Nide_artikkelikuva

Nide edistää kirjallisuuden vastarintaliikettä

Nide-kirjakaupan Terhi Jääskeläinen ja Joose Siira kertovat kirjakauppansa taustoista sekä toiminnasta. Mitä teoksia he itse kevään kirjoista kovasti odottavat?

 

Nide_2a

 

Mistä Nide-kirjakaupan idea sai alkunsa?

Kaupan takana ovat Terhi Jääskeläinen ja Joose Siira, samat ihmiset voi tavata myös tiskin takaa. Terhi perusti Kiasma-kaupan 90-luvun loppupuolella, ja on sen jälkeen vastannut sekä Kiasman että Ateneumin kirjakaupoista. Joose aloitti Like Kustannuksessa 2000-luvun alussa, ja on sittemmin hoitanut mm. Like-kirjakauppaa ja Korjaamon kauppaa ennen Kiasma-kauppaan siirtymistään 2011.

– Kiasman 2014 remontin yhteydessä silloisen työnantajamme Rosebud Booksin kirjakauppa joutui lopettamaan, koska Kiasma tahtoi myymälätilan itselleen. Sen jälkeen suunnittelimme kahdestaan uutta yritystä ja haimme sopivaa myymälätilaa, kunnes viime syksynä löysimme sopivan tilan Fredrikinkadulta, Hagelstamin antikvariaatin naapurista.

 

Minkälainen kirjakauppa Nide on?

– Olemme kivijalkakirjakauppa ja jompikumpi meistä on koko ajan paikalla. Voimme tarjota henkilökohtaista palvelua ja tunnemme kirjavalikoiman hyvin.

Pyrimme tiivistämään kauppaamme olennaisen tästä hetkestä, valikoimme käsin kiinnostavimmat teokset eri kustantajilta. Kirjoissa keskitymme etupäässä kansainvälisten kustantajien taide- ja designkirjoihin sekä valikoituun kotimaiseen kauno- ja tietokirjallisuuteen. Lisäksi myymme taide-, design-, muoti- ja lifestyle-lehtiä sekä laadukkaita paperituotteita. Kirjakaupan lastenosasto palvelee perheen nuorimpia lastenkirjoineen ja -tuotteineen- Tällä hetkellä lastenosastolla on myös Sanna Manderin Punis-lastenkirjaan liittyvä näyttely.

Lisäksi kuulumme Helsinki Design District -ryhmään ja olemme ottaneet huomioon myös alueella liikkuvat design-turistit.

 

Nide_4

 

Järjestättekö myös kirjailijavierailuja tai muuta ohjelmaa?

– Järjestämme monenlaista oheisohjelmaa: kirjailijaesiintymisiä, satupäiviä, kirja- ja lehtijulkistamisia ja sen sellaisia. Kevään aikana tulemme panostamaan tähän puoleen.

 

Miten kirjamyynti on viime vuosina muuttunut ja miten uskotte sen muuttuvan?

– Muutaman vuoden syklillä ei ole tapahtunut mitään kauhean dramaattista. Mutta pidempää aikajanaa tarkastellessa on selvä, että digitaalisuus ja asioiden siirtyminen verkkoon on vaikuttanut peruuttamattomasti myös kirjankustantamiseen ja -myymiseen. Entiseen ei ole paluuta, mutta viime aikoina on maailmanlaajuisesti ollut nähtävissä pieni paperimuotoisen kirjan paluu. Kirjakauppoja on myös perustettu niiden sulkemisen sijaan, ja myynnissä on taas näkyvissä hienoista kasvua. Ehkä kysymys on tässä ajassa voimakkaasti näkyvästä tarpeesta palata perusasoiden pariin. Olemme mieluusti tällaisessa vastarintaliikkeessä mukana!

 

Minkälaisia lukijoita te itse olette?

Joose: Rakastan erityisesti 50-luvun beat-liikettä, mutta luen eniten nykykirjallisuutta. Luen koko ajan jotain, usein minulla on pari-kolme erityylistä kirjaa kesken. Viimeksi luin Jonathan Franzenin Purityn ja Ryan Gattisin Vihan kadut, ja seuraavaksi tartun Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunkiin.

Terhi: Luen tällä hetkellä samanaikaisesti useampaa kirjaa, kesken ovat Patti Smithin M Train, Ian Bostridgen Winterreise, sekä Marimekko – Suuria kuvioita. Sain juuri luettua Will Schwalben romaanin Elämän mittainen lukupiiri. Tavallisesti luen taidekirjoja, sekä varsinkin ajankohtaisia naiskirjailijoiden romaaneja.

 

Mitkä ovat alkuvuoden vinkkinne kirjanystäville valikoimastanne?

– Tammikuussa ei ole vielä ehtinyt ilmestyä montaa tämän vuoden uutuutta, onneksi mainiosta kirjasyksystä riittää luettavaa alkuvuodellekin. Ensimmäisistä 2016 uutuuksista voisi mainita W.G. Sebaldin hienon tekstisikermän Merkintöjä Korsikasta ja Kalle Lähteen kammottavan rehellisen alkoholistiromaanin Happotesti. Juuri painosta tullut Henriikka Tavin 12-teossarjaan liittyvä esseekokoelma Kolmetoista vaikuttaa erittäin kiinnostavalta.

Äskettäin ilmestyneen Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän -pokkariversion lopusta löytyy keväällä ilmestyvän jatko-osan ensimmäinen luku, tuo romaani on varmasti yksi kirjakevään odotetuimpia. Sammakolta on tulossa Liv Strömquistin Kielletty hedelmä -sarjakuva, Schildtsiltä Takashi Hiraiden kaunis pieni romaani Kissavieras. Knausgårdin Taisteluni-sarja saadaan keväällä päätökseen. Tommi Kinnuselta tulee uusi romaani, samoin Katri Lipsonilta. Näyttää jo nyt erinomaiselta kirjavuodelta!

 

Nide_3

 

Teksti ja kuvat: Lassi Junkkarinen / Lukulamppu.fi
Artikkeli on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

 

Tutustu myös: Nide Kirjakaupan verkkosivut

 

Millainen on hyvä kirjakauppa, mitä toivot kirjakaupalta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.