Lukulampun blogi

Nuorten lukemisbuumi tulossa?

Kiitetty kääntäjä Jaana Kapari-Jatta arvelee Keskisuomalaisen haastattelussa, että nuorten keskuudessa käynnistyy vielä uudenlainen lukemisbuumi. ”Kirjallisuus avartaa ja vaikuttaa, ja nuorille tulee nälkä syvempään elämystenhakuun. Kirjan kautta voi matkustaa maailmalla”, Kapari-Jatta pohtii.

 

Näin kypsänä varhaiskeski-ikäisenä tuntuu aika vaikealta neuvoa nuoria lukemisessa suuntaan jos toiseen, koska väistämättä kuulostaa tätimäiseltä, sanoipa mitä vaan. Pidän kuitenkin peukkuja Kapari-Jatan ennustukselle ja siksi listaan tässä joitakin syitä, miksi lukeminen oli minulle tärkeää nuorena. Monet syyt pätevät tänäkin päivänä, vaikka vuodet ovat vierineet!

 

1. Kirjat vievät toisiin maailmoihin

Historia kiehtoi minua ja ahmin historiallisia romaaneja teini-ikäisenä. Elin kivikauden, antiikin ajat, keskiajan ja viime vuosisadat tunteella, täysillä heittäytyen. Suomenkielisten fantasiakirjojen buumi taisi olla vasta tuloillaan silloin kun itse olin nuori lukija, mutta ne fantasiakirjat jotka löysin, innostivat ja kiehtoivat samalla lailla kuin historialliset romaanit.

Nuori, jos vieraat maailmat tai menneet ajat ovat sinusta kiinnostavampia kuin arki nykyhetkessä, heittäydy kirjoihin. Vaikka aikuisenakin nauttii hyvästä historiallisesta romaanista, yhtä voimakasta tunnetason eläytymistä ei tavoita yhtä helposti kuin nuorena.

 

2. Lukemisesta on hyötyä koulunkäynnissä

Tämä voi olla vähän tylsempi syy, mutta näin aikuisen vinkkelistä tämä oli yksi hyödyllisimpiä syitä lukea, vaikka en sitä nuorena yhtä selvästi ymmärtänytkään. Lukeminen kehittää sanavarastoa ja opettaa pitkien tekstien jäsentämistä. Käsitteellinen ajattelu kehittyy ja lisäksi kirjoista saa paljon tietoa, josta on hyötyä koulussa – esimerkiksi äsken mainittu historiallisten romaanien lukeminen auttoi paljon historian tunneilla.

 

3. Kirjoista saa uusia ideoita

Kirjojen herättämät ajatukset saavat kuin ohimennen lukijan pohtimaan ja muodostamaan omia mielipiteitä. Minä olen pohdiskellut paljon vaikkapa tasa-arvoasioita lukiessani erilaisista ihmiskohtaloista eri aikoina.

 

4. Kirjoista saa malleja ongelmanratkaisuun

Olen viimeksi eilen miettinyt, miten eräs suosikkiromaanihenkilöni ratkaisisi erään arkipäivässä kohtaamani ongelman. Vaikka hahmo on fiktiivinen, koen että asian pohtiminen auttoi minua löytämään vastauksen omaan tilanteeseeni.

 

5. Lukeminen on hyvää yksinoloa

Olen lukenut erilaisissa elämäntilanteissa. Silloin, kun olen tuntenut olevani yksinäinen, olen viettänyt aikaa kirjojen parissa. Kun kalenteri on ollut täynnä kohtaamisia ihmisten kanssa, olen nipistänyt omaa aikaa lukemiseen, itsekseni rauhoittumiseen. Kirja toimii lääkkeenä sekä yksinäisyyteen että liialliseen ihmissuhteiden paljouteen: lukeminen on hyvää yksinoloa, rauhoittumista, lepäämistä ja virkistäytymistä itsensä kanssa.

 

Ihmiset löytävät lukemiseen ja kirjoista tykkäämiseen monia muitakin syitä. Suosittelen tutustumaan Mitä luet? -sarjaamme, jossa kirjailijat ja muut kirjojen parissa töitä tekevät ihmiset kertovat, mitä lukevat ja miksi.

 

Helppolukuisia kirjavinkkejä

 

Lukulampun Viikon kirja -sarjassa esitellään kirjoja ja äänikirjoja. Poimin niistä kolme esimerkkiä helppolukuisista ja laadukkaista kirjoista.

 

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö.  Tutustu kirjan esittelyyn. ”Tästäkään Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasta ei puutu vauhtia eikä lämpöä!”

Nopolan sisarusten Heinähattu ja Vilttitossu –sarja viihdyttää koko perhettä. Tätä lastenkirjaa voi lukea ääneen perheen pienimmille tai sitä voi kuunnella äänikirjana. Isommatkin lukijat voivat nauttia kirjasta mainiosti omin päin.

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut. Tutustu kirjan esittelyyn. ”Vuonna 1939 ilmestyneen teoksen suosio on vankka: suomeksikin teoksesta on otettu jo noin 30 painosta.”

Agatha Christien klassikkodekkareissa murhien toteutustavat ovat kiemuraisia, mutta kielellisesti ja kerronnallisesti kirjat ovat varsin selkeää luettavaa. Christien suomalainen lukijakunta ulottuu esiteineistä eläkeläisiin.

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija ja Konsta Pylkkänen etsii kortteeria.  Tutustu kirjojen esittelyyn. ”Konsta Pylkkäsen ajatukset ovat piruilevan humoristisia, suuria ja pieniä mittoja kaihtamattomia, Konstan sanoin ”yleisihmisellisiä”.”

Korpifilosofi Konsta Pylkkäsestä kertovat Veikko Huovisen kirjat ovat täynnä rikasta ja kaunista kieltä, mutta juonellisesti kirjat ovat varsin helppoa seurattavaa. Kauniit luontokuvaukset ja menneen maailman tunnelma tekevät kirjoista luku- ja kuunteluelämyksen.

 

 

Mitä sinä ajattelet nuorten lukemisbuumin synnystä?

 

Salla / Lukulamppu
salla@lukulamppu.fi

 

***

Lukulampun blogi

Lukulampun blogissa kirjoittavat toimituksen jäsenet sekä Lukulampun avustajat. Kerromme juttujen teosta, jaamme Lukulampun kuulumisia, pohdimme kirjakokemuksia ja lukemiseen liittyviä asioita, fiilistelemme… Myös lukijoiden kirjakokemukset ja -kysymykset sekä kaikenlaiset lukemiseen liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita. Ota yhteyttä: toimitus(at)lukulamppu.fi

Lukulampun blogin kirjoitukset löytävät Lukulampun etusivun Kirjablogit-välilehdeltä sekä täältä.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.