peter franzén samoilla silmillä

Peter Franzén: Samoilla silmillä

Viikon äänikirjamme on Peter Franzénin Samoilla silmillä. Aiemmin näyttelijänä tunnettu Franzén vakuutti lukijat esikoisromaanillaan Tumman veden päällä. Samoilla silmillä jatkaa esikoisesta tutun Peten tarinaa. Kirja on saatavana Elisa Kirjalta kesähintaan 12.7. asti. Tutustu kirjaan ja kuuntele lukunäyte – Franzénin itsensä lukema!

 

Samoilla silmillä jatkaa siis Peter Franzénin Tumman veden päällä -romaanin perhetarinaa, mutta on itsenäinen teos. Romaanin päähenkilö on Pete, nyt jo teini-ikään varttunut ja nyrkkeilyä harrastava nuorukainen.

 

Pete kohtaa elämässään samat asiat kuin moni ikätoveri: miten lähestyä tyttöjä, miten etsiä – ja koetella – rajoja, miten suhtautua perheenjäseniin? Peten äiti on nyt eronnut väkivaltaisesta miehestään ja vapautunut kaikin tavoin. Pikkusisko Suvikin haluaa vapautua, itsenäistyä. Peten ja Suvin turvana ovat erityisesti isovanhemmat.

 

Luottamusta herättävää nostalgiaa

 

Helsingin Sanomien Suvi Ahola kuvailee Samoilla silmillä -romaania kritiikissään Franzénin esikoisteosta kevyemmäksi kerronnaltaan. Ahola kirjoittaa:

 

Tulevaan kesään ja uimarannalle sijoitetut prologi ja epilogi oikein alleviivaavat vanhahtavan maireaa tunnelmaa, jonka taustalla häälyvät vielä ikiturvalliset isovanhemmat. Vesi ei ole enää tummaa vaan matalaa ja lämmintä.

Franzénin nostalgiseen pikkukaupungin 70-lukuun solahtaa helposti, mutta onneksi siinä ei ole ihan kaikki. Liki sivulauseessa äiti tekee elämänratkaisun, josta voi arvella, että tarina saa vielä jatkoakin ja keskiöönsä Peten lisäksi keski-ikäisen naisen.

 

Kirsin kirjanurkan Kirsi Hietanen on taas tutustunut Samoilla silmillä -teokseen nimenomaan äänikirjana. Vaikka tutustuminen on tapahtunut sattumalta ja alkanut ennakkoluuloisesti, lopputulos on hyvä:

 

Ajattelin, etten taida lukea kirjaa missään vaiheessa. Sitten kuitenkin törmäsin kirjan äänikirjaversioon kirjastossa ja paremman puutteessa nappasin sen mukaani. Franzén itse lukee kirjan, mikä sopii tietysti mainiosti. Luenta on tasokas, ja Franzénia kuuntelee mielikseen.

Samoilla silmillä yllätti muutenkin hyvällä tavalla. Kirja ei ensinnäkään ole liian pitkä. Jännite säilyy hyvin läpi romaanin, joka kattaa ajallisesti käytännössä vajaan viikon Peten, isän ja äidin elämästä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Kuuntele lukunäyte

Peter Franzénin Samoilla silmillä (Tammi 2013) on saatavana Elisa Kirjasta etuhintaan 8,90 € aina 12.7.2015 asti (norm. 14,90 €). Äänikirjan pituus on 5 tuntia 41 minuuttia, ja kirjan lukijana on Peter Franzén itse.

Tutustu kirjaan ja kuuntele lukunäyte täällä.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Maanantainen Mitä luet? -juttusarjamme on kesätauolla. Esittelemme sen ajan joka maanantai Viikon äänikirjan Elisa Kirjasta: tiedossa on poimintoja niin uutuuksista kuin klassikoistakin.  Viikon kirja -artikkelisarjamme, jossa esitellään ajankohtaisia, sekä painettuna että e-kirjana saatavia, teoksia löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.