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?

Rakastan kirjoittamista ja olen onnekas, sillä kirjailijan ei tarvitse eläköityä. Mielestäni kirjojen laatu parantuu tyypillisesti kirjailijan elämänkokemuksen myötä.

Minkälainen lukija itse olet?

Luen pääsääntöisesti uutta kirjallisuutta enemmän kuin klassikoita. Suosikkikirjailijoitani ovat esimerkiksi Graham Greene sekä Michael Connelly.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?

Seuraava kirjani on viimeistelyä vaille valmis. Myös Roy Grace -televisiosarja on suunnitteilla.
Äskettäin lukemistani kirjoista voin suositella Pierre Lemaitren kirjoittamaa Alex-kirjaa.

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?

Kiitokset tuestanne! Suomessa tuntuu olevan vahva kirjakulttuuri. Kannattaa tsekata nettisivustoni, josta löytyy paljon tietoa minusta sekä kirjoistani.

 

 

sisaltoalue_mainospalkki

Artikkeli on sponsoroitua sisältöä ja se on julkaistu osana Lukulampun ja Minervan sisältömarkkinointikampanjaa. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuva: www.peterjames.com
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.