Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus saa 1,4 miljoonaa kirjaa vuodessa – miten kirjoja lajitellaan ja hinnoitellaan?

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälät saavat lahjoituksina jopa 1,4 miljoonaa kirjaa vuodessa. Miten niiden kanssa pärjätään: miten kirjojen joukosta poimitaan myyntiin menevät ja miten kirjat hinnoitellaan? Kurkistimme Nihtisillan myymälän ja Kierrätyskeskuksen verkkokaupan kulissien taakse. Katso myös Kierrätyskeskuksen vinkit kirjojen kierrättäjälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.*

– Meille tulee keskimäärin yhdeksän 400 kilogramman painoista kirjalavaa viitenä päivänä viikossa vuoden ympäri. Yhteensä kirjoja tulee vuodessa noin 1,4 miljoonaa kappaletta, kertoo Miia Podworsky, tuotehallinnon päällikkö Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta.

Kaikki Kierrätyskeskuksen saamat kirjat lajitellaan Nihtisillan myymälässä Espoossa.

– Suuri osa kirjoista pystytään hyödyntämään. Viime vuonna myimme noin 300 000 kirjaa ja annoimme suunnilleen saman verran pois ilmaiseksi, Podworsky kertoo. – Muut kirjat kierrätetään paperinkeräykseen.

Kaikki myyntikelpoiset kirjat lajitellaan genrejen mukaan. Niitä on Kierrätyskeskuksessa noin kaksikymmentä.

– Lajittelemme myös eri myymälöihin ja verkkokauppaan menevät kirjat. Myymälät voivat tehdä meille tilauksia tietyn genren tai aihepiirin kirjoista, Podworsky esittelee. – Kirjoja menee myös yhteistyökumppaneillemme eli Kampin kauppakeskuksen ja Helsinki-Vantaan lentokentän kirjankierrätyspisteisiin. Varaudumme myös jatkuvasti eri sesonkeihin, esimerkiksi joulukirjat poimitaan erikseen muiden kirjojen joukosta.

Kirjojen lajittelu työllistää kymmenen kierrätyskeskuslaista.

– Heistä osalla on kirjastotaustaa, mutta perehdytämme kaikki työntekijät alusta alkaen. Koska kirjoja on paljon ja kirjalaatikot ovat painavia, työ on ajoittain melko fyysistä.

Genrejen lisäksi kirjoille on valmiit hintaryhmät. Miia Podworsky arvelee, että lajittelusta ja hinnoittelusta vastaavat ihmiset saavat työssään nopeasti tuntuman siitä, mitkä kirjat myyvät ja mihin hintaan.

Kierrätyskeskuksessa kierrätetään myös laput, joilla merkitään eri myymälöihin menevät kirjalaatikot.

Kierrätyskeskuksessa kierrätetään myös laput, joilla merkitään eri myymälöihin menevät kirjalaatikot.

Käytetyn kirjan voi ostaa verkosta huoletta

Myymälöissä kierrätyskirjat tekevät hyvin kauppansa. Esimerkiksi Nihtisillan Kierrätyskeskus myy jopa 100 000 kirjaa ja lehteä vuodessa.

Mutta uskaltaako käytetyn kirjan ostaa Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta?

– Uskaltaa, rohkaisee Esko Janatuinen, verkkokaupan päällikkö Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta. – Valikoimme verkkokauppaan suhteellisen hyväkuntoisia kirjoja. Kaikilla verkkokauppatuotteillamme on luonnollisesti myös palautusoikeus, joten tilaaminen on täysin turvallista.  Etenkin verkkokaupan Kirja lahjaksi -kategoriassa on kirjoja, jotka ovat niin hyvässä kunnossa, että sopivat lahjapakettiin. Näissä kirjoissa ei ole omistuskirjoituksia, hajuja tai kuluneita sivuja!

Verkko-ostajaa helpottavat myös kirjojen kuntoluokat.

– Käytössämme on kolmiportainen kuntoluokitus. Erinomainen kunto tarkoittaa käytännössä uuden veroista tuotetta. Tyydyttävän kuntoisissa kirjoissa taas on jo huomattavasti käytön jälkeä. Verkkomyyntiin emme kuitenkaan normaalisti ota huonokuntoisia kirjoja, ellei kyse ole todellisesta harvinaisuudesta. Tästä johtuen iso osa kirjoistamme menee keskimmäiseen kuntoluokkaan, joka siis sisältää hyväkuntoisia käytettyjä kirjoja, Janatuinen havainnollistaa.

– Pyrimme myös mainitsemaan tuotekuvauksissa kaikki merkittävät viat tuotteiden kunnossa. Kirjojen kunnon luokittelu ei yleensä ole kovin vaikeaa, kun kuntoluokkia on vain kolme.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa on tällä hetkellä yli 3500 kirjaa, mutta määrä kasvaa jatkuvasti.

– Nykyisellään verkkokauppaan tulee pari banaanilaatikollista kirjoja päivässä, mutta tarkoituksemme on kasvattaa kirjojen osuutta entisestään. Uskon, että lähitulevaisuudessa pääsemme jo neljään banaanilaatikolliseen, Esko Janatuinen havainnollistaa.

Teksti ja kuvat: Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen
VINKIT KIRJOJEN KIERRÄTTÄJÄLLE

Nämä myyvät
– eli näitä otetaan mielellään vastaan:

 • uutuusromaanit
 • harrastekirjat
 • kädentaitokirjat
 • taidekirjat
 • lasten kuvakirjat
 • harvinaisuudet ja erikoisuudet
 • kaikki hyväkuntoiset kirjat

Nämä päätyvät usein ilmaiskirjoihin tai paperinkeräykseen
– eli näitä tulee liikaa:

 • tietokirjasarjat
 • Valittujen Palojen julkaisut
 • kirjaston poistokirjat
 • kotimaiset ja ulkomaiset bestseller-romaanit

Lue myös artikkelit

sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

sisaltoalue_mainospalkki

1 comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.