sankarittaret2

Naistenpäivänä: Kirjalliset sankarittaret Top 10

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää! Tunnetko nämä sankarittaret? Mitä kirjallista naishahmoa olisit itse ehdottanut?

 

Brigdet Jones

Kirjailija Helen Fielding, esim. Bridget Jones – elämäni sinkkuna (Bridget Jones’s Diary, 1996.). Jokainen itseään kunnioittava chicklit-kirjailija on Bridgettinsä lukenut ja viittaa häneen; Bridget on esikuva kaikille naisille, jotka haluavat päästä sähellyksen kautta voittoon (ja joilla on joskus ollut äiti).

 

Ayla

Kirjailija Jean M. Untinen-Auel, esim. Luolakarhun klaani (The Clan of the Cave Bear, 1980).  Ayla on kaunis, puhdas, seksikäs, älykäs ja moderni, vaikka onkin sattunut syntymään luolakarhujen aikakauteen.

 

Rei Shimura

Kirjailija Sujata Massey, esim. Rei Shimuran ensimmäinen tapaus (The Salaryman’s Wife, 1997). Japanilais-amerikkalainen nuori antiikkikauppiasnainen joutuu tuon tuosta sekaantumaan vaaratilanteisiin ja murhatutkimuksiin Japanissa. Rei Shimura on itsenäinen, määrätietoinen ja fiksu – ja silti samastuttavan tavallinen.

 

Amy

Kirjailija Gillian Flynn, teos Kiltti tyttö (Gone Girl, 2012). Amya ei voi suositella kenenkään esikuvaksi, mutta hän on oivallinen tutustumiskohde sille, joka haluaa kurkistaa ihmismieleen pimeyteen. Moni kakku on todellakin vain päältä kaunis.

 

Tuppence

Kirjailija Agatha Christie, esim. Salainen vastustaja (The Secret Adversary , 1922). Tuppence on ensin etsivä- ja sitten aviopari Beresfordin toinen osapuoli. Kumppaninsa Tommyn kanssa hän ratkoo mysteerejä nokkelasti; Tommy ja Tuppence -teoksia on kiitetty mm. huumorista ja osuvasta ajankuvauksesta.

 

Noria

Kirjailija Emmi Itäranta, teos Teemestarin kirja (2012). Noria on samaan aikaan herkkä ja voimakas nuori nainen, joka elää lähes yksin ja hyvin niukkojen luonnonvarojen keskellä. Dystooppinen tarina näyttää Norian avulla, miten tärkeää on löytää mielenrauha – ja ennen kaikkia, miten tärkeitä vesi ja muut luonnonvarat meille ovat.

 

Emma

Kirjailija Jane Austen, teos Emma (1815). Emma on Jane Austenin luomista hahmoista tunnetuimpia. Avioliittoja järjestelevä kartanonneiti jaksaa ilahduttaa ja myös rasittaa joitakuita lukijoitaan vuosisadoista toiseen. Onko mitään viihdyttävämpää kuin väärinkäsityksiä vilisevä ja osuvasti kirjoitettu romantiikka?

 

Anna Shirley

Kirjailija L. M. Montgomery, esim. Annan nuoruusvuodet (Anne of Green Gables, 1908.) Myös räiskähtelevä ja haaveellinen, suurisydäminen orpotyttö saa ystäviä yhä uusista lukijoista. Anna ansaitsee listapaikan jo omana punatukkaisena itsenään ja myös kaikkien maailman muiden orpojen tyttökirjasankarittarien kunniaksi.

 

Irina McGovern

Kirjailija Lionel Shriver, teos Syntymäpäivän jälkeen (Post-Birthday World, 2007). Irina vaikuttaa ensin sankarittarelta, jolla on pokkaa mihin tahansa, kuten siihen, että hylkää puolisonsa ja lähtee tämän ystävän matkaan. Shriver kertoo Irinan tarinalle kaksi vaihtoehtoa. Yhdessä Irina jää vanhaan elämäänsä, toisessa uuteen. Ilmenee, ettei Irina olekaan supersankaritar, vaan että elämässä on – kirjoissakin – kipupisteensä, valitsi tiensä millä tahansa perustein.

 

Onneli ja Anneli

Kirjailija Marjatta Kurenniemi, esim. Onnelin ja Annelin talo, 1966. Iloiset ja tomerat Onneli ja Anneli ovat Suomen Peppi Pitkätossuja: neuvokkaita tyttöjä, jotka pärjäävät yksin ja ovat kaikille ystävällisiä. Rakastettu lastenklassikko sopisi myös ystävänpäivälistalle. Onneli ja Anneli ovat niin erottamaton kaksikko, että pääsevät yhdessä sankaritarlistallekin.

 

sankarittaretTop10

 

 

 

Teksti ja kuvat: Lukulampun toimitus

Artikkeli on lisensoitu Creative Commons Nimeä 1.0 -lisenssillä.

 

Oletko tutustunut näihin  sankarittariin? Kerro oma ehdotuksesi kirjalliseksi sankarittareksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.