BoD-omakustantaminen-2016

Omakustantamisen arvostus kasvaa

Omakustantaminen yleistyy. Kansainvälisesti toimiva, omakustannuspalveluja tarjoava Books on Demand tuntee omakustantamisen kentän.

 

Viime viikolla kerroimme tunnetuista omakustannekirjoista. Nyt haastattelemme BoD:n International Key Account Manager Saara Golombekia omakustantamisen kuulumisista. Lisää tietoa ja keskustelua aiheesta saa myös BoD:n järjestämässä Omakustantajapäivä 2016 -tapahtumassa lauantaina 12.3.2016. Tutustu tapahtumaan.

 

Saara_Golombek

 

Millainen on tyypillinen omakustannekirjoittaja?

BoD on tutkinut kirjoittajia vuonna 2013 ja 2014 ja parhaillaan työstämme uutta kyselytutkimusta. Aiempien kyselytutkimusten perusteella omakustannekirjoittajat voi jakaa viiteen ryhmään: harrastekirjoittajin, harrastelija-asiantuntijoihin, akateemisiin asiantuntijoihin, puoliammattilaisiin ja luoviin.

Harrastekirjoittajat ovat Suomessa ainakin toistaiseksi suurin ryhmä. Harrastekirjoittajille kirjoittaminen on rakas harrastus ja kirjoittaminen voi toimia myös terapiana tai halusta kertoa oma tarina. Muistelmat, elämäkerrat ja paikallishistoria ovat yleisiä aiheita. Myös kaunokirjallisuutta kirjoitetaan paljon.

Harrastelija-asiantuntijoiden ryhmä on kasvussa. He kirjoittavat erilaisia opaskirjoja. He ovat ihmisiä, joilla on tietoa jostakin aihepiiristä tai asiasta ja he haluavat jakaa tiedon muiden kanssa. Kirjoittaminen liittyy usein harrastukseen tai vapaa-ajan kiinnostuksen kohteisiin.

Akateemiset asiantuntijat kirjoittavat omaan alaansa liittyen. Tällainen työn ohella kirjoittaminen on myös kasvussa. Kirjat usein tukevat kirjoittajan uraa ja kirja voi syntyä ikään kuin työn sivutuotteena.

Puoliammattilaiset kirjoittavat intohimosta ja toteuttavat unelmiaan. Heillä on vahva tarve ilmaista itseään, mutta he kiinnittävät taiteellisen menestyksen lisäksi huomiota myös taloudelliseen menestykseen. Tähän ryhmään kuuluu myös ammattikirjailijoita.

Luovilla on tarve ilmaista itseään visuaalisesti. Kirjan ulkomuodon merkitys on heille suuri. Kirja nähdään taideteoksena tai tärkeänä ja olennaisena oman persoonan ilmaisumuotona.

 

Millaiselle kirjoittajalle erityisesti suosittelet omakustantamista?

Periaatteessa kaikille. Omakustantamisen etuna on itsenäinen päätösvalta kirjan sisällöstä ja toteutuksesta. Julkaiseminen on nopeaa ja tämän vuoksi on helppo tarttua muodissa oleviin teemoihin ja julkaista kirja ajankohtaisesta aihepiiristä.

Esimerkiksi Saksassa julkaistiin paljon smoothie-aiheisia omakustannekirjoja smoothien tultua muotiin. Vastaavasti Suomessa Tara Lange julkaisi vuonna 2015 meidän kauttamme e-kirjan Vihermehuja – Terveydeksi. Kirja menestyi erinomaisesti ja kirjailija teki kustannussopimuksen Basam Booksin kanssa. Painettu kirja ilmestyi nimellä Vihermehu – luonnollinen energiajuoma.

Omakustantaminen sopii myös pieniä, marginaalisia aiheita koskevien kirjojen julkaisuun. BoD painaa kaikki kirjat digitaalipainossa tilausten myötä eli minkäänlaista painosriskiä ei ole. Tämä sopii erinomaisesti vähälevikkiseen kirjallisuuteen ja sellaisiin teoksiin, joiden menestystä on vaikea ennakoida.

Edellisessä kyselytutkimuksessamme monet kirjailijat mainitsivat omakustantamisen perusteeksi myös sen, että kaikki oikeudet säilyvät kirjailijalla ja sen, että omakustanteen tekeminen on helppoa ja hauskaa.

