teddy-bear-2855982_1280

Miten innostaa lasta lukemaan?

Lukeminen on mukavaa ja tärkeää. Mutta miten kannustaa ja innostaa lasta tai nuorta lukemaan? Kysyimme asiaa kolmelta lastenkirjallisuuden asiantuntijalta.

Artikkeli ilmestyy yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa.* Kierrätyskeskuksen kirjateemana on helmikuussa lasten- ja nuortenkirjat.

 

”Jokainen perhe luo omat toimivat käytänteet yhdessä lukemiseen”

 

Filosofian tohtori, dosentti Päivi Heikkilä-Halttunen työskentelee lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijana, tutkijana, kouluttajana ja kriitikkona. Hän antoi jo kirjavinkkejä lapsiperheille,  ja nyt hän antaa lukemisvinkit:

”Lapsi tarvitsee lukevan aikuisen esikuvia ja oppii rakastamaan lukemista, jos näkee vanhempansa nauttivan myös omalla vapaa-ajallaan kirjojen lukemisesta.

Lukuhetki juuri ennen nukkumaan menoa ei välttämättä ole paras ajankohta, koska kaikki ovat jo väsyneitä. Arkeen mahtuu monta otollista hetkeä katselukirjalle, runolle, kuvakirjalle, sadulle tai tarinalle.

Lasta kiinnostavia kirjoja kannattaa pitää lapsen hoitolaukussa, autossa ja vanhempien repussa toimettomien hetkien pelastajana.

Ulkomaanmatkoilla voi hyödyntää ääni- ja sähkökirjojen valikoimaa.

Yhteisiin lukuhetkiin ei tarvita muuta kuin hyvä kirja, lukuvalo ja rauhallinen, melulta ja muilta ärsykkeiltä rauhoitettu tila.

Lukuhetken jälkeen on hyvä varata aikaa myös keskusteluun.

Aikuisen on hyvä tietää lapsen kulloinenkin kehitystaso ja kiinnostuksen kohteet ja yrittää etsiä aina sopivasti haastavaa ja innostavaa uutta luettavaa. Neuvoa ja kirjavinkkejä saa kirjastosta ja kirjakaupasta. Kirjastossa tai kirjastoautossa käydään koko perheen kanssa yhdessä.

Lapselle on hyvä hankkia kotiin myös omia kirjoja lapsen omaan kirjahyllyyn.

Ääneen lukeminen rauhoittaa ja rentouttaa, ikään katsomatta.”

 

näin innostat lasta lukemaan

”Yhdessä lukemiselle ei ole ikärajaa”

 

Saara Oranen vastaa Lukukeskuksen viestinnästä ja Lukuviikko-hankkeesta. Tässä hänen ajatuksiaan siitä, miten innostaa lasta lukemaan:

”Ääneen lukeminen kannattaa! Lapsen tulevien lukutottumusten kannalta ratkaisevia on lapsen ensimmäiset elinvuodet. Jo ihan vastasyntyneelle kannattaa lorutella, lukea, laulaa ym.

Iltasatu on hyvä keino tehdä lukemisesta osa arkea. Pidä kynnys lukemiseen matalana – jo 15 minuuttia ääneen lukemista päivässä riittää.

Yhdessä lukemiselle ei ole ikärajaa: ääneen lukemista ei kannata lopettaa, vaikka lapsi oppii itse lukemaan – lapsi voi turhautua, kun on tottunut kuulemaan monimutkaisempia tekstejä kuin mitä itse pystyy aluksi lukemaan.

Hyödynnä kirjastoa ja sen henkilökuntaa: tee kirjastokäynneistä osa arkea jo pienen lapsen kanssa. Kirjastohenkilökunta osaa neuvoa ja opastaa sopivan lukemisen löytämisessä myös vanhemmalle lapselle ja nuorelle.

Lue itse! Lukevan aikuisen malli ja esimerkki on tärkeä.”

miten innostaa lasta lukemaan?

”Kirja on aina kiva kaveri”

 

Janne Mäkitalo on opettaja ja lasten- ja nuortenkirjailija. Hänet sai kirjailijaksi huoli siitä, että lasten ja nuorten lukeminen on vähentynyt. Nyt kirjailija on kuitenkin toiveikas, sillä olosuhteet kirjoista innostumiselle ovat otolliset:

”Hyviä kirjoja on tätä nykyä tarjolla pilvin pimein, olennaista olisi nyt vain saada kirja ja lukija kohtaamaan sekä löytää sopiva aika ja mukava hetki lukemiselle.

Kotona lasten olisi tärkeää välillä jättää kännykkä sivuun puoleksi tunniksi tai edes vartiksi ja istahtaa kirjan äärelle rauhoittumaan. Tällainen hetki perheessä on kullan kallis, eikä vaadi suuria satsauksia. Toki vanhempien tulisi itsekin näyttää esimerkkiä ja irtautua hetkeksi somemaailmasta ja vaikka lukea kirjaa ääneen lapselle.

Koulujen ja kirjastojen kannattaa edelleen tehdä paljon yhteistyötä, jolloin kirjat tulevat lapsille tutuiksi erilaisten projektien ja kirjavinkkarien kautta.

Kun kirja ja lapsi kohtaavat, olisi seuraava vaihe juuri saada lukeminen mahdutettua aikatauluun kilpailevien virikkeiden tilalle. Iltojen lisäksi koulujen loma-ajat ovat tilaisuuksia, jolloin aikaa riittää hyvin lukemisellekin. Reissuille lasten kannattaisi aina varata kirja mukaan, lähtee sitten mihin ilmansuuntaan tahansa. Kirja on aina kiva kaveri.”

 

Teksti: Lukulampun toimitus / Lukulamppu.fi, kuvat: Pixabay
Artikkelin teksti on lisensoitu Creative Commons 1.0 -lisenssillä.

Janne Mäkitalon teokset on julkaissut Myllylahti-kustantamo, jonka toimitusjohtaja Lassi Junkkarinen on myös Lukulampun osaomistaja. Lukulampun toimittaja ja osaomistaja Jenni Saarilahti tekee freelancerina töitä Myllylahdelle.

sisaltoalue_mainospalkki

 

Lisää kirjoja löydät Kierrätyskeskuksen verkkokaupasta.
Jos verkkokaupasta tilatut kirjat noudetaan Kierrätyskeskuksen myymälästä, tilaukseen ei tule toimituskuluja. Katso verkkokaupan toimitusehdot.

Kuukauden kirjateema näkyy myös kaikissa Kierrätyskeskuksissa. Kuukauden kirjat ovat kassojen lähettyvillä.

 sisaltoalue_mainospalkki

*Artikkeli ilmestyy osana Lukulampun ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n sisältöyhteistyötä. Lue lisää Lukulampun yritysyhteistyöstä.

 


Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy on sosiaalinen, voittoa jakamaton yhteiskunnallinen yritys. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen tavaroiden uudelleenkäyttöä edistämällä sekä tarjoamalla ympäristökasvatusta ja -koulutusta erilaisille ryhmille.

Tutustu Kierrätyskeskukseen.
Tutustu Kierrätyskeskuksen verkkokauppaan ja sen kirjatarjontaan.
Lue Lukulampun Kierrätyskeskus-artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.