Tove100

Netin kiinnostavimmat Tove Jansson -linkit

On Tove-fanien suuri päivä ja Tove Jansson -juhlavuoden huipennus: tänään 9.8.2014 on tasan sata vuotta Tove Janssonin syntymästä. Tove Jansson -seura vie kirjailijan kotiovelle auringonkukkia ja vierailee huomenna Porvoossa Tove ja saaristo -näyttelyssä, Ateneumissa juhlitaan ja Tampereen Muumilaaksoon on ilmainen sisäänpääsy – ja paljon, paljon muutakin tovemaista tapahtuu. Viikonloppuna on esimerkiksi pohjoismaisten kirjabloggarien Tove Jansson -lukumaraton. Lukulamppu kokosi juhlan kunniaksi yhteen kiinnostavia, internetissä katsottavia Tove Jansson -dokumentteja. Klikkaa Toven maailmaan!

 

Moominland Tales – The Life of  Tove Jansson on BBC:n tuottama tunnin pituinen dokumentti Tove Janssonista ja hänen elämästään. Mukana on kuvia, filmiainestoa ja haastatteluja koko Toven elämän laajuudelta.  Tämä on jokaisen Tove-fanin toivedokumentti – ja vaikket Tove-fani olisikaan, tämä kannattaa katsoa jo yleissivistyksen vuoksi.

 

Piskuisesta pellinkiläisestä Klovharun-saaresta on tullut monen Tove Janssonin lukijalle pyhiinvaelluskohde. YouTube-käyttäjä Jun Itoi on käynyt saarella videokameran kanssa ja koostanut käynnistä muutaman minuutin pituisen, kesäisen videon Klovharun- Jansson Island.

 

Tove ja meri

 

 

Katso Tove ja meri -dokumentti tästä; katsottavissa syyskuun alkupuolelle saakka.

 

Yleisradio on koonnut verkkosivuilleen monipuolisen Tove 100 -kokonaisuuden, joka sisältää haastatteluja ja dokumentteja, muumitarinoita, radioteatteria ja -ohjelmia – vaikka mitä! Sivuston kautta voi kurkata vaikkapa uudenviettoa vuodelta 1957;  muumit ja Tove Jansson ovat mukana juhlimassa. Yle Fem lähettää tänään iltapäivällä Tove Jansson -aiheisen erikoispaketin. Myös sen ohjelmatiedot löytyvät Tove 100 -sivuilta. Tätäkin sivustoa voi suositella tutustuttavaksi jo yleissivistyksen vuoksi: Ylen kokoama aineisto on kiinnostavaa kulttuurihistoriallisestikin.

 

Tove Jansson Perhe

 

 

Tutustu teokseen ja kuuntele Ateneumin Tove Jansson -näyttelyn ääniopas täällä.

 

Myös Ateneumin Tove Jansson -näyttelyssä voi piipahtaa virtuaalisesti, muutenkin kuin Lukulampun näyttelyesittelyn avulla. Ateneumin verkkosivuilta löytyy näyttelyn ääniopas, jossa Tove Jansson -elämäkerran kirjoittanut ja Jansson-näyttelyn kuraattorina toimiva Tuula Karjalainen kertoo kahdestatoista näyttelyn teoksesta ja niiden kautta myös Tove Janssonista. Lisäksi Ateneumin Tove Jansson -näyttelyn esittelysivulla on kuvagalleria, jonka kautta voi tutustua yksittäisiin Jansson teoksiin ja katsoa näkymiä Jansson-näyttelystä. Klikkaa kuvaa esittelysivun yläosassa.

Lopuksi kurkistus syksyn elokuvatarjontaan! Lokakuussa saa ensi-iltansa Janssonin sarjakuvaan perustuva animaatiofilmi Muumit Rivieralla. Sen suomenkielinen traileri on hiljattain julkaistu YouTubessa.

 

Lopuksi vielä kooste Lukulampun Tove Jansson -artikkeleista:

Kirjailijan kintereillä: Tove Janssonin Katajanokka
Mukit, joilla on tarina – kuvaterveiset muumimukinäyttelystä
Tove Janssonin 100-vuotisjuhlanäyttely kannattaa kokea
Tove Janssonin juhlavuosi näkyy Norjassakin

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, Kuvat/linkkiesikatselunäkymät: valokuva Klovharulta / Jenni Saarilahti / Lukulamppu.fi, muut kuvat: BBC/YouTube, Jun Itoi/YouTube, Yleisradio, Ateneum, Nordisk Film/YouTube

 

Juhlitko Tove Jansson syntymäpäivää? Millaisia muistoja tai ajatuksia Tove Janssonin tuotanto sinussa herättää?

 

Voit antaa kommenttikentässä myös oman Tove Jansson -linkkivinkkisi!

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.