Lukulampun blogi

Miten valitset matkakirjan?

Kun lukutoukka matkustaa, hän aloittaa pakkaamisen kirjoista: hyvä kirja on parasta matkaseuraa.

Lukulampun yhteistyökumppanin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kuukauden kirjateema, matka ja maantieto, innosti miettimään tapoja valita matkakirja. Ainakin tällaisiin matkakirjoihin olen törmännyt:

 

1) Matkakirja on kirja, joka olisi muutenkin lukuvuorossa.

Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Matkalle tulee mukaan kirja, jota voisi lukea samaan aikaan kotonakin.

2) Matkakirja kertoo matkakohteesta.

Helppo ratkaisu on opaskirja tai matkakertomus, mutta monesti matkakohteeseen sijoittuva kaunokirjallisuus tuo oman sävynsä matkantekoon. Ideoita matkakohdekirjoiksi voi etsiä Lukulampun Kirjailijan kintereillä -sarjasta.

3) Matkakirja on paikallista kirjallisuutta.

Tällaisen kirjan löytäminen vaatii usein enemmän vaivaa kuin vain matkakohteeseen sijoittuvan teoksen, etenkin jos matkakohde on vieraalla kielialueella eikä sen kirjallisuutta ole juuri suomennettu. Mutta kirjastot auttavat, samoin Google, ja usein etsiminen maksaa vaivan.

4) Kohtalo valitsee matkakirjan.

Aiemmin minulla oli tapana ostaa ulkomaanmatkalle kirja lentokentältä. Joskus olen jättänyt kirjan hankkimisen matkakohteeseen, mutta sittemmin olen suosinut kohtia 3 ja 4: haluan, että matkakirja on varmasti sopivaa luettavaa sen kerran, kun matkustan. Myönnettäköön, että varsinaisen matkakirjan jälkeen kohtalo on kyllä vinkannut hyvin kiinnostavistakin teoksista esimerkiksi hotellin kirjankierrätyspisteessä tai paikallisessa kirjakaupassa. (Paikallisesta kirjakaupasta pitää aina hankkia matkamuistokirja.)

5) Formaatti valitsee matkakirjan.

E-kirja on aina mukana, äänikirjasta voi nauttia silloinkin kun muut nukkuvat… Ja usein myös kirjan paino ja koko ovat vaikuttaneet siihen, pääseekö kirja mukaan reissuun. Ymmärrän hyvin niitä, joiden mielestä on ihanaa, kun matkalla on aikaa lukea vaikka ”kaikki” e-kirjat, mutta itse haluan mukaan oikean kirjan: reissut ovat usein vapaa-aikaa myös ruudun tuijottamisesta, ja mikäpä rentouttaisi enemmän kuin kirjan tuijottaminen.

 

Minulle matkakirjan valitseminen on osa matkan suunnittelua. Pohdinnot eivät rajoitu vain ulkomaanmatkoihin, vaan esimerkiksi mökille haluan yleensä mukaan paikkaan ja tunnelmaan sopivaa luettavaa. Seuraava matkani suuntautuu muuten Ouluun: mitä siellä kannattaisi lukea?

 

Jenni / Lukulamppu

Miten sinä valitset matkakirjan?

2 comments

  1. Espanjaan matkustavalle suosittelen tietystikin omaa kirjaani Vanha nainen Espanjassa. Kirjalla on oma facebook-sivu nimellä Vanha nainen Espanjassa ja tuore postaus Lukujonossa -blogissa.

  2. Feministeissä on varmasti paljon sellaisia, jotka kannattavat sukupuolikiintiöitä monissa paikoissa. En kuitenkaan usko, että kovin moni vaatisi sukupuolikiintiöitä esimerkiksi paneeleihin. Käytännön kysymyksissä päädyn selvästi useammin olemaan eri mieltä konservatiiveiksi asemoituvien ihmisten kanssa, mutta en väistämättä vastusta mitenkään verisesti konservatismia. Ajatus että nyt ollaan saavutettu jokin absoluuttinen meritokratia on minusta kuitenkin absurdi. Netissä valtaisan suuri osa feminismiin kohdistuvasta raivosta ei kohdistu suoraan kiintiöiden vaatimiseen, vaan useimmiten raivoa tuntuu herättävän ihan vaan se, että puhutaan rakenteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.