 

BoD-kannet-pysty

 

Mitä julkaisujanne pidät 2010-luvun menestyneimpinä joko myynnin tai näkyvyyden perusteella?

Monet opaskirjat ovat olleet vuosien ajan tasaisia myyntimenestyksiä. Näitä ovat esimerkiksi Katri Rantasen Chihuahuan ABC  ja Piritta Pärssisen Tottelevaisuuskoulutuksen perusteet.

Tällä hetkellä kiinnostusta herättävät pilates ja kotibaletti. Heli Santavuoren Pilates ja venyttely ja Balettia kaikille myyvät mukavasti.

Monet omakustannekirjat ovat todella ammattimaisesti toteutettuja ja meidän kauttamme on julkaistu muun muassa erittäin hyvin tehtyjä lasten- ja nuortenkirjoja. Jussi Huhtalan Paarmamies, Ritva Toivolan Lumottu lehmus ja Leena Laulajaisen Jänis joka asuu kuussa ovat upeita. Toivola ja Laulajainen ovat julkaisseet paljon myös perinteisten kustantamojen kautta.

Kierrätys ja itse tekeminen ovat trendikkäitä aiheita. Näkyvyyttä on saanut esimerkiksi bloggaaja Mariko Palomaan Itte tein ja kierrätin, joka syntyi yhteistyössä blogin lukijoiden kanssa. Mariko pitää kierrätys- ja käsityöaiheista Madam B.C. -blogia. Hän järjesti ideakilpailun lukijoilleen ja heidän lähettämistään kierrätysaiheisista käsityöideoista Mariko valitsi parhaat ja niistä koottiin kirja. Kirja sisältää ideoiden lisäksi myös todella havainnollisia ohjeita eri tekniikoihin.

 

BoD-kannet-vaaka

 

Kuinka usein kirjoittajat Suomessa valitsevat e-kirjamuodon julkaisutavaksi?

BoD toimii useissa maissa ja koko toiminta-alueellamme yli 90 % julkaisee kirjansa myös e-kirjana. Suosittelemme julkaisemaan kirjan sekä painettuna että e-kirjana, sillä kirja voi saavuttaa sitä enemmän lukijoita, mitä useammassa formaatissa se on saatavana. Poikkeuksen tekevät jotkut kirjat, joita ei voi e-kirjana käyttää, kuten värityskirjat.

 

Mitä kansainvälisiä omakustantamisen trendejä arvioit olevan tulossa Suomeen?

Omakustantajat toimivat yhä ammattimaisemmin. Kirjan tekemiseen käytetään aikaa ja ollaan valmiita investoimaan kirjan toteutukseen, kuten kielenhuoltoon tai kannen teettämiseen ammattigraafikolla. Usein omakustanne ei eroa ulkonäöltään kustantamoiden teoksista.

Omakustantamisen arvostus lisääntyy. Enää ei automaattisesti ajatella, että omakustanne ”ei kelvannut muualle” vaan omakustantaminen on tietoinen valinta. Myös kustantamojen kautta julkaisseet kirjailijat julkaisevat teoksia omakustanteina. Tällaisia kirjailijoita kutsutaan hybridikirjailijoiksi. Aiemmin tyypillistä oli julkaista ensin omakustanne ja sen jälkeen solmia sopimus perinteisen kustantamon kanssa. Nykyään käy usein myös toisin päin. Aiemmin mainittu Ritva Toivola palkittiin vuonna 2015 Suomen Kirjailijaliiton Tirlittan-palkinnolla ja Lumottua lehmusta edeltäneet teokset on julkaistu perinteisen kustantamon kautta. Samoin Leena Laulajainen on julkaissut paljon kustantamojen kautta ja kaksi teosta BoD:n kautta.

Eräs trendi on muutos omakustannekirjailijoiden demografisessa jakaumassa. Aiemmin tyypillinen omakustannekirjailija oli muistelmansa julkaiseva vanhempi henkilö. Nyt mukaan on tullut nuorempia kirjoittajia. Tähän liittyy sekä omakustanteiden arvostuksen kasvu ja asiantuntijoiden halu julkaista osaamisalueestaan kirja. Nuoremmat kirjoittajat myös tarttuvat herkästi ajankohtaisiin, trendikkäisiin aiheisiin ja kirjoittavat niihin liittyviä kirjoja.

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Tutustu kirjoihin

Vihermehu – luonnollinen energiajuoma Lukulampun kaupassa
Chihuahuan ABC Lukulampun kaupassa
Tottelevaisuuskoulutuksen perusteet
Lukulampun kaupassa
Pilates ja venyttely
Lukulampun kaupassa
Balettia kaikille
Lukulampun kaupassa
Paarmamies
Lukulampun kaupassa
Lumottu lehmus
Lukulampun kaupassa
Jänis joka asuu kuussa
Lukulampun kaupassa
Itte tein ja kierrätin
Lukulampun kaupassa

 

sisaltoalue_mainospalkki

 

Teksti: Salla Brunou / Lukulamppu.fi. Kuvat: BoD.

Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Artikkelin avainsanat ja muut aihepiirin artikkelit: e-kirjat, haastattelut, kirja-ala, kirjoittaminen, kustantamot

 

Mikä on paras lukemasi omakustannekirja? Millaisen kirjan sinä julkaisisit omakustanteena?

1 comment

 1. Tositarina: Kokemus omakustantamisesta.

  ”Tästä piti tulla aluksi sketsin, sitten lyhytelokuvan ja lopulta pitkän elokuvan käsikirjoitus. Ei tullut. Tuli rakkausromaani”.

  Näin alkaa esikoisromaanini esipuhe. Minulla ei ollut tosiaankaan tarkoitusta kirjoittaa kirjaa. Koska siinä kuitenkin kävi niinkuin kävi, päätin katsoa jutun loppuun asti ja tarjota sitä kustannusliikkeille julkaistavaksi. Alkoi kustantamon etsintä. Ensin tuli mieleeni tietenkin perinteiset, vanhat kustantamot. Heidän toimintaan tutustuessa kävi heti selväksi, että olisi melkoinen ”lottovoitto” saada kässäri heillä läpi. Jatkaessani etsimistä löysin melko pian BoD: in. Se oli sitten siinä, heidän tapansa sopi minulle kuin ”nenä päähän”, lopetin etsimisen. Lisäksi siellä sain, huomannette sana muodon: SAIN, tehdä itse kaiken muunkin: kannet, taiton ja markkinoinnin.

  Lisäksi kaikilla, jotka olisivat kenties saattaneet tuntea mielenkiintoa tekstiä kohtaan, on kustannustoimittaja, jolla varmasti olisi ollut asiaa ja ehdotuksia tekstiin, sen rakenteeseen ynnä muuhun. Heidän kanssaan minulla olisi mennyt melko varmasti ”napit vastakkain” ja maailman historian toinen (Tuulen viemää on ensimmäinen) suuri rakkausromaani (näin se on ainakin itse uskottava) olisi jäänyt julkaisematta, tai se ei olisi ollut enää minun kirjani. 

  Perustelen seuraavasti. Kirjoittamisen aikana olin myös Helsingin työväen opiston opistoteatteri ryhmässä, jossa työstettiin näytelmä: Mielenmuutoksia, joka kertoo Järnefelteistä. Sen työstämisen aikana katsottiin Arvid Järnefeltistä kertova elokuva, jossa oli seuraavanlainen kohtaus: Järnefeltin luo saapui kaksi nuorta miestä novellien käsikirjoitukset mukanaan, joita he tarjosivat Arvidille luettavaksi, arvosteltavaksi, toivoen myös mahdollisia ohjeita jatkoon. Järnefeldt sanoi: ”Minä en tee sitä. Ensiksikin, minä en ole kirjallisuus arvostelija ja toiseksi. jos minä tekisin siten ja te noudattaisitte ohjeitani niin, se ei olisi enää teidän kirja, se olisi minun kirjani”.
  Rakkautta, on minun kirja.

  Pelkän kansakoulun käyneenä, eikä kielioppi ollut siellä lempiaineeni, kynnys julkaisuun oli liian korkea, joten annoin sen verran periksi, kun äidinkielenopettaja ystäväni tarjoutui tarkistamaan ja korjaamaan tekstin, jonka kirjoitin tarkoituksella arkikielellä, mihin hänellä oli lupa puuttua ainoastaan kieliopillisista syistä. Tuon työn hän teki pieteetillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.